18 °C Budapest
White pills laid out on a light gray surface. Medical supplies.

Megdőlt a nagy magnézium-tévhit: ezt rontják el a legtöbben, így hiába szedik a drága tablettákat

2023. október 27. 16:02

A magnézium jótékony hatásai széles körben ismertek, étrend-kiegészítőkben is az egyik leggyakrabban alkalmazott összetevő a vitaminok és a kalcium mellett. Azt azonban kevesen tudják, hogyan és mikor is kell szedni a magnéziumot ahhoz, hogy hatása is legyen, fel tudjon szívódni. Szemben ugyanis sok más ásványi anyaggal, a magnézium szedésénél erre különösen figyelni kell: rengetegen szedik be hiába a drága tablettákat, az nem hasznosul a szervezetükben.

A magnéziumot általában az idegrendszer megfelelő működésével hozzák összefüggésbe, azonban még számos folyamatban van fontos szerepe a szervezetben - mint például az izmok, valamint a szív- és érrendeszer működésében, az anyagcserében és a csontok felépítésében. Számos jótékony élettani hatása is van, mint a stressz, az izomgörcsök és a vérnyomás csökkentése, fejfájás csillapítása, vagy a fizikai teljesítőképesség növelése. Fontos, hogy az ajánlás, kinek mennyit érdemes fogyasztania magnéziumból, az életkor, életmód és az egészségi állapot függvényében változhat.

Akárcsak a kalcium, a magnézium kapcsán is számos tévhit él a köztudatban a mai napig. Mivel a magnéziumnak számos jótékony hatása van, melyek nagyrészt ismertek is, sokan szedik étrend-kiegészítő formájában ezt az elemet. Az egyik nagy tévedés, amely a magnéziumot övezi, hogy minél nagyobb dózist érdemes szedni belőle - ez nincs így, bizonyos mennyiség felett a szedése felesleges, mert a túl nagy dózis pedig nem is szívódik el, ráadásul hasmenést okoz.

A magnézium nem olyan étrend-kiegészítő, mint például a D-vitamin, amiből jellemzően nem viszünk be és nem állít elő eleget a szervezet és ajánlott lenne étrend-kiegészítő formájában szedni. Ellenkezőleg, a szükséges mennyiségű magnéziumot kiegyensúlyozott táplálkozás esetén már az étkezés útján bevisszük a szervezetbe. Külön szedésére akkor lehet szükség, hogyha a szervezet igénye megnő a magnéziumra, vagy a felszívódás károsodott.

Több mennyiségre lehet szükség fizikai erőkifejtéseknél, mint például a sportolás vagy a nehéz fizikai munka. Betegségek következtében is kialakulhat magnézium hiány a szervezetben, például tápanyag felszívódási zavaroknál vagy vesebetegeknél. Speciális diéták alkalmazása vagy étkezési zavarok együtt járhatnak a csökkent bevitellel. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy gyógyszerek mellékhatásaként is csökkenthet a magnézium mennyisége. Ilyenkor a kiváltó okoktól függően érdemes lehet a magnéziumot önmagában vagy más vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt pótolni

- mondta el korábban lapunknak dr. Marjai Tamás. A szakértő kiemelte, hogy a szervezet fokozott igénye esetén felnőttek számára 375 mg magnézium bevitele ajánlott naponta hivatalosan.

Azonban adagolásnál figyelembe kell venni, hogy "az egyes termékek a magnéziumot nem önmagában tartalmazzák, hanem különböző szerves és szervetlen sók formájában. Ezeknek a sóknak a magnéziumtartalma nagyon eltérő lehet, ezért sok készítményen nem csak az adott összetevő tömegét, hanem a pontos magnézium tartalmat is feltüntetik. Ez sokat segíthet a különböző termékek összehasonlításában" - magyarázta a szakértő. Tehát ne magának a terméknek a tömegét, vagy a tabletta tömegét vegyük alapul, hanem hogy hány mg a tényleges magnéziumtartalom!

A másik gyakori tévhit, hogy a magnéziumot kalciummal, vagy más gyógyszerrel együtt érdemes bevenni, miközben a magnézium épphogy akadályozhatja a többi szer, vagy a saját felszívódását, ha nem önmagában veszi be valaki. Valószínűleg a kombinált pezsgőtabletták megjelenése miatt terjedt el a tévhit, hogy a kalciumot és magnéziumot együtt érdemes szedni, pedig a kalcium blokkolja a magnézium felszívódását.

Érdemes néhány óra elteltével a magnéziumot inkább külön bevenni. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez nem csak a kalciumra igaz. A foszfát- és a vastartalmú készítmények szintén gátolják a magnézium felszívódását, a tetraciklin antibiotikumok, digitálisz glikozidok és a nátrium-florid felszívódását pedig a magnézium csökkenti. Viszont a B6 vitamin például épphogy segítheti a felszívódást. Érdemes elolvasni a betegtájékoztatót a szedésével kapcsolatban, illetve a kezelőorvossal, gyógyszerésszel egyeztetni bevehető-e együtt más szerekkel. Az is fontos, hogy nem kedveznek a magnézium felszívódásának a magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok és az alkohol sem.

Mivel a magnéziumnak számos szerepe van az emberi testben, ezért igen gyakran kombinálják más hatóanyagokkal azért, hogy jobb hatást érjenek el vele. Így megtalálhatjuk csontritkulás elleni készítményekben kalciummal kombinálva, vagy B6 vitaminnal együtt a stressz csökkentésének érdekében. Emellett alapvetően része a széles körű vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó termékeknek

- mondta el lapunknak dr. Marjai Tamás. A szakértő szerint azt, hogy melyik készítményt érdemes választani, mindig az alkalmazás célja dönti el. "Célzott pótlás esetében jól alkalmazhatóak a nagy mennyiségben csak magnéziumtartalmú készítmények. Általános kiegészítésre a multivitaminnal kiegészített változatok lehetnek hasznosak. Az egyes betegségek megelőzésére vagy kezelésére pedig jól kombinálhatók más hatóanyagokkal, hogy fokozottabb hatást érjünk el" - javasolta.

A magnéziumhiány tünetei, kezelése

A megnéziumhiányt nehéz felismerni, mivel tünetei nagyon általánosak. Együttes előfordulásuk árulkodhat arról, hogy fennáll a hiányállapot. Ilyen tünetek az idegesség, ingerlékenység, enyhe szorongás, átmeneti fáradtság, enyhébb alvászavarok, izomgörcs, zsibbadás, esetleg a szorongás miatt jelentkezhet emésztőrendszeri görcs vagy szívdobogásérzés. A magnéziumhiány súlyosabb panaszokat is okozhat: memóriaproblémákat, izomgörcsöt, koncentrációcsökkenést, vércukorszint- ingadozást, sőt még depressziót is.

Ha tüneteket tapasztalunk, illetve valamilyen körülmény miatt gyanakodhatunk magnéziumhiányra - mint a túlzott fizikai terhelés, vagy pl. egyolalú diéta, várandósság, stb. -, akkor érdemes lehet étrend-kiegészítőként magnéziumot is szedni. Továbbá, ha valamiért kiürült volna a szervezetből a magnézium (hányás, hasmenés, vizelethajtók szedése miatt pl.), vagy felszívódási zavar lépett fel. A dohányosoknál, illetve alkoholfogyasztás esetén is gyorsabban kiürül a szervezetből a magnézium.

A hiány kezelése mindig az egyéni szükségletek függvénye, ezért érdemes konzultálni gyógyszerésszel, háziorvossal, aki figyelembe véve az életkorunkat, egészségi állapotunkat és szükségletünket, meg tudja határozni a kellő napi dózist.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm