30 °C Budapest
Beautiful little girl and teenager boy with smartphone. Leisure, children, technology and people concept

Eldőlni látszik a vita a telefonozó gyerekekről és szüleikről: tényleg ördögi dolgot követnek el?

2024. június 20. 11:44

Egy friss kutatás szerint azok a szülők, akik bűntudatot éreznek gyermekük képernyőidejével kapcsolatban, sokkal stresszesebbek másoknál, bűntudatuk pedig negatívan hathat a szülő-gyermek kapcsolat alakulására - számolt be a CNN.

A gyermeknevelés terén a képernyőhasználati idő kérdése évek óta vita tárgyát képezi a szülők és az egészségügyi szakemberek között. Egyesek az okostelefonok és a közösségi média potenciálisan káros hatásaira figyelmeztetnek, míg mások szerint semmi baj sincs a mértékletes médiahasználattal.

Stresszesebbek a bűntudatot érző szülők

Dr. Nathan Walter, a Northwestern Egyetem médiapszichológus docense kutatása fókuszába azt a szülői bűntudatot helyezte, amelyet a szülők gyermekeik képernyőidejével kapcsolatban éreznek. A tanulmány azt vizsgálta, hogy ez a bűntudat hogyan befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolat alakulását és milyen hatással van a család dinamikájára.

A tanulmányból kiderült, hogy a bűntudatot érző szülők egyrészt stresszesebbek, másrészt kevésbé elégedettek a gyermekükkel való kapcsolatukkal.

A szakember a tanulmányban saját személyes tapasztalatait is megosztja: elárulja, hogy első gyermekük esetében még betartották az ajánlásokat, második gyermekükkel azonban már megengedőbbek voltak a képernyőidő tekintetében, ami náluk is bűntudathoz vezetett. A kutatás rámutat továbbá arra is, hogy a képernyőhasználat negatív hatásaira vonatkozó állítások mögötti tudományos bizonyítékok sokszor igencsak korlátozottak.

Nem szabad minden problémánkért a képernyőidőt okolni

Walter a CNN-nek adott interjújában hangsúlyozza, hogy számos esetben nem mutatható ki egyértelmű ok-okozati összefüggés a képernyőhasználat és például az alacsonyabb iskolai teljesítmény vagy az elhízás között. Sokkal inkább közrejátszanak olyan tényezők, mint a család társadalmi státusza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutató a témában való alaposabb tájékozódásra és a lehető legkiegyensúlyozottabb nézőpont megtalálására buzdítja a szülőket; mindemellett arra is felhívja a figyelmünket, hogy nem szabad stigmatizálnunk sem azokat a gyerekeket, akik képernyőt használnak, sem azokat a szülőket, akik ezt megengedik nekik. Ennél sokkal fontosabbnak tartja, hogy beszéljünk és gondolkodjunk közösen a képernyőidő problémájáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 21. 16:08
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem