Piggy bank on calculator concept for saving, accounting, banking and business account

Ennyin múlhat egy halálos betegség felfedezése: egyre tudatosabb a magyar lakosság, de van még hová fejlődni

2022. október 24. 15:43

Minden év októbere az úgynevezett „rózsaszín hónap”, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Igaz, nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, amit ha időben felfedeznek, akár több tíz évet is nyerhetünk vele. 

A KSH adatai szerint a halálozási statisztikákat nézve Magyarország élen jár a régió országai között: 2021-ben ezer lakosra vetítve 16,1% volt a halálozások száma az országban, miközben Ausztriában ez a szám 10,3%, Szlovéniában 11%, Szlovákiában 13,5%, Horvátországban pedig 15,8% volt. Egyedül Románia előzte meg hazánkat, 17,5%-os becsült adattal. A számok rendkívül szomorú képet mutatnak, viszont a halálozások száma nem magyarázható csupán a társadalom elöregedésével. A válasz sokkal inkább abban rejlik, hogy rengeteg megelőzhető vagy kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak és kezelnek időben, mivel még mindig sokan szemet hunynak a szűrővizsgálatok felett.

Az OTP Egészségpénztár statisztikái szerint azonban pozitívum, hogy időről időre egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan. A különböző szűrővizsgálatokra idén a pénztártagok már több mint 69,5 millió forintot költöttek. A tavalyi év azonos időszakában ez az összeg 47,9 millió forint volt. Ez tehát azt jelenti, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik fontosnak tartják az egészségüket és a rendszeres orvosi vizsgálatokat, bár még mindig kevesen élnek az Egészségpénztár által kínált lehetőségekkel.

Az Egészségpénztár megbízásából készült Pulzus kutatás szerint a megkérdezettek csupán 21%-a rendelkezik pénztári tagsággal, miközben 41% tisztában van azzal, hogy Egészségpénztári kártyájukkal csökkenthetnék az egészségügyi ellátásban felmerülő költségeiket – többek között a szűrővizsgálatok költségeit is.

Az Egészségpénztári számláról fizethető szűrővizsgálatok közül továbbra is a nőgyógyászati szűrések a legnépszerűbbek, erre a pénztári tagok idén eddig 34,5 millió forintot fordítottak. Ezt a manager szűrések és bőrgyógyászati szűrések követik 16 millió és 10,2 millió forintos kifizetéssel. De népszerűek a belgyógyászati, a szemészeti, a fogászati, a kardiológiai és urológiai szűrések is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért éri meg az Egészségpénztári számla?

Mert a befizetett összeg után az egészségügyi megtakarításból évente 20%, vagyis akár 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Sőt, azok a pénztári tagok, akik orvosi javaslatra mennek egészségügyi szűrővizsgálatra, „prevenciós szolgáltatás” jogcímen további 10% adó-visszatérítést vehetnek igénybe. Az egyenleg sokrétűen felhasználható, például méhnyakrákszűrésre, emlőrákszűrésre, vastagbélrákszűrésre, prosztatarákszűrésre, mozgásszervi szűrésre, AIDS-szűrésre, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrésre vagy éppen fogászati szűrésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem