30 °C Budapest
keratinizing squamous cell cancer of the skin on the back of an elderly man

Halálos bőrbetegség fenyegeti az idősebb magyarokat: gyakoribb, mint a melanoma, óriási a veszély

2022. június 18. 13:45

Itt a nyár, kiszabadulunk a szabadba, strandolunk, kirándulunk, napozunk. Mire figyeljünk, milyen szabályokat érdemes betartanunk, hogy az ezekkel járó veszélyeket elkerüljük? A Pénzcentrum Prof. Dr. Holló Pétert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetőjét kérdezte.  

Ma már szinte mindenkinek evidens, hogy a nap ultraibolya sugárzásának sokféle károsító hatása van. E tényezők közül kiemelkednek a bőrre ható problémák. Nem mindegy, hogy milyen napszakban, milyen meterológiai viszonyok között, mekkora tengerszint feletti magasságban ér minket a sugárzás. Fontos tényező a táj, a domborzati viszonyok, vagy hogy mennyire szórt a fény. Vagyis sok dologra érdemes figyelnünk.

Alapvetés, hogy nyáron 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a tűző napot. Természetesen a fénytől való védelem az ettől eltérő napszakokban is indokolt. Legideálisabb a ruhával való takarás. Ma már fényvédő faktoros ruházat is elérhető. A fej, nyak, kéz testtájakra – amelyeket nem tudunk eltakarni – pedig sokféle, magas faktorszámú készítmény közül választhatunk. Ezeket naponta többször használjuk. Vízből kijőve, szárítkozás után mindenképpen.

Pénzcentrum: Milyen károsodás érhet minket?  

Prof. Dr. Holló Péter: Ez alapvetően két időtávon valósul meg. Az azonnali probléma a leégés, ami kellemetlen.  A hosszabb távú hatások közé tartozik a bőröregedés, és sajnos a bőrdaganatok is. Ez utóbbinak több fajtája ismert. A basalioma Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Leginkább az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is.

A férfiak erősebben érintettek, mint a nők.

A melanóma, a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Elsősorban az intenzív UV-sugárzásnak kitett területeken, a fejbőrön, arcon, ajkakon, füleken, nyakon, kezeken alakulhat ki. A bőrhöz kapcsolódó daganatok 2-3 százalékát adja, ez az egyik legrosszabb indulatú daganattípus. Késői felismerés esetén sajnos nagyon magas a halálozási aránya. A spinalioma vagy laphámrák a bőr laphámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Ritkább, mint a basalioma, kevésbé agresszív, mint a melanoma, azonban időben történő felismerés nélkül áttéteket adhat. Meg kell említenem az autoimmun bőrbetegségeket, amelyek kialakulásában szintén  nagy szerepe van a napfénynek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemzetközi összehasonlításban hol állunk ezekben a betegségekben?

A középmezőnyben vagyunk. A legrosszabb a helyzet Ausztráliában és a Skandináv országokban. Az elsőben az éghajlat, nagyon intenzív napsugárzás, a másodikban a lakosság világos bőre miatt.  A bőrdaganatok gyakorisága általában exponenciálisan nő, főleg az említett világos bőrű országokban. Ez elsősorban a megváltozott életmóddal jár együtt. Régen nem utaztunk ennyit, tengerparti, napos helyekre. Ma már sokan a tél egy részét is mediterrán, vagy trópusi környezetben töltik.  

Szerencsére egészségtudatosabbá váltunk, és az első javuló jelek az elmúlt években a  statisztikában is megjelentek. A lakosság egyre nagyobb része megy el a szűrővizsgálatokra. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalt mesterséges napozás, a szoláriumozás népszerűsége szerencsére folyamatosan hanyatlik. Egyrészt tudatosabbak lettünk e téren is, másrészt ma már nem akkora divat a télen is barna bőr. Több országban tiltott a 18 év alattiak számára. Erre vonatkozón a Magyar Dermatológiai Társaság is kiadott egy ajánlást.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?