16 °C Budapest
Female doctor removing a tick with tweezers from hand of patient. Encephalitis, borreliosis and lyme disease.

Veszélyes, fertőző kór les a magyarokra júliusban: ezekben a megyékben kell különösen vigyázni

2022. július 10. 13:08

Májustól egészen az augusztusig tartó időszakban fordul elő Magyarországon a legtöbb Lyme-kór és kullancsencephalitis - vagyis a vírusos agyvelőgyulladás - fertőzés. A legveszélyesebb hónapok a június és a július, ilyenkor szaporodnak el igazán a kullancsok, és mivel többet járunk a természetben, így a csípések is gyakoribbak. A következő hetekben is érdemes jobban odafigyelni, ha a természetben járunk, és alapos önvizsgálatot tartani. Hogyha pedig a Lyme-kór vagy a kullancsencephalitis tüneteit tapasztaljuk magunkon, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Hazánkban a kullancs által terjesztett két legfontosabb emberi betegség a vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór. Ezeknél ritkább, szintén kullancsok által közvetített betegség a humán babesiosis, a humán monocytás ehrlichiosis, a humán granulocytás anaplasmosis, a tibola, a krími-kongói vérzéses láz, valamint a tularémia - írja tájékoztatátásában a Nemzeti Népegászságügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya.

Milyen betegségeket terjesztenek pontosan a kullancsok?

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás jellegzetes, eurázsiai elterjedésű betegség: Franciaország nyugati határától kelet felé egészen Japánig, észak-déli irányban Skandinávia és a Balti államok területétől Európa mediterrán térségéig előfordul. Közép-Európában a vírus okozta és kullancsok által terjesztett betegségek közül ez a leggyakoribb. Az esetek kisebb részében 7-14 napos lappangási időt követően, enyhe betegségtünetek (láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás stb.) jelentkeznek, majd néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával (rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, a nyak merevsége, hányás, tudatzavar, izombénulás) járó szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 3-4. héten. A betegség ilyenkor kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel - írja az NNK. Nincs rá specifikus kezelés, viszont a fertőzés védőoltással megelőzhető.

A Lyme-kór az északi félteke mérsékelt égövi zónájában a leggyakoribb, vektorok által terjesztett, baktérium okozta zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőző betegség. Legjellegzetesebb, az esetek 60-80 százalékában előforduló klinikai tünete a vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos - de minimum 48 órás - lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphetnek nem specifikus tünetek (pl. magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és izületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat), valamint idegrendszeri tünetek is.

Igen ritkán, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények (zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás, szívpanaszok) jelentkezhetnek, de legtöbbször semmilyen társtünet nincs. Megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal általában jól gyógyítható, védőoltással azonban nem megelőzhető betegség.

Nyáron kell a legjobban vigyázni

A Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály adatai szerint tavaly 1213 beteget diagnosztizáltak Lyme-kórral, és 6-ot kullancsencephalitisszel. Az agyvelőgyulladás feltehetően azért ilyen kis számban adatolható, mert az esetek nagy részében enyhe, megfázást idéző tünetek mutatkoznak csak. 2020-hoz képest, amikor a Lyme-kór előfordulása 1522, a kullancsencephalitisé 18 volt, tehát az esetszámok csökkentek, számuk évről-évre hullámzó.

A legtöbb beteget májustól augusztusig regisztrálják, amelynek hátterében a kullancsok elterjedtsége, illetve az állhat, hogy többet megy az ember a természetbe, ahol találkozhat a rovarral. Tavaly az összes Lyme-kóros eset 47,3 százalékát június-július hónapokban találták, azonban ettől függetlenül még augusztusban és ősszel is érdemes óvatosnak lenni a természetben. A zárt cipő hosszú szárú zoknival, a világos öltözet (melyen hamarabb észrevehető az éppen mászó kullancs) és a kullancs elleni sprayk használata segíthet elkerülni a találkozást a rovarral. Ha mégis megcsíp valakit a kullancs, figyelje a lehetséges tüneteket, és ha a betegség megjelenik, forduljon orvoshoz.

