17 °C Budapest
High angle view of a young woman checking the stock market on smartphone, having breakfast at coffee shop. Business on the go concept.

Lassan kikecmergünk a válságból? Egyre távolodik a 370-es euró

2021. június 11. 14:05

Az átoltottságban Európa élmezőnyébe tartozunk, ami egyre inkább megmutatkozik az árfolyamokban is. A külföldi befektetők szempontjából pozitívum, hogy az utóbbi hetekben a forint is kezd stabilizálódni, láthatóan sem a kormány, sem az MNB nem akar tartósan a korábban látott 370 Ft körüli euróárfolyamot látni.

Erőteljesen optimisták a magyar blue chipek kilátásaival kapcsolatban az Aegon Alapkezelő szakemberei. Úgy látják, viszonylag olcsó most a hazai részvénypiac, és még nincsenek beárazva a további pozitív hírek. Emellett globálisan a nyersanyagárak emelkedéséből profitáló feltörekvő piacok és a nyugat-európai részvények jelenthetnek most jó választást a portfóliómenedzserek szerint.

Magyar piac: olcsó és jó?

Kifejezetten jó számok érkeztek az utóbbi hetekben a hazai blue chipektől, melyek most tették közzé első negyedéves eredményeiket – emelte ki Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere. A szakember szerint az egész közép-európai régió jelenleg nagyon alulértékelt, ami jó beszállási lehetőségeket kínálhat a befektetőknek. A magyar piaccal kapcsolatban részben azért lettek most optimisták, mert az elmúlt hónapokban a nemzetközi összevetésben rossz járványügyi adatok rányomták a bélyegüket a részvénypiac teljesítményére is. Most viszont az átoltottságban Európa élmezőnyében vagyunk, ami egyre inkább megmutatkozik az árfolyamokban is.

A magyar piac jelenleg átlagosan 10-es P/E-rátán forog, ami kimondottan kedvezőnek mondható, de a pozitív hírek jó része még nincs beárazva – emelte ki Kardos Zsolt. A külföldi befektetők szempontjából pozitívum még, hogy az utóbbi hetekben a forint is kezd stabilizálódni, láthatóan sem a kormány, sem az MNB nem akar tartósan a korábban látott 370 Ft körüli euróárfolyamot látni.

A magyar piac árazását jelenleg ahhoz érdemes viszonyítani, hogy például az amerikai tőzsdék 24-26-os P/E-rátán forognak, ott sokkal inkább be voltak már árazva eddig is a pozitív hírek – véli az alapkezelő szakembere. A nyugat-európai részvények pedig valahol a kettő között vannak.

A feltörekvők közül most nem Ázsia lehet a nyerő

Az Aegon Panoráma alapokban jelenleg enyhe alulsúlyozást tartunk kötvényekből, a részvények súlyozása semleges, míg az abszolút hozamú és total return alapokból felülsúlyozást tartunk érvényben – mondta Richter Péter, az Aegon Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részvényeken belül kicsit alulsúlyozzák a feltörekvő piacokat, a fejlett piacokat pedig felülsúlyozzák jelenleg az Aegon szakemberei. A feltörekvő piacon van néhány drágának számító ázsiai ország, melyben hisznek, ilyen például Dél-Korea vagy Tajvan, de alapvetően most inkább az Ázsián kívüli befektetések lehetnek vonzóbbak. A legutóbbi felülvizsgálatkor Brazília súlyát emeltük meg, ahol hangsúlyosabbak a ciklikus szektorok, a nyersanyagipar, az alapanyagok vagy a pénzügyi szektor – mondta Richter Péter. Ráadásul a brazil piac olyan árazási szintre tért vissza, ami a korábbi tapasztalatok alapján jó beszállónak számít. Persze a makrogazdaság oldaláról továbbra is vannak egyensúlytalanságok a latin-amerikai országban, emellett nagy a „politikai zaj”, ezért kockázatos befektetésnek számít, kiemelten figyelik is a fejleményeket.

A fejlett részvénypiacok közül Japánban csökkentette kitettségét az Aegon a közelmúltban, miközben tovább növelték nyugat-európai pozícióikat. Japán esetében az erőteljes oltásellenesség, az alacsony átoltottság lehet negatív hatással a gazdaságra is, miközben az idei évre tervezett tokiói olimpia várhatóan nem hoz majd komoly hasznot - ha egyáltalán megtartják. Európában arra számítunk, hogy felpörögnek majd az oltások, ráadásul olcsóbb a piac, mint az amerikai – tette hozzá Richter Péter.

A következő hónapok várható részvénypiaci fejleményei kapcsán még egy dolgot emelt ki a portfóliómenedzser: a növekedési típusú szektorokban akár komoly riadalmat is okozhatnak a jegybanki szigorítások, vagy akár csak az azokkal kapcsolatosan erősödő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm