14 °C Budapest
Beautiful happy cute woman applying suntan cream to her shoulder with beach background

Minden harmadik magyar veszélyben van: észre se veszik, mikor csap le a rettegett betegség

2022. szeptember 20. 11:30

A világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt.  Ezzel pedig megduplázódott az elmúlt években azoknak a száma, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Becslések szerint évente 2-3 millió esetet regisztrálnak világszerte, és ez a szám egyre csak növekszik Magyarországon is, ahol az utóbbi 20 évben megduplázódott a nem melanoma bőrdaganatok előfordulása. A bőr rákos megbetegedéseinek közel 90 százalékáért felelnek, kialakulásuk mögött leggyakrabban a bőrt érő és az évek során összeadódó UV-sugárzás okozta károsodás áll. Míg nyáron ma már egyértelmű, hogy védenünk kell a bőrünket, a hidegebb napokon hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a ruha által nem fedett területek ilyenkor is ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak.

 Rengeteg kísérlet és bizonyíték van rá, hogy a leggyakoribb nem melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásában az UV sugárzás elsődleges és meghatározó szerepet játszik. – mondta Prof. Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász onkológus, a MH EK Honvédkórház főigazgatója. Az ultraibolya (UV) fény bőrsejteket károsító hatása ráadásul életünk során összeadódik és felhalmozódik, folyamatosan gyengítve bőrünk saját immunvédelmét. Ennek eredményeképpen bőrünk nem képes teljesen regenerálódni, ami hozzájárulhat a bőrsejtek DNS-ének roncsolódásához és a bőrrák kialakulásához.

A nem melanoma típusú bőrdaganatok 99 százalékáért két típus felelős: a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) és a laphámsejtes karcinóma (laphámrák). Magyarországon ezt a két daganatos betegséget mostanra évente mintegy 20 ezer embernél diagnosztizálják. A bazalióma kialakulását leggyakrabban a többször elszenvedett napégés idézi elő, és habár általában nem képez áttéteket, mégis komoly pusztítást tud végezni a szövetekben. A laphámrák esetében sajnos az áttétképzés kockázata már jóval magasabb, megjelenéséért pedig a folyamatos UV-kitettség okolható. Ezek a bőrdaganatok általában középkorúaknál vagy az idősebbeknél jelentkeznek és leggyakrabban az arcon, a homlokon vagy a fejbőrön jelennek meg.

 Mit tehetünk ellene, hogyan ismerhetjük fel?

 A védekezést már gyermekkorban el kell kezdeni, de emellett fontos, hogy folyamatosan figyeljük bőrünk elváltozásait, és amint felmerül a bőrrák gyanúja, a lehető leggyorsabban kérjük ki egy bőrgyógyász szakorvos véleményét! Emellett tartsuk szem előtt idős szeretteinket is, hiszen ők jellemzően kevesebbet foglalkoznak bőrük állapotával, holott a nem melanoma típusú bőrdaganatok esetében ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 Minden olyan növedék, ami a bőrön megjelenik, gyanús lehet. Ezek a bőrelváltozások nem feltétlenül kell, hogy színesek, pigmentáltak legyenek, lehetnek bőrszínűek, színtelenek is.

 – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke. A szakmai szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy minden nap használjon bőrtípusának megfelelő fényvédőt, annak ellenére is, hogy általánosságban igaz, hogy minél sötétebb egy bőrtípus, annál nagyobb a természetes védettsége a káros napsugárzás ellen. Azonban hiba lenne azt hinni, hogy ezek a szerencsésebb típusok kevésbé érintettek a bőrdaganatok kialakulásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm