28 °C Budapest
Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

A magyarok jelentős része ilyen ingatlanokban lakik: a számok azt igazolják, amit sejtettünk

2021. május 22. 13:03

Az Európai Unió tagállamaiban az emberek 46%-a lakik lakásban, több mint harmada családi házban, Magyarországon viszont még mindig messze az utóbbi a népszerűbb. Ez egy frissen publikált tanulmányból derült ki, ami államok közti elterjedtsége mellet a lakóingatlanok birtokviszonyát is vizsgálta, amiből fény derült arra is, hogy százalékos arányban az EU-s országok között hazánkban a legmagasabb a saját tulajdonú otthonban lakók aránya.

Az Eurostat frissen publikált adatai szerint 2019-ben az EU országaiban az emberek 46,0%-a lakásban, valamivel több mint egyharmada (35%) családi házban, csaknem ötöde (19%)  pedig sor- vagy ikerházban lakott. Ez alig jelent valami változást az előző éves arányokhoz képest. 2018-ban ugyanis az Unió lakosságának 18,6%-a élt  sor- vagy ikerházban és 34,7%-a családi házban, a lakásban lakók százalékos aránya pedig már akkor is ugyanekkora volt. 

Az Európai Unión belül 2019-ben messze a lakás volt a legelterjedtebb lakóhelytípus, ami a 27-ből 14 országban bizonyult a favoritnak. A lakásban élők aránya a tagállamok közül háromban még a 60,0%-ot is meghaladta. Lettországban a lakosok 65,9%-a, Spanyolországban 64,6%-uk, Észtországban pedig 62,2%-uk  élt lakásokban

A felsoroltakon kívül az EU-n belül csak Romániában Dániában és Lengyelországban élt a népesség többsége ilyen típusú lakóhelyen. Arányaiban a legkevesebben Írországban éltek lakásban, ahol csak a népesség 8%-a tartózkodott életvitelszerűen ilyen típusú lakóhelyen. Kiemelkedően kevesen éltek még lakásban Hollandiában (20,5%) is, ahol az apartmanoknál  hagyományosan sokkal népszerűbb bérlemények a sorházi lakások.

A sor- és ikerházban lakók aránya épp ezért az EU-tagállamok közül Hollandiában a legmagasabb 59,9%-al, de hasonló okokból Írországban (51,6%), Belgiumban (40,7%) és Máltán (39,8%) is kiemelkedően magas. Csak ebben a négy tagállamban a népesség több mint egyharmada ilyen lakóhelyen. 

10-ből hét ember saját ingatlanban él

Az Európai Unióban tízből minden hetedik ember, azaz a népesség 70%-a élt 2019-ban olyan házban, vagy lakásban, ami a saját tulajdona volt. Az EU-ban tehát jóval több tulaj, mint albérlő volt. a skála a németországi 51%-tól a romániai 96%-ig terjedt. Hazánkban is kiemelkedően sokan (92%) éltek saját tulajdonú házban vagy lakásban. Rajtunk és keleti szomszédunkon kívül egyébként Szlovákiában (91%) és Litvániában (90%) haladta meg ez a szám a kilencven százalékot.

Elsőre ez furcsának tűnhet, hiszen a nyugati jövedelmek sokkal magasabbak, emiatt valószínűtlennek tűnhet, hogy a románok 96 százaléka megengedheti magának, hogy saját ingatlanban lakjon. Persze a nagyobb gazdasági fejlettséggel a lakásárak növekedése is együtt jár, de annak mértéke sem ennyire drasztikus.

Pedig a válasz logikus lehet. Igazából teljesen érthető: magasabb jövedelemmel az ember könnyebben vesz fel hitelt, vásárolja meg még a dráguló ingatlant is, vagy költözik el bérlakásba, míg akinek jövedelme ezt nem engedi, inkább lakik a szülei lakásában, akár több generáció képviselőivel együtt. Azaz paradox módon a magasabb jövedelem csökkenti a teljes lakosságon belül a saját lakásokban élők arányát.

Ismét tombol a lakásvásárlási láz Magyarországon

A tavalyi mélyrepülés után ismét szárnyal az új építésű lakások piaca, miután az állami támogatások és az áfacsökkentés hatására durván megugrott a kereslet. A kivitelezési költségek folyamatos emelkedés miatt viszont jó árú ingatlant kifogni egyre nehezebb. 

Bár matematikailag az áfacsökkenés az új lakások árának 21 százalékos csökkenését jelentené, az árak csak minimálisan és ideiglenesen mozdultak el negatív irányba. Ennek okai a növekvő forgalom, a részben ennek hatására emelkedő építési telek árak és a kivitelezési költségek robbanásszerű növekedése, valamint a szigorodó energetikai előírások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH legfrissebb kimutatása szerint az építőipar árai épületek esetében 6,9 százalékkal, összességében 3,2 százalékkal növekedtek az előző negyedévhez képest és a szakértők a hosszú távon is érzékelhető építőanyag hiány, a szakképzett munkaerő korlátozott száma és a hirtelen megugrott kereslet miatt még további drágulást prognosztizálnak, ami 2022-re is kihathat.

A fővárosban brutális árkülönbségeket találni

Az I. és II. kerületben körülbelül 1,5 millió, míg a XII. kerületben 1,8 millió forint egy társasházi újlakás átlagos négyzetméterára. Bár az utóbbi három évben itt is nagyjából 30%-kal nőttek az árak, átlagosan 600 ezer forintos négyzetméterárával a legolcsóbb a XXIII. kerület. Szintén még 700 ezer forint alatti átlagárral találkozhatunk a XVII. és XVIII. kerületekben. Kis szerencsével akár öttel kezdődő négyzetméterárral is lehet találkozni az olcsóbb pesti kertvárosi övezetekben, de ezek egyre ritkábbak, vagy az átlagnál rosszabb adottságú ingatlanok.

Óbuda hegyvidéki részén számos kis méretű, jellemzően négylakásos társasház épül, a négyzetméterárak itt, és a központi részen hirdetett 10-20 lakásos projekteknél is már egyértelműen meghaladják az egymillió forintos határt.

A vidék még mindig megfizethetőbb

Összehasonlítva a fővárossal, még mindig jobban jár az, aki vidéki nagyvárosban keres új építésű lakást. A legolcsóbb megyeszékhelyeken, Szekszárdon, Békéscsabán, Tatabányán, Nyíregyházán, Kaposváron és Szolnokon még 500 ezer forint alatt van az újlakások átlagára. 

A legolcsóbb budapesti kerület, Soroksár átlagárához hasonló árszínvonallal találkozhatunk Pécsett, Kecskeméten és Szegeden. Székesfehérvár, Veszprém és Debrecen pedig jelenleg a legdrágább nagyvárosok, ahol 700 ezer forint körüli egy átlagos újlakás négyzetmétere. Ezzel a most éppen látványosan dráguló XIX. vagy XXI. kerülettel vannak egy árszínvonalon.

A drágulás viszont nem csak a fővárosban érezhető

Ugyanakkor a használt lakások adásvételeit megnézve úgy tűnik a pandémia nagyobb hatással volt a megyei jogú városok árnövekedési ütemére, mint a budapestiére. A legnagyobb emelkedés a családi, az iker- és sorházaknál jelentkezett, amelyek átlagosan 18,7 százalékkal drágultak, míg a téglalakások 11,4 százalékkal, a panellakások átlagos négyzetméterára pedig 9,3 százalékkal múlta felül a tavalyi árszintet a vidéki városokban. 

A legdrágább Sopron volt, a házat keresők itt négyzetméterenként 440 ezer forint körüli árral szembesültek, de a drágasági rangsorban nagyot ugrott Tatabánya is, ahol már 400 ezer forint az átlagár.

A dobogóra több város is felfért, a Székesfehérvár, Debrecen, Érd trió esetében négyzetméterenként 350 ezer forint körüli árakkal kell számolnia a vevőnek. A legtöbb városban négyzetméterenként 200-300 ezer forint között cseréltek tulajdonost a használt házak. Salgótarján jelentősen elmaradt az átlagtól 100 ezer forint körüli négyzetméterárával.

A drágulás mértékében nagy volt a szórás az országban: Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen nem változott a társasházi lakások átlagos négyzetméterára, ugyanakkor Miskolcon és Tatabányán 20 százalékos, Debrecenben 15 százalékos volt a drágulás mértéke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 11:48
Megérkeztek a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és az e.Gemius 2022. július havi, a leglátogatot...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 06:23
“Mit jelent az, hogy feltenni a blokkláncra?“ A blokklánc egy olyan manipulálhatatlan ad...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21