33 °C Budapest
Collaboration, science and computer with a doctor women team in a laboratory for covid research in ppe uniform. Teamwork, innovation and experiment with scientist females working together in a lab

Komoly áttörés a rákgyógyításban: egyre hatásosabbak ezek az új kezelések, sok betegen segíthetnek

2024. június 21. 17:15

A mikrobiom kutatás új lehetőségeket nyit meg a rákterápiákban, mivel bizonyos baktériumok jelenléte előrejelezheti a checkpoint-gátló kezelések sikerességét, ami hozzájárulhat az immununterápia hatékonyságának növeléséhez és új diagnosztikai módszerek fejlesztéséhez.

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a bélben található mikrobiális közösségek összetétele előre jelezheti, hogy egy személy hogyan fog reagálni bizonyos rákkezelésekre – derül ki a Nature által publikált kutatásból.

Csak néhány napja írtunk arról, hogy nemrég fedeztek fel egy új eljárást, amely szintén immunterápiás kezelést alkalmaz, és a kemoterápia alternatívájaként szolgálhat hosszú távon. Most Laurence Zitvogel, a Gustave Roussy Cancer Campus immunológusa és onkológusa is hasonló kutatáról számolt be. Szerinte ezek az eredmények új lehetőségeket nyitnak meg azon betegek kezelésében, akik nem reagálnak jól a hagyományos terápiákra. A székletmikrobiom-transzplantációval kapcsolatos kutatások célja olyan adományozók azonosítása, akiknek baktériumai segíthetnek javítani más betegek gyógyszerre adott válaszát.

Fabio Grassi, a Biomedicina Kutatóintézet immunológusa szerint ezek az eredmények fontos lépést jelentenek a diagnosztika terén és rávilágítanak arra, hogy a bél mikrobafajtáinak egyensúlya milyen mértékben befolyásolhatja az immununterápiák sikerességét. A kutatás középpontjában álló kezelési forma célja az immunrendszer képességének fokozása a rákos sejtek felismerésére és elpusztítására.

Jennifer Wargo és más kutatók korábban már vizsgálták a bélmikrobák és rákellenes kezelések kölcsönhatását. Wargo hangsúlyozza, hogy nem egyetlen mikroba, hanem a mikrobiális közösségek összetételének általános jellege befolyásolja az immununterápiás válaszokat. Zitvogel csapata 245 tüdőrákos beteg székletmintájának elemzése során két csoportot azonosított: egy rezisztenciát és egy pozitív választ elősegítő baktériumcsoportot. Az eredmények alapján kifejlesztettek egy pontszámrendszert, amely előrejelezheti egy személy válaszát az immununterápiára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a pontszámrendszer hamarosan diagnosztikai eszközzé válhat, ami segíthet meghatározni azt is, hogy mely betegeknél lehet szükség mikrobiom-alapú terápiák alkalmazására. Francesca Gazzaniga szerint további validálás szükséges ennek klinikai alkalmazása előtt. A kutatást érintő korlátok között említi Gazzaniga azt is, hogy a vizsgált populáció földrajzi korlátai miatt nem biztos, hogy mindenhol ugyanolyan jól működik ez a módszer.

Maria Rescigno kiemeli, hogy noha ezekkel a kutatásokkal már évek óta foglalkoznak, eddig konkrét előnyök hiányoztak a betegek számára. Az új eszköz bevezetése jelentős változást hozhatna ezen a területen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem