13 °C Budapest
Ennyien fagytak halálra Magyarországon a télen: sokan a fűtetlen otthonukban hűltek ki

Ennyien fagytak halálra Magyarországon a télen: sokan a fűtetlen otthonukban hűltek ki

2023. február 7. 16:03

Még az enyhe tél ellenére is szeptembertől január közepéig 98 ember fagyott meg Magyarországon. A Magyar Szociális Fórum lapunk megkeresésére közölte: a halálesetek többsége nem az utcán történt, hanem jellemzően idős, beteg emberek fagytak meg a saját otthonukban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is erre hívta fel korábban a figyelmet: a vörös kód alatt kiemelt figyelmet kell fordítani az idős szomszédokra is, nem csak a szabadban éjszakázókra. A rendkívüli hideg miatt kedd este életbe lépő riasztás egyelőre szombatig van érvényben. A következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Szeptembertől január közepéig 98-an hűltek ki végzetesen Magyarországon még a viszonylag enyhe tél dacára is - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Szociális Fórum, amely rendszeresen közli az ezzel kapcsolatos adatokat. Mint hozzátették, noha nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg.

A fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is

- emelkték ki. 

Kiadták a vörös kódot!

A következő napokban is számos tragédia történhet, veszélyesre fordul az időjárás: a hideg miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni

- hívta fel a figyelmet Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábban 3 lépésben foglalta össze, miképp segíthetünk a szabadban éjszakázó embereken:

  • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.
  • Szólítsuk meg!  Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
  • Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

Ők is kiemelték, hogy nem csak a szabadban éjszakázók vannak nagy veszélyben:

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?