12 °C Budapest
Nagy változások lépnek életbe 2022. január 1-től: erre készülhetnek a betegek, idősek

Nagy változások lépnek életbe 2022. január 1-től: erre készülhetnek a betegek, idősek

2021. december 12. 20:02

Ez a Turmix, a Pénzcentrum heti hírlevelének 49. heti (webes) kiadása. Ezek voltak a legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb anyagaink december második hetében.

Zsebre megy

Korlátozza a vásárlásokat a Kifli.hu: vásárlóinak küldött tájékoztatása szerint annak érdekében hogy minél több vevőt ki tudjanak szolgálni, december 13-tól korlátozni fogják, hogy egyszerre hány különböző terméket lehet vásárolni egy rendelésben. Karácsonyig átmenetileg megszűnik a 15 perces időablak, az expressz kiszállítás és a vásárlás kiegészítésére legkésőbb 12 órával a kiszállítás megkezdése előtt lesz lehetőség. Részletek itt.

Bevezette a Szép-kártyás fizetést a Wolt: igaz, még csak az applikáción keresztül. Vajon mit lép erre a konkurencia? A további részletekről itt írtunk.

Anyagi csőd lehet a karácsony: már a második adveti hétvége is eltelt, de még rengetegen nincsenek túl az ajándékvásárláson, előkészületeken. Ahogy megállíthatatlanul közelednek az ünnepek, úgy lesz ez a helyzet egyre nyomasztóbb. A stressz és a kapkodás pedig rossz pénzügyi döntésekhez vezet. Itt olvashatod a tanácsainkat arról, hogy kerüld el ezt a karácsonyi előtti utolsó két hétben.

Többet fizetnek a fiatalok a boltban, mint a nyugdíjasok: a három vagy több gyermeket nevelők és az idősek sem ugyanúgy érzékelik a drágulást az üzletekben. A nagycsaládosokra ható infláció 1 százalékponttal magasabb, mint a nyugdíjasok által tapasztalt drágulás üteme - és akkor még nem beszéltünk az alacsony jövedelműekről. Arról, kiket érint a legrosszabbul a november rekorddrágulás a boltokban, itt írtunk részletesen.

Brutálisan elszállt az infláció: 2007 óta nem láttunk ilyet. 2020 novembere és 2021 novembere között a pénzromlás hivatalos mértéke 7,4 százalék volt, de sok termék 20, 30, vagy 40 százalékkal is drágult, a 10 legjobban dráguló termék között ráadásul 5 valamilyen pékipari áru volt, a másik 5 pedig szintén élelmiszer, többnyire valamilyen zöldség. Részletek ebben a cikkben

Itt a 2022-es nyugdíjnaptár: mutatjuk, mikor jönnek majd a banki SMS-ek jövőre. A februári dátum különösen izgalmas lesz, hisz a korábbi, 50 százalékos tervekkel ellentétben egy teljes 13. havi nyugdíj érkezik majd a sima kifizetéssel együtt. A konkrét dátumokért kattints ide!

Egyre jobb nyugdíjasnak lenni: három százalék helyett ugyanis öt százalékkal nőnek a nyugdíjak januártól. Ezt a miniszterelnök jelentette be hétfőn az Országgyűlésben egy kérdésre válaszolva. Elmondta: a kormány döntése hamarosan rendeletben is megjelenik. Részletek eben az anyagunkban

Nem te fizeted, de mégis: a gázáraemelkedést. Bár Magyarországon évek óta fix a rezsi költsége, az elszálló energiaárakat mindenki meg fogja érezni. "A megnövekedett árakat valakinek ki kell fizetnie, vagy az állami támogatáson keresztül, vagy a szolgáltatók veszteségeként jelentkezik majd. Emellett az ipari fogyasztók is bajba kerülhetnek, hiszen számukra nincs lehetőség a kedvezményes árat érvényesíteni" – írták a Pénzcentrumnak készítette elemzésükben az Aegon Alapkezelő elemzői. Utóbbi egyébként azért is probléma, mert így pedig a szolgáltatások, termékek árai emelkedhetnek, amiért végső soron megint csak a fogyasztók fizetnek. Részletekért katt ide.

Ezek Magyarország legélhetőbb települései: a dobogón (sorrendben) Budapest, Veszprém és Székesfehérvár végeztek. A megyeszékhelyek közül egyébként Kecskemét végzett az utolsó helyen. Elemzésünkből kiderült: nem feltétlenül azokon a településeket a legmagasabbak az ingatlanárak, amelyek a legjobb helyet szerezték az élhetőségi rangsorban. A főváros mind élhetőségben, mind ingatlanárakban vezeti a listát, vidéken azonban már adódnak nagy különbségek. Részletek itt.

Itt a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

És te gondolkoztál már valaha azon, mi az ami igazán boldoggá tesz? A családod, a munkád, esetleg a hobbid? Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Sokat fizethet, de nem jó ötlet, mi az? A biztosítási csalás. Magyarországon bár manapság egyre csökken a biztosításicsalás-kísérletek száma, azért még mindig vannak, akik így próbálnak bevételhez jutni. A Pénzcentrumnak nyilatkozó biztosítók szerint korábban a gépjárművel kapcsolatos csaláskísérletek voltak többségben, de mára már a lakásbiztosításoknál próbálkoznak a legtöbben. Van, aki viharkár-bejelentés címszó alatt maga törte szét a cserepeket a háza tetején, de olyan hajmeresztő próbálkozás is történt már Magyarországon, ahol az elkövető a saját halálát játszotta meg. A biztosítási csalásért egyébként börtön járhat, a témában ezt a cikkünket ajánljuk!

Bitcoin, kripto, blockchain: most tegyük tisztába, hogy mit jelentenek, mielőtt besülnénk velük a családi karácsonyon. Még szerencse, hogy új rész jelent meg a Pénzcentrum videóblogjából, a CashTagből. A 3 részes crypto-sorozat legújabb részében a kriptotárcák és a kriptotőzsdék kerültek a középpontba. Részletek itt

Nyílik a Gundel: és az is kijött, hogy mennyit fizetnének a dolgozóknak. Egy tapasztalt pincérnek nettó 450 ezer forintot, egy szakácsnak nettó 350 ezer forintot ígérnek. Mindemellett keresnek felszolgáló segédet, mosogatót és takarítót is, ráadásul az étterem mostantól nyíltan kezeli a béreket. Ha érdekelnek a pozíciókhoz tartozó fizuk, egy kattintásra vagy tőlük.


Üdvözlöm

Téli sötétség, fokozódó járványhelyzet, ünnepek: ezekből akár egy is rendesen próbára teheti a mentális egészségünket, most viszont ez a három körülmény egyszerre támad. A kiégés egy alattomos betegség, a tüneteket érdemes időben felismerni, akár saját magunkon, egy családtagunkon vagy egy közvetlen kollégánkon. A héten, egyebek mellett erről a témáról is beszélgettünk Tóth Zsuzsával, a CIB Bank HR-igazgatójával és Füredi Júlia szervezetpszichológussal. Az interjút podcast formájában tettük közzé, ebben a cikkben az egész anyag meghallgatható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Álljon itt egy ízelítő:

"A felismerés óriási lépés, akár a lelki egyensúlytalanság akár a kiégés tekintetében,  és sokszor ezt nehéz az egyénnek magának felismernie, úgyhogy ebben a közvetlen környezetnek nagyon nagy szerepe van, jó esetben a családnak, barátoknak, de a munkahelyi környezetnek is" – erről Tóth Zsuzsa beszélt.

Az egész, egyórás beszélgetést itt lehet meghallgatni.


Még több jó cikk

Ne erről legyen emlékezetes az idei karácsony: hogy akkor égett le a lakás. 2021-ben már több mint 6300 lakástűz volt Magyarországon, melyek legkevesebb 75 életet követeltek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint naponta 2-3 lakás válik lakhatatlanná tűz miatt. A bajt pedig csak fokozhatja, hogy vasárnap elkezdődött az ünnepi készülődés időszaka. Ha azonban nem biztonságos adventi koszorút veszünk, vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük a díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amin már csak a tűzoltók segíthetnek. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt – ez akár ajándéknak is príma ötlet. Cikkünkből az is kiderül, hogy milyen körülményekre, eszközökre vezethetők vissza leggyakrabban a lakástüzek.

Még mindig a lelki egészség: az év utolsó hónapja ugyanis sokaknak a várakozás mellett a magány felerősödéséről és az ünnepek előtti stressz okozta betegségekről (is) szól. A tüneteket nem szabad félvállról venni, hiszen azok az életminőség romlásához vezethetnek, szélsőséges esetben pedig a kezeletlen pszichés betegségek tragédiába is fulladhatnak – figyelmeztet cikkünkben a szakértő. De mi a különbség a rossz hangulat és a klinikai értelemben vett betegség, a depresszió között? Ezt is megtudhatod ide kattintva

Covidosan már ne menj a patikába! Sokan ugyanis, koronavírus diagnózis ide vagy oda, maguknak váltják ki a gyógyszereket a patikákban – erre a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumon. Cikkünkből az is kiderül, hogy szépen digitalizálódik a hazai patikai rendszer, egyre több mindent lehet a felhőbe felírni, bár az új termékcsoportoknál van azért példa fennakadásokra. Részletek itt.

A gyógyszerházhozszállítást viszont gyakorlatilag kivégezték: november 30-án ugyanis elfogadta a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján 2022. január 1-től már nemcsak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhozszállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ez a változás gyakorlatilag megszüntette a mostanában népszerűvé vált netes kiszállítást is. Részletek ebben a cikkben.

Kemenesi Gábor figyelmeztet: nem kéne idén nagycsaládi rendezvényeket tartani, olyan rossz a járványhelyzet. Arra az esetre viszont, ha valaki ezt a javaslatot nem fogadná meg, a virológus néhány tanácsot is adott a Pénczentrumon keresztül, hogy hogyan csökkenthető a megfertőződés esélye a családi összejöveteleken. Cikkünkben arra is kerestük a választ, hogy miért válhatott egy olyan, tudományosan jól megalapozott védekezési módszer, mint a maszkhordás, vita tárgyává. Kattints ide a részletekért!

Már várjuk a mongol, kazah melósokat itthon: szeptember óta ugyanis 86 szakmában fogadhatnak magyar cégek harmadik országbeli munkaerőt meghatározott, szigorú feltételek között. Megnéztük, mekkora ezekben a pozíciókban az átlagkereset, és mennyi a küldőországokban: cikkünkből az is kiderül, hogy megéri-e Bosznia-Hercegovinából Magyarországra jönni, például hegeszteni. Részletekért (és rengeteg fizetési adatért) kattints ide!


Máshol olvastuk

Már 480-nál olcsóbban is tankolhatnánk: visszájára fordulni látszik a november 15-én bevezetett hatósági üzemanyagár hatása – írja a 24.hu. A világpiaci árak csökkenése alapján ugyanis hiába lehetne már akár 10-15 forinttal is olcsóbban tankolni, a kutak többsége nem viszi le az árakat a hatósági maximumról. Épp a korábbi bevételkiesést szedhetik most vissza. A lap szerint egyébként a főváros körül már pár helyen 470 forint alatt is lehet 95-ö benzinhez jutni.


Ez volt a 49. heti Turmix, a Pénzcentrum heti hírlevele. Ha tetszett, nyugodtan küldd tovább másnak, ha pedig nem tőlünk kaptad meg, akkor ezen a linken tudsz rá feliratkozni. Ha kérdésed, észrevételed vagy javaslatod van a Turmix-szal kapcsolatban, azt a hirlevel@penzcentrum.hu email-címre tudod elküldeni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem