30 °C Budapest
Legyél te is pénzügyi guru: mutatjuk, mitől lesz irigy a szomszéd

Legyél te is pénzügyi guru: mutatjuk, mitől lesz irigy a szomszéd

2017. február 23. 15:10

A pénzügyi ismeretek megszerezéséhez sokkal többre van szükség, mint néhány órás beszélgetésre egy tanácsadóval, akár 10 ezer óra tanulásra is szükség lehet ehhez. Persze a legtöbbünknek erre nincs ideje, azonban néhány alapszabályt betartva mi is tisztában lehetünk a pénzügyek kezelésével.

Sokan gondolják azt, hogy értenek a pénzügyekhez, pedig ahhoz, hogy valóban tudjuk, hogyan kezeljük a pénzünket, sokkal többre van szükség, mint egy bankszámlanyitásra. Malcolm Gladwell, kanadai újságíró, író szerint ahhoz, hogy értsünk valamihez, legalább 10 ezer órát kell foglalkozni vele, bármi legyen is az.

Persze a pénzügyekre nehezen tud mindenki ennyi időt fordítani, azonban lényeges, hogy belássuk, hogy nem teljes a tudásunk a témában. Ezt a különbséget áthidalhatjuk, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy betartsunk néhány szabályt.

Tanuld meg az alapokat!

Ugyan nehéz lenne 10 ezer órát a pénzügyeinkkel tölteni és a kérdés minden csínyját-bínyját elsajátítani, azonban az alapok nélkül nem fogunk sokra menni. Nem érdemes abban bízni, hogy megoldja helyettünk valaki a pénzügyeinket, ugyanis mindenkivel megeshet, hogy egyszer csak nagy döntés elé kerülünk, így érdemes mindig tisztában lenni az alapokkal.

Nem kell persze rögtön beiratkoznunk egy főiskolára vagy egyetemre, elég, ha néhány, ingyenesen elérhető forrásból tájékozódunk, és frissen, naprakészen tartjuk a tudásunkat:

  • Az egyik legjobb forrás, ha követjük a híreket, amelyek a pénzügyekkel foglalkoznak. Ezzel nemcsak tudást szerezhetünk, hanem a megszerzett ismereteink naprakészek is lesznek.
  • Az interneten már számos oktatóanyag elérhető a pénzügyeinkkel kapcsolatban. Aki olvasni szeret, annak az online enciklopédiákat érdemes olvasgatnia, aki viszont a képes formátumokat kedveli, annak a videómegosztókon érdemes keresgélnie ilyen tartalmak után.
  • Aki mélyebb ismereteket szeretne, annak érdemes ellátogatnia szakkönyvtárakba (pl: egyetemi könyvtár), és az itt található könyveket olvasgatni.
  • A szolgáltatók is gyakran tesznek közzé pénzügyi ismeretekről szóló anyagokat, amiket a bankok és a biztosítók gyakran a honlapjukon is elérhetővé tesznek.
  • Fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is, azonban ezért már valószínűleg pénzt is kell fizetnünk, vagy valószínűleg valamilyen pénzügyi terméket (pl: életbiztosítást) próbálnak majd nekünk eladni.

Figyelj oda a mindennapokban is!

Egy átlagos, szürke hétköznap során is többször szembesülünk pénzügyi döntésekkel. Ezek valószínűleg nem lesznek az egész életünkre hatással, a kis apróságok mégis összeadódnak. Így ha egy éven keresztül minden munkanapon a 100 forinttal olcsóbb kávét választjuk, akkor egy év alatt 20 ezer forintot is összespórolhatunk.

Ha ezt nemcsak a kávénál vesszük figyelembe, hanem minden, megvásárolt terméknél, és naponta 500 forintot félre tudunk így tenni, akkor tudatosan befektetve akár 100 milliós vagyont is felhalmozhatunk ebből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahhoz, hogy ezeken az apró szokásokon változtatni tudjunk, arra van szükség, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, milyen kiadásaink vannak egy hónapban. Ennek felméréséhez egy hónapig írjuk fel minden kiadásunkat, majd ezeket végignézve a hónap végén láthatjuk, hol tudunk lefaragni néhány ezer forintot, amiből már megtakarítást indíthatunk.

Beszélj a családdal a pénzügyekről!

Nem arra van szükség, hogy minden egyes kávé elköltéséről beszámolj a férjednek/feleségednek. Itt inkább arról van szó, hogy a fontosabb kérdéseket vitassátok meg, beszéljétek alaposan át és együtt öntsetek róla. Könnyen előfordulhat (és nem is ritka), hogy egy válás vagy egy haláleset után az egyedül maradt illető pénzügyi analfabétaként vág neki a pénzügyek kemény világának.

Ha megbeszélitek a pénz kezelését, akkor viszont ettől nem kell tartania egyik félnek sem, az alapokkal mindketten tisztában lesztek. A pénzről egyébként a gyerekeinkkel is beszélni kell, mivel ezt egyelőre nem tanítják az iskolában. Persze nem mindent kell megosztani velük, erről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?