The hungarian currency (Forint) in a human hand. Hungary belongs to the European Union but hasnt adopted the euro as currency.

Brutálisan felgyorsult az árdrágulás: segíthet rajtunk az MNB csodafegyvere?

2021. június 25. 14:04

Ugyan továbbra is csak az infláció átmeneti megugrására számít a Fed, de az amerikai jegybank a múlt héten érezhetően szigorúbb hangnemet ütött meg közleményében. Érthető is, hiszen egyre több jel utal arra, hogy talán mégsem tűnik majd el olyan gyorsan a drágulás. Az MNB szerint egyenesen fennáll annak veszélye, hogy alulbecsülik egyesek a veszélyt.

Az utóbbi hónapokban világszerte évek óta nem látott szintre ugrott az infláció. A magyar 5,1 százalékos áremelkedési ütem nyolc és féléves csúcsot jelent, de az Egyesült Államokban is 5 százalékra emelkedett májusban az infláció. Erre pedig sokak szerint már a Fednek is reagálnia kell, mely 2 százalékos inflációs célja mellett egyre kevésbé tud hitelesen beszélni az átmeneti és kismértékű túllövésről - írja a Pénzcentrumnak írt szakértői cikkében az Aegon ALapkezelő.

Június közepén aztán el is mozdult a kommunikációjával szigorúbb irányba az amerikai jegybank, hiszen jelentősen megemelte az idei inflációs várakozását, illetve a korábbinál hamarabbra, 2023-ra irányozta elő az első kamatemelés lehetséges időpontját a döntéshozók. A piacot mindez meg is győzte, hiszen a dollár meredeken erősödni kezdett az euróval szemben. Talán egy kicsit túl heves is volt a reakció ahhoz képest, hogy igazából egy évek múlva bekövetkező kamatemelésre kezdte el felkészíteni a piacot a Fed.

Miközben az amerikai jegybank ráadásul továbbra is az infláció átmeneti megugrására készül, az MNB alelnöke nemrég azt nyilatkozta, hogy éppen az a veszély fenyeget, hogy a globális jegybankok alulbecsülik a tartós inflációs kockázatokat. Ebben a vitában egyelőre nem lehet senkinek igazat adni, így a következő egy év fogja eldönteni, ki látta előre jól a folyamatokat

- vélekednek a befektetési szakemberek.

Mint mondják, egyelőre annyi látszik, hogy a nyersanyagpiacon jelentős áremelkedés ment végbe az év eleje óta, majd az utóbbi hetekben néhány termék esetében megfordult a trend. Azonban például a tengeri szállítás esetében a várt stabilizálódás helyett májusban ismét jelentős áremelkedést láttunk, illetve az iparági szereplők szerint a globális chiphiány sem enyhül egyelőre. Így egyelőre egyformán szólnak érvek amellett, hogy a tavaszi alacsony bázis után alacsonyabb szinten stabilizálódik az infláció, illetve amellett, hogy az tartósan velünk marad.

Arról még korai lenne beszélni, hogy ez a „tovább” meddig tart, lehet, hogy évekig-évtizedekig, de az is lehet, hogy csak átnyúlik majd 2022-re is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzáteszik: Az ellentétes látásmód miatt a magyar jegybank a világon szinte elsőként szigorított a monetáris kondíciókon. A Monetáris Tanács hetekig készítette elő a kamatemelést (amit végül 90 bázispontra válltoztatott) arra hivatkozva, hogy erősödtek a hosszútávú inflációra utaló kockázatok.

A Fed mellett az eurózóna jegybankja jelenleg még kényelmes helyzetben van, hiszen a 2 százalék  körüli inflációs ráta alig tér el a céljuktól. Így valószínűleg nekik később kell majd szigorítani az eszközvásárlási program visszafogásával, mint amerikai kollégáiknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?