0 °C Budapest
Fire on gas stove with dark background

Csúnya világot jósol az egekbe szökő gázár: hiába a rezsicsökkentés, a családok is fizetni fognak

2021. december 3. 11:30

Az energiaárak tehetik forróvá az idei telet - hívják fel a figyelmet az elemzők. Piaci prognózisuk szerint az egekbe szökő gázár, és az olaj világpiaci árának emelkedése az inflációra is komoly hatással lesz. Ez ellen is próbáltak fellépni a kormányok különböző eszközökkel, a legradikálisabbnak a horvát és a magyar módszer számított, ahol felső korlátot vezettek be. Nézzük a részleteket.

Az utóbbi hónapokban elsősorban a földgáz ára emelkedett jelentősen: a nyersanyag tőzsdei jegyzése tavasszal még 20 euró alatt is járt, majd az elmúlt hetekben 100 euró felett is volt (az ebben az időszakban megszokott volatilis viselkedésnek köszönhetően). Most 90 euró alatt jegyzik kicsivel a nyersanyagot, ami még mindig több mint négyszeres áremelkedést jelent fél év alatt.

"Az áremelkedés mellett a fő problémát az jelenti, hogy a gáztárolók messze nem telítettek. Németországban 70 százalékos telítettséggel futottak neki az ősznek, ez azóta 75 százalékra emelkedett, de így sem tekinthető magasnak" - teszik hozá az Aegon Alapkezelő elemzői.

A földgáz tőzsdei jegyzésének alakulása 2021-ben.
A földgáz tőzsdei jegyzésének alakulása 2021-ben.

Mint a Pénzcentrumnak készített elemzésükben írják, hasonló a helyzet a többi európai országban is, ami meglátásuk szerint alapvetően két dolog eredménye:

  1. Az Európai Bizottság nem hosszabbította meg a hosszútávú gázszállítási szerződését Oroszországgal, így kénytelen piaci áron venni a földgázt. Sokan éppen ezért arra gyanakodtak, hogy az oroszok állnak a világpiaci árak emelkedése mögött.
  2. Tavasszal a fűtési szezon végén sok ország arra számított, hogy lesz még olcsóbb a földgáz, ezért nem kezdte el feltölteni a tárolóit. Aztán felrobbantak az árak és a halogatók hoppon maradtak.

"Az energiaárak emelkedése újabb csapás az egyébként is erős inflációs nyomás mellett, amikor egyre többen tartanak az áremelkedések tartósságától. Éppen ezért mostanra az európai országok többsége próbálja legalább a kisfogyasztókat védeni" - hívják fel a figyelmet az elemzők.

Magyarország helyzete azért speciális, mert évek óta szabályozott rezsiárak vannak, vagyis elvileg a háztartások nem érzik meg a drágulást. Ugyanakkor a megnövekedett árakat valakinek ki kell fizetnie, vagy az állami támogatáson keresztül, vagy a szolgáltatók veszteségeként jelentkezik majd. Emellett az ipari fogyasztók is bajba kerülhetnek, hiszen számukra nincs lehetőség a kedvezményes árat érvényesíteni

- hangsúlyozzák az Aegon Alapkezelő elemzői.

A földgáz mellett az olaj világpiaci ára is emelkedett, az utóbbi napok esése után még mindig mintegy 50 százalékkal drágább például a Brent, mint az év elején. Ez pedig sok országban gyakorlatilag azonnal megjelent az üzemanyagárakban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Brent árának változása 2021-ben.
A Brent árának változása 2021-ben.

Mi lesz így az inflációval?

Ez ellen is próbáltak fellépni a kormányok különböző eszközökkel, a legradikálisabbnak a horvát és a magyar módszer számított, ahol felső korlátot vezettek be. Vagyis láthatóan a kormányok és a jegybankok is aggódnak amiatt, hogy az energiaárak hozzájárulnak majd a tartós inflációhoz.

A kilátások egyelőre nem biztatóak, az eddig is meglévő kínálati fennakadások és logisztikai nehézségek mellett újabb sokként jelent meg az árakban az energia, főleg a téli hónapokban lehet ez lényeges kockázat. Vagyis most mindenki azért imádkozik, különösen Európában, hogy enyhe legyen a tél, akkor kihúzhatják a nem teljesen feltöltött tárolókkal anélkül, hogy komolyabb fennakadások lennének a fűtésben vagy a gyárak termelésében.

Magyar szempontból az inflációs kilátások egyébként sem kedvezőek, erős a veszélye annak, hogy tartósan 5-6 százalékos sávban ragad be az áremelkedés. Ezen pedig az üzemanyagárak átmeneti befagyasztása sem segít, az elemzők szerint csak annyit jelenthet, hogy

nem 7 százalék felett tetőzik majd az infláció a lassú csökkenés előtt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?