17 °C Budapest
Close-up of a stethoscope on a green folder. Space for copy, shallow depth of field.

Fokozódhat a káosz a magyar egészségügyben: most erre kényszerítenék a szakorvosokat

2022. december 18. 13:20

Felkerült a kormány honlapjára az egészségügyi törvénymódosítás további szabályozása - hívta fel a figyelmet Dr. Kunetz Zsombor az Országos Mentőszolgálat Motoros Mentő projekt alapítója és vezetője, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója a közösségi médiában. Kiemelte, hogy a tervezet szerint "a városi kórház az az, amely négy adott szakmából kettőben, míg a vármegyei kórház pedig, amely 21 adott szakmából legalább random ötben tud 24 órás ellátást biztosítani. Így a Szolnoki Hetényi Géza Kórház bátran, immár legálisan beszüntetheti a szülészetet és a stroke, de akár az intenzív terápiás ellátást is, ha van egyéb öt szakmája a listából". Azonban van a szakértő szerint ennél súlyosabb változtatás is.

"Mégis az egyik leghúzósabb és legbrutálisabbnak tűnő tervezet a magánszolgáltatóknál dolgozó orvosok kötelező beforgatása az állami rendszerbe" - írta Dr. Kunetz Zsombor a Facebookon, ahol posztjában a kormány oldalára frissen felkerült egészségügyi tevezeteket elemezte. Jelenleg minden szakvizsgával rendelkező orvosnak a műkődési engedélyét öt évente meg kell újítani, melyhez bizonyos mennyiségű tudományos aktivitás és igazolt orvosi munka szükséges - ezt akár az állami rendszerben, akár a magánellátásban, vagy akár külföldi munkavégzéssel is lehetett igazolni. "Most azt akarják bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is - mintegy adó, vagy tizedként - havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az Egészségügyi Jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt" - írja a szakértő.

Értelmezése szerint a tervezet a "teljesen magánellátásba menekült orvosokat" megpróbálja visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Vagyis rájuk kényszerítve egy olyan szerződést is, amely alapján az ország másik végébe is vezényelhetők lesznek.

A további bizalmat ez a rendelkezés tovább rombolja, és az elvándorlást is fokozni fogja. Sőt, azon külföldön dolgozóknak, akik eddig megtartották egy esetleges visszajövetel kapcsán a magyar engedélyüket ez most ennek biztos elengedését, tevékenységük végleges külföldre költöztetését jelenti

- véli Dr. Kunetz Zsombor. A szakértővel készült korábbi interjúnk az egészségügy jelenlegi állapotáról, itt olvasható:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem