6 °C Budapest
Mature woman is feeling bad during the heat wave in city heat sun summer stroke

Így vészelik át a magyarok a hőséget klíma nélkül: az egészségével játszik, aki erre nem figyel

2022. augusztus 17. 19:00

Ma kezdődött a kánikula, így érvénybe lépett harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztás az ország egész területén. A déli megyék után csütörtökön már az egész országra átterjed a perzselő hőség, mely minden magyar egészségére hatással van, nem csak a krónikus betegekre, idősekre, gyermekekre kell figyelni. Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, fáradékonyság, alvásproblémák léphetnek fel, valamint keringési panaszokat, vérnyomás-ingadozást lehet tapasztalni, a fejfájás is gyakori lehet. A napon nő a napszúrás és a hőguta veszélye. Mit tehetünk azért, hogy megóvjuk szervezetünket a hőterheléstől akár szabadtéren, akár az átforrósodott lakásban? Mutatjuk.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a figyelmet, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt  – főként vízparti nyaraláskor  – gyakori a napégés és a napszúrás.

Azonban nem csak a szabadban tartózkodók szervezetét fenyegeti a hőség, az átmelegedett lakásokban tartózkodók szervezetét is megviselheti az extrém meleg. Hőhullámok idején még éjjel sem lehet átszellőztetni a lakásokat, így a hőterhelés folyamatos. Idén nyáron különösen sokszor csapott le a kánikula, és alapvetően a folyamatos csapadékmentes hőség elviselése valódi lehűlést hozó vihar, zápor nélkül egyre nehezebb minden élőlény szervezete számára.

Érdemes előre felkészülni, hogy nehezebb napok következnek, és kigondolni, hogy segíthetünk a szervezetünknek megbirkózni a hőséggel. Ehhez adunk most néhány tippet a Healtline cikke alapján:

Hogyan hat testünkre a hőség?

Amikor a test hőhatásnak van kitéve - akár külső okból, mint a kánikula, akár belső okból, mint különféle anyagcsere-folyamatok -, akkor nő a pulzusszám, az erek kitágulnak, esik a vérnyomás, fokozódik az izzadás. Így a hőhatás nemcsak a testhőmérsékletet emeli meg, hanem dehidratál is - vagyis szervezetünk folyamatosan nedvességet veszít, amelyet pótolni szükséges. A fokozott izzadás során ráadásul nemcsak folyadékot, hanem ásványi anyagokat (sót) veszítünk. Ha ezeket nem pótoljuk a melegben az hőkimerüléshez vezethet. Ennek jellemző tünetei a szédülés, az ájulás, a hányinger, a fejfájás, fokozott izzadás, az izomgörcsök, a fáradtság, a szapora légzés és pulzus, zavart viselkedés. 

A szervezetnek is van egy úgynevezett maghőmérséklete, melyet különböző szabályozásokkal télen-nyáron igyekszik 37,5 fokon tartani. Ez az a hőmérséklet, amely szükséges a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Ahogy ez felborul valamilyen külső vagy belső hatásra, a szervezet normál működése is veszélybe kerül. Ezért is fontos, hogy ahogy tudjuk, segítsük szervezetünket a megfelelő hőmérséklet fenntartásában.

A hőség nem csak hőkimerülést, hanem hőgutát is okozhat, melynek jellemző tünetei a görcsrohamok, illetve az extrém módon megemelkedett testhő. A hőguta esetén eszméletvesztés is előfordul, illetve jellemző lehet, hogy a nagy meleg ellenére az izzadás abbamarad, szédülés, hányinger, hányás léphet fel. Egy ilyen kitettség tartós károkat is okozhat a szervezetben - többek között a szívben, májban, vesében, tüdőben és az agyban is. Akár hőgutára, akár hőkimerülésre gyanakszunk, fontos az azonnali segítségnyújtás: a hőség elszenvedőjét hűvös helyre kell vinni, hideg borogatással hűteni, pótolni a folyadékot.

Kik vannak fokozott veszélyben?

Az idősek és gyermekek szervezete nehezebben birkózik meg a hőséggel, de fokozottan figyelniük kell a fizikai munkát végzőknek is. A krónikus betegségben szenvedők - mint pl. a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek - szintén fokozott veszélynek vannak kitéve. Extrém melegben a különféle gyógyszerek is gondot okozhatnak: a vérnyomáscsökkentők, vízhajtók veszélyesek lehetnek. Érdemes az alkoholfogyasztást is kerülni.

Hogyan védekezhetünk?

1. Tervezd el a napod

A hőség nem érhet minket váratlanul, hiszen a meteorológusok, a tisztifőorvos és a katasztrófavédelem is figyelmeztetett, és már nem is először van kánikula idén. Mivel tudunk róla, tudjuk mire számítsunk, előre fel is készülhetünk rá. Ne várjuk tétlenül, hogy lesújtson a kánikula, amit majd valahogy átvészelünk.

Tervezzük el az előttünk álló napokat: Hogy fok lesz? Mikor lesz a legmelegebb? Mikorra fog kint lehűlni az idő? Mikor és meddig tudunk szellőztetni? Mikor menjünk ki, hogy elkerüljük a hőséget? Ha muszáj kint tartózkodni a hőségben, akkor lesz-e valahol árnyék?

Érdemes azzal is kalkulálni előre, hogy a meleget a lakásban hogyan fogjuk elviselni. Hiszen, ha kint nem lehet tartózkodni, akkor kénytelen az ember a négy fal között lenni, ott azonban hamar fullasztóvá válhat a helyzet. Ezért érdemes kigondolni, mit tehetünk, hogy elviselhetővé tegyük a lakásban a meleget:

Azt is érdemes eltervezni, hogy mit fogunk enni a hőség alatt. Az egyik legrosszabb ugyanis, ami előfordulhat, hogy főzni kell, be kell kapcsolni a sütőt, és az egyébként is meleg lakás hirtelen földi pokollá válik. Inkább gondolkodjunk könnyedebb, sütés-főzés nélküli fogásokban ebben a pár napban:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2. Jobb kint, mint bent?

Ha a hőség ellenére ki kell menni, vagy éppen a nyaralását tölti valaki, amelyhez kinti program kapcsolódik, akkor alaposan fel kell készülni a hőség ellen. Egyrészt ha napon tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a napvédelemről: lenge ruházattal, kalappal, illetve naptejjel, védőkrémmel. A napozás, napégés kapcsán még mindig súlyos tévhitek élnek a magyarok fejében, ezekről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Fontos tudni, hogy a védőöltözet vagy a naptej sem véd meg a napszúrástól, hőgutától, maximum nem égünk le, de testünk ugyanúgy felmelegszik. Jobb, ha előre készülünk rá, hogy esetleg nem fogjuk bírni a kinti hőmérsékletet, és térképezzük fel az árnyékos helyeket, légkondicionált épületeket, ahová a meleg elől szükség esetén be lehet húzódni. Ezenfelül vigyünk magunkkal bőséges mennyiségű folyadékot.

3. Maradj hidratált

Ahogy említettük, izzadással, párolgással sok folyadékot elveszít a szervezet, ezért fontos a folyadékpótlás, illetve az ásványi anyagok, sók pótlása is. Ezt italokkal, ételekkel tudjuk pótolni. Nem segít viszont a hőségben, ha koffeintartalmú italokat iszunk, vagy alkoholt, hiszen ez csak még inkább dehidratál.

Az egyik legnagyobb hiba, amit strandon a hőségben le lehet követni, hogy szomjoltóként valaki csak sört iszik. A sör - más alkoholokkal egyetemben - ugyanis vízhajtó hatású, így nem hogy segítene, még ront is a hőség okozta dehidratáltságon, szomjúságon. Ha valaki mindenképp alkoholt fogyasztana, akkor ügyeljen rá, hogy más alkoholmentes folyadékos is bőséggel igyon mellé.

4. Sportolj okosan

A nagy fizikai terhelés mindenképpen kerülendő, ha ki vagyunk téve közvetlenül a hőségnek. A sportolni vágyók válasszanak olyan sportot ezekben a napokban, amely inkább elősegíti a kánikula átvészelését, mint pl. az úszás, vagy esetleg légkondicionált konditeremben sportoljanak ezekben a napokban. Ha mindenképp a szabadban, a melegnek kitéve űzne valaki valamilyen sportot, akkor ügyeljen a megfelelő, szellős ruházatra, illetve arra, hogy előtte, közben és utána is igyon sok folyadékot.

5. Hűtsd le magad

Hogyan hűtsük le a testhőmérsékletünket a melegben? Érdemes erre folyamatosan figyelni, de különösen, ha rosszul éreznénk magunkat, folyamodjunk valamelyik praktikához. A hőségben érdemes, ha a lakásban maradunk

  • gyakrabban, hideg vízzel zuhanyozni,
  • hideg, akár jeges borogatást alkalmazni,
  • (jeges) lábfürdőt készíteni,
  • vizes törölközőt a nyakunkba teríteni,
  • ventilátort használni,
  • sok folyadékot inni,
  • többet pihenni.

Amennyiben elhagynánk a lakást, akkor érdemes lehet keresni olyan helyeket - akár távmunka céljára - ahol hűvösben lehetünk - ilyenek a légkondicionált vendéglátóhelyek, plázák, könyvtárak, múzeumok, képtárak, mozik, stb. Sőt még a kormányhivatalokban, bankokban, ügyfélszolgálatokon is egész elviselhető a klíma - kánikula idején érdemes lehet a régóta halogatott ügyeket elintézni. A legjobb természetesen valamilyen vízparton átvészelni a hőséget, ha valaki megteheti.

A lényeg, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy még egy darabig ki kell bírni a hőséget, készüljünk fel rá, és figyeljünk oda a szervezetünk jelzéseire. Ügyeljünk a magunk és mások egészségére is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem