21 °C Budapest
keratinizing squamous cell cancer of the skin on the back of an elderly man

Halálos bőrbetegség fenyegeti az idősebb magyarokat: gyakoribb, mint a melanoma, óriási a veszély

2022. június 18. 13:45

Itt a nyár, kiszabadulunk a szabadba, strandolunk, kirándulunk, napozunk. Mire figyeljünk, milyen szabályokat érdemes betartanunk, hogy az ezekkel járó veszélyeket elkerüljük? A Pénzcentrum Prof. Dr. Holló Pétert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetőjét kérdezte.  

Ma már szinte mindenkinek evidens, hogy a nap ultraibolya sugárzásának sokféle károsító hatása van. E tényezők közül kiemelkednek a bőrre ható problémák. Nem mindegy, hogy milyen napszakban, milyen meterológiai viszonyok között, mekkora tengerszint feletti magasságban ér minket a sugárzás. Fontos tényező a táj, a domborzati viszonyok, vagy hogy mennyire szórt a fény. Vagyis sok dologra érdemes figyelnünk.

Alapvetés, hogy nyáron 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a tűző napot. Természetesen a fénytől való védelem az ettől eltérő napszakokban is indokolt. Legideálisabb a ruhával való takarás. Ma már fényvédő faktoros ruházat is elérhető. A fej, nyak, kéz testtájakra – amelyeket nem tudunk eltakarni – pedig sokféle, magas faktorszámú készítmény közül választhatunk. Ezeket naponta többször használjuk. Vízből kijőve, szárítkozás után mindenképpen.

Pénzcentrum: Milyen károsodás érhet minket?  

Prof. Dr. Holló Péter: Ez alapvetően két időtávon valósul meg. Az azonnali probléma a leégés, ami kellemetlen.  A hosszabb távú hatások közé tartozik a bőröregedés, és sajnos a bőrdaganatok is. Ez utóbbinak több fajtája ismert. A basalioma Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Leginkább az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is.

A férfiak erősebben érintettek, mint a nők.

A melanóma, a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Elsősorban az intenzív UV-sugárzásnak kitett területeken, a fejbőrön, arcon, ajkakon, füleken, nyakon, kezeken alakulhat ki. A bőrhöz kapcsolódó daganatok 2-3 százalékát adja, ez az egyik legrosszabb indulatú daganattípus. Késői felismerés esetén sajnos nagyon magas a halálozási aránya. A spinalioma vagy laphámrák a bőr laphámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Ritkább, mint a basalioma, kevésbé agresszív, mint a melanoma, azonban időben történő felismerés nélkül áttéteket adhat. Meg kell említenem az autoimmun bőrbetegségeket, amelyek kialakulásában szintén  nagy szerepe van a napfénynek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemzetközi összehasonlításban hol állunk ezekben a betegségekben?

A középmezőnyben vagyunk. A legrosszabb a helyzet Ausztráliában és a Skandináv országokban. Az elsőben az éghajlat, nagyon intenzív napsugárzás, a másodikban a lakosság világos bőre miatt.  A bőrdaganatok gyakorisága általában exponenciálisan nő, főleg az említett világos bőrű országokban. Ez elsősorban a megváltozott életmóddal jár együtt. Régen nem utaztunk ennyit, tengerparti, napos helyekre. Ma már sokan a tél egy részét is mediterrán, vagy trópusi környezetben töltik.  

Szerencsére egészségtudatosabbá váltunk, és az első javuló jelek az elmúlt években a  statisztikában is megjelentek. A lakosság egyre nagyobb része megy el a szűrővizsgálatokra. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalt mesterséges napozás, a szoláriumozás népszerűsége szerencsére folyamatosan hanyatlik. Egyrészt tudatosabbak lettünk e téren is, másrészt ma már nem akkora divat a télen is barna bőr. Több országban tiltott a 18 év alattiak számára. Erre vonatkozón a Magyar Dermatológiai Társaság is kiadott egy ajánlást.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem