8 °C Budapest
Shot of a supermarket aisles with variety of products on shelves. Grocery store with products in racks.

Megszólaltak az elemzők: ez vár a magyar üzletekre 2022-ben

2022. február 3. 18:04

Az elemzők többségének pozitív meglepetést hozott a kiskereskedelem tavaly év végi élénkülése, és az idei évben még nagyobb növekedésre számítanak, a jövedelmek rendkívüli emelkedése és a tavaly év eleji alacsony bázis miatt.

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint tavaly decemberben naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal,  az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjének komoly pozitív meglepetést hozott a kiskereskedelem decemberi teljesítménye a novemberi csökkenés után. Hozzátette, hogy a meglepetést egyértelműen az üzemanyagok értékesítése szolgáltatta. Bár a csökkenő üzemanyagár rögzítése előre vetítette a forgalom növekedését, az ING Bank szakértője arra számított, hogy jóval gyengébb lesz a visszapattanás.

Novemberről decemberre tevődött tehát át a bevásárlási láz a magasabb keresetektől fűtve, továbbá a koronavírus újabb hullámának a vártnál mérsékeltebb negatív hatása is segítette a kiskereskedelmet az év végén - összegezte Virovácz Péter. Mint hozzáfűzte, ez egyben azt is jelenti, hogy a negyedik negyedéves GDP-növekedés is jobb lehet az eddigi piaci konszenzusnál és akár 6 százalék feletti éves növekedést is mutathat.

A pozitív meglepetésben jelentős szerepet játszott, hogy a KSH ismét jelentős revíziót hajtott végre a korábbi adatokon - emelte ki Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Megállapította: decemberben a kiskereskedelmi forgalom végre meghaladta a járvány előtti csúcsát. Az elmúlt hónapok adatai rámutatnak, hogy a megnövekedett infláció elodázhatja a növekedést - jegyezte meg.

Ugyanakkor a bővülést az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segíti, amelynek hatása még májusig eltart. Az áremelkedésből fakadó negatív hatást ellensúlyozhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő hónapokra előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is - mutatott rá az Erste szakértője. Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra. Mindent egybevetve az idei évben is dinamikus bővülést várható a belkereskedelemtől, amely főként az év első felében lehet a konjunktúra motorja - állapította meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén a tavalyi év eleji alacsony bázis, a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, valamint a rendőri, hivatásos állomány számára tervezett féléves bónusz -, amelyekkel összességében mintegy 1200 milliárd forint többletjövedelem kerülhet a háztartásokhoz -, valamint a közel 20 százalékos minimálbér és bérminimum emelés hatására kétszámjegyű, 11 százalékhoz közeli növekedésre számít a Takarékbank szakértője a kiskereskedelmi forgalomban.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint viszont a várakozásoknak megfelelő volt a kiskereskedelmi forgalom decemberi jelentős növekedése. Elsősorban a magas foglalkoztatás és a javuló jövedelmi helyzet, valamint a nyugdíjasoknak novemberben kifizetett juttatások eredményezték a forgalom növekedését. A decemberben is magas infláció a jelek szerint nem fogta vissza érdemben a forgalmat - jegyezte meg.

A friss adatok alapján a negyedik negyedévben a fogyasztás érdemben hozzájárulhatott a gazdasági növekedéshez. Ez a pozitív hozzájárulás vélhetően az idei első negyedévben is fennmarad egyrészt a kormányzati transzferek, másrészt a bérnövekedések miatt, ám ezt az infláció részben erodálja. A magas fogyasztás nyomán azonban romlik a folyó fizetési mérleg egyenlege, amelyen a fontos exportágazatok (például turizmus, járműipar) újraéledése segíthetne - jegyezte meg Regős Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 2. 11:28
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Holdblog  |  2023. február 2. 10:51
Ezt most csak úgy ideraknám, mély tisztelettel. És hálával. És köszönettel. A svéd modellnek. ...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?