Bár az esetszámok alapján azt gondolhatnánk, a 40 év felettiek vannak fokozott veszélyben, mert azon korosztályokban a legtöbb az esetszám, ha 100 ezer lakosra vetítve vizsgáljuk az esetek előfordulását, vagyis a morbiditást, azt látjuk, gyerekkorban - főként 3-9 éves korban - gyakori a megfertőződés. Tény viszont, hogy az 50-59 évesek körében is gyakoribb a fertőzés.

Hol fordulnak elő gyakran kullancsok?

A közönséges kullancs hazánkban is gyakori a Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály közlése szerint. Legnagyobb számban az erdőkben (pl. gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben), valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Azonban városi környezetben is lehet velük találkozni, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák és macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha pedig azt vizsgáljuk, mely megyékben regisztrálják a legtöbb fertőzést, akkor esetszámok alapján kiemelkedő a főváros és Pest megye, gyakoriság tekintetében azonban Nógrád, Veszprém, Csongrád-Csanád és Vas megye voltak tavaly kiemelkedőek. A 2020-as statisztika alapján egyértelműen Nógrád emelkedik az említettek közül, és arányaiban Komárom-Esztergomban, valamint Zalában is viszonylag sok Lyme-kóros eset volt.

Amennyiben olyan helyen járunk, ahol találkozhatunk kullanccsal, fontos, hogy a lehető legkevesebb szabad bőrfelületet hagyjuk szabadon, kiránduláshoz használjunk kullancsriasztókat, és kerüljük a sűrű aljnövényzetben való gázolást. Mindig alaposan ellenőrizzük, hogy találunk-e kirándulás után kullancsot a ruházaton, bőrön, ne hagyjuk ki a hajlatokat sem. Gyermekeknél pedig még a fül környéki hajas fejbőrt is tüzetesen át kell vizsgálni.

Kullancscsípés esetén

A Heim Pál Kórház ajánlásai szerint:

  • Ha felfedeztünk egy vagy több kullancsot, minél hamarabb távolítsuk el bőrünkből. Viszont nem mindegy hogy hogyan!

A kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.

  • Nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.
  • A kullancsot lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez kell megfogni. Egyes vélemények szerint csavaró mozdulattal kell kihúzni, mások szerint kerüljük a csavaró mozdulatokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár órán belül elkapott kullancs körömmel, csavaró mozdulat nélkül enyhe húzással többnyire kijön fej beszakadás nélkül.
  • A fej nem baj, ha bent marad a bőrben az nem okoz különösebb problémát, mint bármely idegen test – kis reakciót kelt majd kilökődik (ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa). Sőt egyesek szerint jó megoldás az is ha éles késsel levágjuk, lefejezzük a kullancsot közvetlenül a bőr felszínén. Ha pár napon belül mégsem lökődik ki, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat (viszont fertőzést már nem terjeszt).
  • Ezután jód oldattal (Betadine) kenjük be a kullancs helyét. Általában 7-10 nap alatt eltűnik a kis vörös csomó nyomtalanul. Fertőzést jelez, ha néhány hét múlva a kullancscsípés helye körül kör alakban halvány pír jelentkezik, amely gyakran nem igazán feltűnő, nem viszket és nem fáj. Ez a bőrtünet csak a fertőzöttek kb. 2/3-ában jelenik meg.
  • Kb. 20-30 százalékbanban a fertőzésnek semmi tünete nincs – csak később jelennek meg, esetleg az izületi, idegi vagy szívtünetek. Tanácsos minden ilyen esetben orvoshoz fordulni. Korai stádiumban a fertőzés jól gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel.

A fertőzött kullancsokból a kórokozó emberre való átvitelének valószínűsége annál kisebb, minél hamarabb eltávolítjuk a kullancsot (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem