2 °C Budapest
Woman showing her empty pocket on wall background.

24 EU-s országban élnek jobban a magyaroknál: már Románia és Szlovákia is előz minket

2021. június 23. 14:02

Az egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) mértéke Magyarországon volt a 3. legkevesebb az Európai Unióban 2020-ban. Sok szakértő szerint ebből az adatból derül ki leginkább, hogy az egyes országok átlagos lakója milyen valós életszínvonalon él. A EU-ban ezek alapján viszont csak két országban rosszabb a helyzet a magyarénál.

A gazdasági jólét kifejezésére több gazdasági mutató is használatos, mégis legtöbben és leginkább a GDP-vel találkoznak a mindennapok során. És bár GDP valóban egy rendkívül fontos gazdasági mérőszám, a szakértők egyetértenek abban, hogy nem feltétlenül ez a mutató mutatja meg a legjobban, valójában mennyire élnek jól adott országban az háztartások.

Erre ugyanis létezik egy sokkal jobb mutató is, vagy legalábbis az Európai Statisztikai Hivatal szerint „hasznosabb”, az úgynevezett tényleges egyéni fogyasztás (AIC) mértéke. Ez a mutató a háztartások ténylegesen fogyasztott összes árujára és szolgáltatására vonatkozik. Magában foglalja tehát a háztartások által közvetlenül vásárolt fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat, de ugyanígy magába foglalja súlyozottan a nonprofit intézmények és a kormány által egyéni fogyasztás céljából nyújtott szolgáltatásokat is, úgy mint az egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások.

Mennyire élnek jól a magyarok az EU-ban?

A tényleg egyéni fogyasztás, azaz AIC tehát egy nagyon fontos jóléti mutató, és az Eurostat el is készítette első becsléseit az EU-ra vonatkoztatva a 2020-as évről. A gyorsjelentésből pedig kiderült, hogy

2020-ban az egy főre jutó AIC, vásárlóerő-egységen kifejezve (PPS), az EU átlagának 61–131 százalékában változott a 27 tagállamban (átlag = 100).

Fontos kiemelni, hogy ez az érték PPS-ben értendő. A PPS - magyarra leginkább vásárlóerő-egyenértéknek vagy vásárlóerő-egységnek fordítható fogalom - nem más, mint egy mesterségesen képzett, közös átszámítási alapként alkalmazott pénznem, amit az EU-ban területi összehasonlítások elvégzése céljából használunk. A fiktív valuta tehát arra hivatott, hogy kiküszöbölje az egyes országok közötti árszínvonal-különbségeket. Nevezetesen azt a jól ismert rigmust, hogy: „oké, hogy Nyugat-Európában jóval magasabbak a fizetések, de a megélhetés is költségesebb…”. Ha viszont PPS-ben számolunk, akkor ennek már semmi jelentősége nincs, ezért sokkal jobb az összehasonlításhoz, mintha egy adott ország valutájában számolnánk.

Mit mutat tehát a legfrissebb, 2020-as egy főre jutó AIC?

Ahogy korábban írtuk, a tényleges egyéni fogyasztás mértéke PPS-ben kifejezve 61 és 131 százalék között mozgott az EU-27 tagállamában (EU-átlag = 100). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2020-ban 9 tagállamban az egy főre jutó AIC-érték meghaladta az EU átlagot. Közülük is a legmagasabb jóléti mérőszámot Luxemburgban regisztrálták, ahol összesen 31 százalékkal élnek jobban az emberek (nagyobb a tényleges egyéni fogyasztásuk), mint az EU-ban átlagosan. Az éllovast a listán Németország és Dánia követte a dobogón. De rajtuk kívül volt még további 6 ország, ahol 5-20 százalékkal magasabb AIC érték jutott, mint az EU-ban átlagosan. Ezek a következők voltak: Hollandia, Ausztria, Finnország, Belgium, Svédország és Franciaország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben 13 ország volt az EU-ban, ahol az egy főre jutó AIC értéke kevesebb mint 25 százalékkal, de kisebb volt az EU-s átlagnál. Cipruson, Olaszországban, Litvániában és Írországban a különbség kevesebb volt, mint 10 százalék. Miközben Spanyolországban, Csehországban, Portugáliában, Máltán, Lengyelországban és Szlovéniában az átlagtól 11-20 százalék között marad el az egy főre jutó AIC értéke, miközben Romániában, Észtországban és Görögországban 21 és 25 százalék közé esett az elmaradás az EU-s átlagtól.

Ennél a mutatónál pedig csak két rosszabb van az egész unióban. Az egyik a velünk szomszédos horvátok adata, ami a miénktől 2 százalékkal marad el, illetve a tökutolsó Bulgária, ahol az egy főre jutó AIC mértéke 39 százalékkal van az EU-s átlag alatt. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a háztartások relatív jólétének mérésre használt egyik „leghasznosabb” gazdasági mutató szerint

a magyar háztartásoknál az Európai Unió 24 országában átlagosan jobban élnek a háztartások, mint itt.

Azaz csak két tagállamban, Horvátországban és Bulgáriában kisebb a háztartások tényleges fogyasztása a magyarokénál. A sorrend egyébként az elmúlt években egyáltalán nem változott, és hiába javult valamicskét a magyar adat 12-13 éves távlatban is, ez továbbra is az EU sereghajtó helyeire elég csupán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem