17 °C Budapest
After the operation to remove the wisdom teeth. Stitches and postoperative period. Painful ulcer and stomatitis on the mucous cheek of a girl.

Mitől alakul ki afta a szájban? Így történik az afta kezelése a gyors gyógyulásért

2022. szeptember 25. 10:04

A szájüreget leggyakrabban érintő kellemetlen megbetegedések egyike az afta kialakulása, ami az arra hajlamos embereknél jelentősen megnehezíti a táplálékbevitelt. Na de mégis, mi az az afta, mitől alakul ki az afta és mit tehetünk az afta ellen? Hogyan csökkenthetjük a valószínűségét annak, hogy afta alakuljon ki a szájüregünkben?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk az afta nevű szájbetegségről: tudd mag, az afta mitől alakul ki, mik az afta okai és hogy afta hol lehet a szájban, melyik területeket érinti leginkább?  Mit tehetünk az afta ellen, hogyan történik az afta kezelése, hogyan szüntethetőek meg a fájdalmas tünetek? Utalhat az afta más betegségre?

Mi az afta?

Az afta a szájban nem más, mint egy nem fertőző eredetű szájnyálkahártya-fekély, amit gyulladt udvar vesz körül, közepe szürkésfehér vagy sárgás, mérete tűhegynyitől egészen 2-3 cm nagyságúra (ezek az ún. óriásafták) is megnőhet. Az afta rendkívül gyakori, az emberek 60%-a legalább egyszer megtapasztalhatta a jelenséget élete során, az esetek többségében visszatérő problémáról van szó. Az afta alapesetben magától elmúlik, ám amennyiben nagyobb kiterjedésű aftáról van szó, ami lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal jár, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk.

Az afta hol lehet?

Az afta a szájüreg belsejében bárhol kijöhet, leggyakrabban a nyelven, a pofa belső részén vagy a szájpadláson találkozhatunk vele. Az aftát az különbözteti meg a herpesztől, hogy míg az afta kizárólag a száj belső részén, addig a herpesz a külső felületen okoz problémát.

Mitől jön ki az afta?

Az afta nemtől és életkortól függetlenül bárkinél előfordulhat, gyerekeknél leginkább az étvágytalanság, a táplálék visszautasítása utalhat a betegségre. Azt, hogy az afta mitol jon ki, valójában nem tudjuk, azonban valószínűsíthetően életmódbeli tényezők állhatnak a háttérben (pl. legyengült immunrendszer esetén nagyobb a valószínűsíége az afta kialakulásának), de az afta okai közé tartozhatnak a szájüregi beavatkozások (pl. fogprotézis behelyezés) és a maró hatású ételek is, melyektől sérülhet a szájnyálkahártya (pl. citrusfélék, fűszeres snack fogyasztása), mindemellett genetikai hajlam is megfigyelhető.

Az afta típusai

Az aftákat három alaptípusba soroljuk, ezek közé tartozik a Mikulicz-féle afta (ez a leggyakoribb, egyesével elhelyezkedő, aprócska, spontán gyógyuló pontok), a Sutton-féle afta (egyesével jelentkező, akár 2-3 centiméteres, a mélyebb területeket is érintő hámhiány, hónapokig is eltarthat, belgyógyászati problémákra utalhat, heget hagyhat maga után) és a Cook-féle afta (tűszúrásnyi, csoportosan előforduló afta, spontán gyógyulnak, herpeszre hasonlíthatnak).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az afta kezelése

Az afta teljesen egészséges embereknél is előfordul, leggyakrabban spontán gyógyul, 1-2 héttel az afta kialakulása után. az afta kezelése – habár az esetek többségében nincs is rá szükség – házilag is megvalósítható. Ajánlott afta ellen a szódabikarbónás szájöblögetés, de egyébként kapható a gyógyszertárakban vény nélküli, afta elleni krém is, ami csillapítja a tüneteket.

Hogyan védekezzünk az afta ellen?

Habár nem tudjuk, mitől alakul ki afta a szájban, amennyiben hajlamosak vagyunk erre a megbetegedésre, mindenképpen törekedjünk arra, hogy szánk nyálkahártyáját minél kevesebb irritáció érje: szedjünk B-vitamint, használjunk puha fogkefét, ne rágózzunk és lehetőség szerint kerüljük a nagyon savas, fűszeres, csípős ételek fogyasztását. Érdemes gyógynövényes szájöblögető vizet használni, kamillateát fogyasztani és odafigyelni a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem