-2 °C Budapest
Budapest, 2021. november 11.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én.MTI/Kovács Attila

Gulyás Gergely: változnak a védettségi igazolványok szabályai, februártól harmadik vakcina is kell

2022. január 13. 11:27

Megtartották az idei első kormányülést. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a járványügyekkel is foglalkozott a kormány. Az omikron miatt változtatnak a szabályokon: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az átesettség nem jelent védettséget a kormány szerint. Az minősül oltottnak, aki három oltást kapott. Az árstopról is újabb részletek derültek ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megtartották az idei első kormányülést, Orbán Viktor ezután jelentette be az árstopot. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a járványügyekkel is foglalkozott a kormány: a negyedik hullám leszálló ágban lenne, de az omikron variáns is megjelent. A fertőzések jelentős részét ez adja, a fertőzésszám dinamikusan nő, és a következő hetekben emelkedni fog a megbetegedések száma. 

A miniszter elmondta, az omikron a korábbiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekkel jár, azt látni más országokban is, hogy a megbetegedések számából nem következik hasonlóan növekvő kórházi betegszám és halálozás. Abban bízunk, hogy Magyartországgn is a járvány ötödik hulláma ezeket a trendeket fogja követni - mondta.

A megbetegedések száma ugyanakkor rekordot dönthetnek

- jelentette ki Gulyás. A kórházi kapacitások tekintetében jól állunk - részletezte, az ágyak 25 százalékán ápolnak kovidos betegeket. 

Ettől a naptól kezdve az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, vagy a második oltást hat hónapon belül kapta meg - a víruson átesetteknek így nem jár majd igazolvány. A felnőtteknél hét napra rövidül a karanténkötelezettségi időszak, de 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni belőle. Az iskolákban az iskolatársak fertőzöttsége után a diákoknál a karanténkötelezettség 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

Az év végi gazdasági adatok a vártnál jobbak, 6,5-7 százalékos növekedést tudott a gazdaság 2021-ben elérni.

A benzinár plafon bevált, február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e. Az árstop kapcsán elmondta, hogy az inflációs terhek elhárítására hozták meg a döntést. A szerb mintához hasonló intézkedésekről döntöttek, hat termék árát kell az október 15-i áron rögzíteni, mert október végén gyűrűzött be a nagyobb infláció.

Megjegyezte, hogy a tej és a hústermékek eddig is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak, így áfát nem lehet csökkenteni rajtuk, az árstop volt a megoldás. A miniszter az eddig ismert hat termék (sertéscsomb, csirkemell, étolaj, cukor, liszt, 2,8%-os tej) mellett a csirkefarhátat is megemlítette, mint amelyek az árát befagyasztják. Később a miniszter megersítette: bár Orbán Viktor bejelentésében nem szerepel, a csirkefarhát ára is be lesz fagyasztva.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az árstopot 3 hónapra hozzák meg, ez meghosszabbítható. Az októberi árszintet nem a KSH adatai alapján számolják, hanem az üzletenkénti árakat nézik meg a rendszerben, és az lesz a szabályozás alapja. 

Kifejtette, hogy a rendelet szerint nem lehet csökkenteni az árumennyiséget, biztosítani kell az októberi eladási szinteket. Többszintű szankciórendszer lesz, lehet pénzbüntetés, a legrosszabb esetben pedig bezárják a renitens boltot. Azért nem az áfát csökkentik, mert azzal kisebb mértékben csökkentek volna az árak.

Később elmondta, a magyar pékségeknek komoly nehézséget jelentett volna, ha a kenyér árát fagyasztják be, igyekeztek erre is tekintettel lenni, így csak a lisztre vonatkozik az árstop. Kompenzálni nem fogják az üzleteket, mivel szerinte közös teherviselés van, mindenki kiveszi a részét a helyzetből. Gulyás szerint a 20 milliárdot sem éri el az intézkedés hatása, ezt ki kell bírniuk a szereplőknek. Azt is figyelni fogják, hogy a kiskereskedők az árstop hatására emelik-e más, a szabály alá nem eső termékek árát.

Az új védettségi szabályok értelmében február 15-től mindenkinek lejár a védettségi igazolványa, aki átesett a fertőzésen, de nem oltatta be magát. Most többek között az 500 fő feletti nagyrendezvényekre kellhez az igazolvány, a további szigorítások kapcsán elmondta, hogy mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozza a kormány.

A negyedik oltásról is kérdezték, Gulyás Gergely ennek kapcsán elmondta, hogy

negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki kaphat majd.

A szabályozás a héten jelenik majd meg. Az egészségügyi dolgozóknak egyelőre három oltás lesz kötelező, pár hónap letelte után még nehéz tudományos véleményt kialakítani.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?