12 °C Budapest
UK, Cornwall

Ilyen tüneteket okozhat a gyerekeknél a delta variáns: érdemes rájuk figyelni, nagyobb baj is lehet

2021. augusztus 16. 16:39

Aggódnak a hazai és a nemzetközi a szakemberek az iskolakezdés miatt, mivel a közösségek melegágyai lehetnek az újabb gócpontoknak. Alább összeszedtük, hogy milyen tüneteket okoz az épp felfutó delta variáns a gyerekeknél, és hogy mit tapasztaltak ennek kapcsán az Egyesült Államokban, ahol már javában tombol az új mutáció.

A közelgő iskolakezdés miatt több hazai szakértő is aggódik, hiszen nagyjából ezzel egyidőben kezdhet el felfutni itthon a fertőzöttek száma a delta variáns terjedése miatt.Tóth Sándor kutató virológus például arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy ha a maszkviselés nem tér vissza, akkor nagy gond lesz az iskolakezdéssel - ő egyébként szeptember közepére várja az esetszámok növekedését. Ennek kapcsán Duda Ernő pedig kifejtette, "az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg."

Az iskolák pedig az eddig tudottak szerint jelenléti oktatásban kezdik meg a tanévet. Azt pedig mindkét szakértő kiemelte, hogy a gyermekek "jól funkcionálhatnak terjesztőként". Éppen ezért is fontos tudni, hogy milyen tüneteket okoz a delta variáns a gyermekeknél. Tóth Sándor szerint valószínűleg náluk a delta-vírus kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a felnőtteknél: "gyakorlatilag nátha és hasmenés keveréke, esetleg egy kis hányinger, láz."

Hasonlóról számoltak be az amerikai szakértők is a HuffPostnak. Az ottani orvosok szerint COVID-19 tünetei a gyerekeknél nagyrészt hasonlóak az eddigiekhez: láz, köhögés, torlódás, gyomor- és bélrendszeri problémák, valamint íz- és szaglásvesztés. Ezek közül a láz és a köhögés különösen gyakori.

Ugyanakkor az amerikai járványügyi hivatal (CDC) becslései szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek 16-40 százaléka tünetmentes, bár ezek az adatok még akkorról származnak, amikor a sokkal fertőzőbb delta variáns nem vált dominánssá az USA-ban.

A delta variáns esetében nem tapasztaltunk változást a klinikai megjelenésben, de az esetek számának növekedését és a pozitív tesztek arányának növekedése fokozott közösségi terjedésre utal

- mondta a portálnak Dr. Anupama Kalaskar, a minnesotai gyermekkórház fertőző betegségekért felelős orvosigazgatója. Hozzátette, az esetek és a kórházi kezelések száma a gyermekek körében ugrásszerűen megnőtt az intézményben. A gyermekek mostanra az összes új fertőzés mintegy 15 százalékát teszik ki országszerte.

Néhány héttel ezelőtt még nem láttunk gyerekeket kórházban. Most minden nap van egy vagy két új beteg

- mondta Dr. James Schneider, a New Hyde Parkban található Cohen Children's Medical Center gyermekgyógyászati intenzív osztályának vezetője.

Úgy tűnik, hogy a kórházi kezelést igénylők számának növekedése azt tükrözi, hogy a delta fertőzőbb, és a gyermekek veszélyeztetettebbek, mivel sokan még nem jogosultak a védőoltásra életkoruknál fogva. Nem úgy tűnik, hogy a gyerekek betegebbek lesznek tőle, csak sokkal több gyerek betegszik meg, úgy tűnik most ez a forgatókönyv. Az orvosok pedig ismét valós időben tanulják majd meg, hogy miképp kell kezelni a gyermekek megbetegedéseit

- mondta Schneider. A szakértők arra is rámutatnak, hogy a gyerekek most szabadabban mozoghatnak világban, mint a korábbi koronavírus-hullámok idején, ami szintén oka lehet annak, hogy több a fertőzés.

A fiatalabb gyerekek védettebbek voltak a fertőzéssel szemben a korábbi COVID-hullámok során. Az iskolák bezárása, a tanórán kívüli tevékenységek leállítása, a maszkviselés, távolságtartás biztonságban tartották a gyerekeket és a felnőtteket. Most, hogy nyitottabbá vált az élet, a kisgyerekek és a be nem oltott felnőttek is veszélyben vannak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta Dr. Audrey John, a Philadelphiai Gyermekkórház fertőző betegségekért felelős vezetője. 

A tesztelés és a maszkviselés továbbra is kulcsfontosságú

Az amerikai hatóságok idén ősszel a jelenléti oktatás visszatérést sürgetik, kötelező maszkolásviseléssel. Kritikusan fontos, hogy a gyerekek - akár beoltottak, akár nem - maszkot viseljenek a beltérben és az iskolában - fogalmazott Schneider, aki szerint a szülők számára is létfontosságú, hogy gyermekeiket teszteltessék, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a köhögés vagy a láz esetén. Sok tünet átfedésben van a náthával vagy más légzőszervi betegségekkel.

Én mindenképpen letesztelném a gyerekeket, semmi baj nem történik, ha ezt megtesszük

- jelentette ki Schneider, aki hozzátette, hogy nemrég a saját fiát is elvitte tesztelni, amikor enyhe felső légúti problémák léptek fel nála.

Még azoknál a gyermekeknél is kialakulhat hosszú távú COVID, akiknek enyhe tüneteik vannak, vagy egyáltalán nincsenek tüneteik - erről a szakértők még mindig vizsgálódnak. Egyelőre nem világos, hogy a delta variánsnak van-e bármilyen hatása a hosszú távú tünetekre és a kimenetelre, vagy hogy okozhat-e a multiszisztémás gyulladásos szindrómát gyermekeknél (azaz, ahogyan itthon mondják, többszervi gyulladást).

Ez magas lázat okozhat, valamint a szerveiket is károsíthatja, de kialakulása szerencsére továbbra is ritka a tudósok szerint. A világjárvány kezdete óta alig több mint 4000 ismert eset volt az Egyesült Államokban, a több mint 4 millió ismerten fertőzött gyermek közül. Így bár a szülőknek a tanév kezdetén is gondosan ügyelniük kell a biztonságra (sűrű kézmosás, maszkviselés, stb.), az általános kép a gyermekek tekintetében még mindig nagyrészt megnyugtató.

Bár még mindig nem ismerjük a megfertőződés hosszú távú hatásait, szerencsére nagyon kevés gyermek kerül kórházba a COVID-19, vagy a koronavírust követő többszervi gyulladás miatt

- tette hozzá John.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem