Syringe with vaccine against covid 19 ready to go. (fake graphic label)

Baljós kijelentést tett a kínai vakcináról az MTA-s immunológus: az idős magyarok ennek nem fognak örülni

2021. július 15. 10:28

Erdei Anna immonulógus szerint a kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek harmada nem védett a vírus ellen – írja a Telex

Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese szerint a Magyarországon használt koronavírus-elleni védőoltások – bár különböző mértékben – mind kiváltanak védettséget a fertőzéssel szemben. A szakember szerint azonban mára egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag.

„Egyébként maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség” – mondta Erdei, aki szerint a jó hír viszont az, hogy ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.

Erdei Anna arról is beszélt, hogy szerinte akiről kiderült, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, „nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával” – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?