4 °C Budapest
Angry male employee confused working at computer, solve business problems on phone, mad worker talk on cell arguing with client or customer, man busy at pc having serious conversation on cellphone cimlapi

Erre a szakemberek sem számítottak, de nagyon biztató a kiskereskedelmi forgalom alakulása

2021. november 5. 17:31

Pozitív meglepetéssel fogadták az elemzők a kiskereskedelmi forgalom szeptemberi mutatóit, amelyekből arra következtetnek, hogy a harmadik negyedévi GDP-adatra is kedvező hatással lehetnek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint  szeptemberben 5,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Suppan Gergely a Takarékban vezető elemzője szerint a várakozásokat bőven meghaladva a nyers adat szerint 5,8%-ra, naptárhatástól megtisztítva szintén 5,8%-ra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedésének volumene az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz képest 0,7%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A háztartások növekvő jövedelme, valamint a munkaerőpiac teljes helyreállásának köszönhetően a háztartások fogyasztása nem csupán a megnyíló szabadidős tevékenységek, hanem a vásárlások területén is elkezdett élénkülni.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,1%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,4%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 16%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,1%-kal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8%-kal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5%-kal nőtt. A forgalom volumene 6,2%-kal csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19%-kal bővült.

16,4%-kal bővült a forgalom a tavaly áprilisi mélyponthoz képest, míg közel 1,5%-kal marad el a járvány előtti szinttől. 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 30%-kal, 2010-hez képest 43%-kal emelkedett.  A KSH heti monitorja szerint szeptember 18- október 15. között a bolti kiskereskedelem forgalma (ami nem tartalmazza az internetes kiskereskedelmet) a pénztárgépek jelentései alapján 8,7%-kal bővült a két évvel korábbihoz képest, ezt azonban részben az árváltozások is okozzák.    

A forgalom növekedését a fokozatos nyitás után támogatja a munkaerőpiac teljes helyreállása (a nyári hónapokban a rendszerváltás óta a legmagasabb szintre ugrott a foglalkoztatottak száma, noha a járvány előttihez képest más szerkezetben), valamint a korlátozásokkal nem érintett ágazatokban továbbra is dinamikus a bérnövekedés, egyes ágazatokban pedig megjelent a munkaerőhiány, ami további érdemi bérnövekedéshez vezethet. A közszféra béremelései szintén támogatják a fogyasztás bővülését, az év végén pedig további lendületet adhat a rekordösszegű nyugdíjprémium, amellyel 200 milliárd forint kerülhet a nyugdíjasokhoz. Emellett az elhalasztott fogyasztás is szerepet játszhat a kiskereskedelmi forgalom várható stabiliálódásában. Idén 3% körül nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre azonban az idei év eleji alacsony bázis, a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, valamint a rendőri, hivatásos állomány számára tervezett féléves bónusz hatására (ezekkel összességében mintegy 1200 milliárd forint többletjövedelem kerülhet a háztartásokhoz), valamint a közel 20%-os minimálbér és bérminimum emelés, illetve egyes ágazatokban (egészségügyi, szociális, bölcsődei, kulturális dolgozók) szintén mintegy 20%-os béremelés hatására kétszámjegyű növekedésre számítunk. A járványhelyzet előtti szint elérése az idei év végére várható a kiskereskedelemben. A külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása későbbre várható, azonban kedvező, hogy a külföldi vendégek száma is fokozatosan élénkül. Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7%-át a külföldi vásárlók és a bevásárló turizmus adták, a külföldiek visszatérése később jelentős lendületet adhat, azonban feltehetően fokozatosan valósulhat meg, mivel több országban megjelent a delta variáns, ami visszafoghatja a nemzetközi turizmust, valamint az Európán kívüli országokból még nem várható a turizmus megjelenése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint komoly pozitív meglepetést hozott a kiskereskedelemi forgalom szeptemberben, az elemzői konszenzus jóval mérsékeltebb bővüléssel számolt. Kommentárjában rámutatott: a növekedés nem csak az alacsony bázis miatt következett be, mivel az előző hónaphoz képest is érdemi növekedést mutatott a szektor. Az adat egyben azt jelenti, hogy kezd magára találni a kiskereskedelem és tavasz óta már trendszerű növekedés mutatkozik. Ráadásul az utóbbi hónapokban a trend egyre meredekebb, vagyis közelíti a Covid-krízis előtti dinamikát - állapította meg Virovácz Péter. A szeptemberi kedvező teljesítmény elsősorban az üzemanyagforgalom jelentős emelkedésének köszönhető. A nyári szabadságolások végeztével, valamint az ismét fizikai jelenlétet kívánó iskola megkezdésével az utak forgalma is jelentősen megnőtt. Emellett a nem élelmiszer kiskereskedelem ismét jól teljesített az erős augusztus után. Az elmúlt két hónap jó teljesítménye mindenképpen bíztató a harmadik negyedéves GDP-növekedés tekintetében. Az ING Bank szakértőjének becslése szerint a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérve. Emellett  a szolgáltatásoktól is komoly növekedési hozzájárulásra számíthatnak a bank elemzői. A kiskereskedelmi adatot látva az ING Bank elemzői fenntartják azon várakozásukat, miszerint a harmadik negyedévben is folytatódik a gazdaság növekedése az előző negyedévhez mérve 1,0 százalék körüli mértékben nőtt a GDP.

„Kiemelkedő növekedést értek el szeptemberben a ruházati cikkeket és cipőket áruló boltok, ezek több mint 20 százalékos volumennövekedést értek el. A használt cikkeket forgalmazó üzletek 16 százalékos növekedést értek el, az online kereskedelem pedig továbbra is lendületesen 19 százalékkal bővült” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A mostani kilátások alapján az elemző az idén 3-4 százalék körüli forgalombővülésre számít. A következő időszakban ellentétes hatások határozhatják meg a piacot. „Negatívan befolyásolhatja a forgalmat az árak emelkedése mellett az esetleges újabb járványkorlátozások bevezetése. Másik oldalról keresletélénkítő hatása lehet a következő hónapokban a nyugdíjemelésnek, a jövő év elején esedékes szja-visszatérítésnek, szintén kedvező hatást gyakorolhat a kiskereskedelemre a jövő évben várható béremelés is.”

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 14:02
Megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, melyik cég szolgáltatja majd havi több mint háromezer alkalom...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A második világháború után, az 1950-es évektől kezdődően indult útnak (igazán) a globalizáció. A fol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?