12 °C Budapest
Portrait of a Man with Allergy who is Blowing his Nose, and Coughing and Sneezing. Man with Cold Virus in Nature.

Télen sem csitul a lappangó népbetegség: nem lélegezhet fel több százezer szenvedő magyar

MTI
2022. október 28. 14:02

Az első fagyokkal véget ér az idei parlagfűpollen-szezon, ezt az időszakot ebben az évben átlagos pollenterhelés jellemezte - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A mérések szerint a parlagfű pollenkoncentrációja jelenleg országosan alacsony, a parlagfű virágporára érzékenyek már nem tapasztalnak tüneteket. A lehűlés és a hétvégi eső után azonban enyhébb időjárás következhet, ezáltal a korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek visszakerülhetnek a levegőbe. A parlagfű pollenkoncentrációja így helyenként ismét elérheti a közepes szintet, enyhe allergiás tüneteket okozva - figyelmeztettek.

Kifejtették, az idei szezon felfutásának kezdetén a pollenterhelés egy jelentős visszaesés után a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd az elnyúlt tetőzés után viszonylag lassan csengett le. Az idei szezon átlagos pollenterhelést jelentett, ami sok tekintetben a rendkívül időjárásnak - az aszályos nyárnak, az augusztus második felében esett sok csapadéknak és a szeptember második felében tapasztalható lehűlésnek - köszönhető - fűzték hozzá.

A szezon az előző évhez képest kissé korábban indult, és a csúcsidőszak 29 napig tartott, néhány nappal rövidebb volt, mint 2021-ben. A parlagfűpollen országos napi átlagkoncentrációja először augusztus 18-án, a legutóbb pedig szeptember 15-én haladta meg a tüneteket okozó, nagyon magas szintet. A szeptember végi lehűlés hatására az országos átlag az előző évnél csaknem egy héttel hamarabb csökkent a tüneteket okozó szint alá - írták.

Az NNK tájékoztatása szerint a csúcsidőszakban az extrém magas koncentrációjú napok száma is valamivel alacsonyabb volt, mint 2021-ben. Az abszolút legmagasabb napi koncentrációt Békéscsabán regisztrálták, értéke a tavalyi, Nyíregyházán mért szintnél kissé magasabb volt - tették hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha az előző évhez hasonlóan most is enyhe lesz a december és a január, akkor számítani lehet arra, hogy a mogyoró virágzása már januárban elindulhat - áll az NNK közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm