21 °C Budapest
Piggy bank on calculator concept for saving, accounting, banking and business account

Ennyin múlhat egy halálos betegség felfedezése: egyre tudatosabb a magyar lakosság, de van még hová fejlődni

2022. október 24. 15:43

Minden év októbere az úgynevezett „rózsaszín hónap”, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Igaz, nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, amit ha időben felfedeznek, akár több tíz évet is nyerhetünk vele. 

A KSH adatai szerint a halálozási statisztikákat nézve Magyarország élen jár a régió országai között: 2021-ben ezer lakosra vetítve 16,1% volt a halálozások száma az országban, miközben Ausztriában ez a szám 10,3%, Szlovéniában 11%, Szlovákiában 13,5%, Horvátországban pedig 15,8% volt. Egyedül Románia előzte meg hazánkat, 17,5%-os becsült adattal. A számok rendkívül szomorú képet mutatnak, viszont a halálozások száma nem magyarázható csupán a társadalom elöregedésével. A válasz sokkal inkább abban rejlik, hogy rengeteg megelőzhető vagy kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak és kezelnek időben, mivel még mindig sokan szemet hunynak a szűrővizsgálatok felett.

Az OTP Egészségpénztár statisztikái szerint azonban pozitívum, hogy időről időre egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan. A különböző szűrővizsgálatokra idén a pénztártagok már több mint 69,5 millió forintot költöttek. A tavalyi év azonos időszakában ez az összeg 47,9 millió forint volt. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik fontosnak tartják az egészségüket és a rendszeres orvosi vizsgálatokat, bár még mindig kevesen élnek az Egészségpénztár által kínált lehetőségekkel.

Az Egészségpénztár megbízásából készült Pulzus kutatás szerint a megkérdezettek csupán 21%-a rendelkezik pénztári tagsággal, miközben 41% tisztában van azzal, hogy Egészségpénztári kártyájukkal csökkenthetnék az egészségügyi ellátásban felmerülő költségeiket – többek között a szűrővizsgálatok költségeit is.

Az Egészségpénztári számláról fizethető szűrővizsgálatok közül továbbra is a nőgyógyászati szűrések a legnépszerűbbek, erre a pénztári tagok idén eddig 34,5 millió forintot fordítottak. Ezt a manager szűrések és bőrgyógyászati szűrések követik 16 millió és 10,2 millió forintos kifizetéssel. De népszerűek a belgyógyászati, a szemészeti, a fogászati, a kardiológiai és urológiai szűrések is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért éri meg az Egészségpénztári számla?

Mert a befizetett összeg után az egészségügyi megtakarításból évente 20%, vagyis akár 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Sőt, azok a pénztári tagok, akik orvosi javaslatra mennek egészségügyi szűrővizsgálatra, „prevenciós szolgáltatás” jogcímen további 10% adó-visszatérítést vehetnek igénybe. Az egyenleg sokrétűen felhasználható, például méhnyakrákszűrésre, emlőrákszűrésre, vastagbélrákszűrésre, prosztatarákszűrésre, mozgásszervi szűrésre, AIDS-szűrésre, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrésre vagy éppen fogászati szűrésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem