14 °C Budapest
Woman touching the wrinkles arround her eye, close-up.

A kötőhártya gyulladás tünetei: hogyan fertőz a kötőhártya gyulladás, a kötőhártya gyulladás mennyi idő alatt gyógyul?

2021. április 25. 14:04

A kellemetlen kötőhártya gyulladás sokak számára ismerős jelenség lehet: a kivörösödött kötőhártya, a gyulladt, fájó és váladékozó szem megnehezíti a betegek mindennapjait, ráadásul még fertőző is! Tudd meg, mennyi ideig tart a kötőhártya gyulladás és mitől alakul ki a kötőhártya gyulladás!

Cikkünkben a kötőhártya gyulladás kapcsán nyújtunk fontos információkat: tudd meg, hogyan zajlik a kötőhártya gyulladás kezelése kötőhártya gyulladás szemcsepp vagy kötőhártya gyulladás krém használatával, illetve milyen házi módszerekkel enyhíthetőek a kötőhártya gyulladás tünetei. A kötőhártya gyulladás hogyan fertőz és a kötőhártya gyulladás mennyi idő alatt gyógyul meg, hogy visszatérhessünk a mindennapok egészséges kényelmébe? A kötőhártya gyulladás hány napig tart, mikortól biztonságos más emberekkel érintkezni?

A kötőhártya gyulladás

A szemgyulladás, avagy a kötőhártya gyulladás egy gyakori szembetegség, amely könnyen felismerhető jellegzetes és egyben kellemetlen tüneteiről. A kötőhártya gyulladásban szenvedő beteg állandóan úgy érzi, mintha lenne valami a szemében, amit nem tud eltávolítani, emellett a szemhéjak reggelente összeragadhatnak a szemből folyó ragacsos váladék miatt. A szem fehérjét rózsaszínes-vöröses elszíneződés borítja, az egész szem érzékeny és ideiglenesen a látás minősége is romolhat.

A kötőhártya gyulladás okai

A kötőhártya gyulladás a szemgolyó egy részét és a szemhéjat borító kötőhártya fertőzés útján történő, gyulladásos megbetegedése. Mitől alakul ki a kötőhártya gyulladás? Okozhatja bakteriális és vírusos fertőzés, illetve allergia vagy idegen test is. A kötőhártya gyulladás okai lehetnek mindemellett a szembe került külső anyagok (pl. vegyszerek, por, strandvíz), de elkapható a kötőhártya gyulladás a közvetlen közösségtől, a légkondicionáló berendezéstől vagy bevihetjük mi magunk is a szemünkbe, például, ha nem tartjuk megfelelően tisztán a kontaktlencsénket.

Hogyan fertőz a kötőhártya gyulladás?

A kötőhártya gyulladás fertőzés terjedhet emberről emberre érintkezés útján és külső tényezőkkel is bevihetjük azt a szemünkbe. Sokszor, főleg, ha allergiás megbetegedésről van szó, nem tehetünk a szemgyulladás ellen, illetve a kötőhártya gyulladás lehet felsőlégúti megbetegedés velejárója is.

A kötőhártya gyulladás típusai

1. Járványos kötőhártya gyulladás

  • Bakteriális kötőhártya gyulladás: jellemző rá a sárgás-zöldes, vaskosabb váladék, gyerekeknél gyakoribb;
  • Vírusos kötőhártya gyulladás: jellegzetessége a vizes-nyákos váladék, ritkább eset.

A járványos kötőhártya gyulladás kialakulhat valamilyen felső-légúti megbetegedés kísérőjeként is, mindkét típus nagyon fertőző, láz is járhat mellé.

2. Allergiás kötőhártya gyulladás

Az allergiás kötőhártya gyulladás jellegzetessége, hogy mind a két szemet érinti és erős viszketéssel jár. Rendszerint valamilyen allergén anyag, például a por vagy a pollen okozza. Ez a kötőhártya gyulladás típus együtt járhat orrviszketéssel, heves tüsszögéssel, csöpögő orrváladékkal, illetve egyes esetekben a szemet fedő hártya is hólyagszerűen megduzzadhat.

3. Idegen test okozta kötőhártya gyulladás

A kötőhártya gyulladás okozója lehet idegen test is (pl. fűrészpor, vegyszer); ilyenkor általában könnyebben megszabadulunk a problémától a szem alapos átmosásával. Néha erős fény, UV-sugárzás is előidézheti.

A kötőhártya gyulladás tünetei

A kötőhártya gyulladás tünetei legelőször a reggeli ébredéskor jelentkeznek, amikor is nem tudjuk rendesen kinyitni az egyik szemünket, a szemhéj összetapadhat a beszáradt váladéktól. A következő tünetek a kötőhártya gyulladás tipikus jellemzői, amelyek akár az egyik szemen, akár mindkettőn jelentkezhetnek:

  • könnyezés, váladékozás;
  • a szemek éjszakai összeragadása;
  • kipirosodás;
  • viszketés;
  • fényérzékenység;
  • homályos látás;
  • idegentest érzés a szemben.

A kötőhártya gyulladás előfordulása

A kötőhártya gyulladás gyakori szemgyulladás, különösen a bölcsődés és óvodás korú gyermekek között. A kötőhártya gyulladás újszülötteknél is előfordulhat, amelyet a nem teljesen megnyílt könnycsatorna okoz. A kötőhártya gyulladás másrészt gyakoribb az őszi/téli hónapokban és az allergiaszezonban is.

A kötőhártya gyulladás hány napig tart?

Gyakori kérdés, hogy a kötőhártya gyulladás mennyi ideig tart. A kötőhártya gyulladás tünetei és hosszúsága a betegség okától függően változhatnak, a tünetek többnyire pár napon belül elmúlnak, de a kötőhártya gyulladás lehet heteken keresztül elnyúló is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kötőhártya gyulladás mennyi idő alatt gyógyul meg?

A vírusos kötőhártya gyulladás jellemzően néhány nap alatt elmúlik, azután közösségbe is mehetünk.

A kötőhártya gyulladás hány napig fertőz?

A bakteriális kötőhártya gyulladás két héten felül is fertőző lehet, így a tünetek enyhülése során is vigyázzunk, hogy ne terjesszük rá a többi emberre, ne járjunk közösségbe!

A kötőhártya gyulladás kezelése

A kötőhártya gyulladás nem, vagy csak nagyon ritka, súlyos esetben veszélyezteti a szem épségét, éppen ezért általában nem szükséges orvosi ellátást kérnünk hozzá, vény nélkül kapható szerekkel is kezelhető a kötőhártya gyulladás. Lehetőség szerint ne fogdossuk, ne dörzsöljük a szemgyulladás sújtotta szemet akkor se, ha viszket! Amennyiben orvoshoz fordulunk a betegséggel, a doktor mintát vesz a szemváladékból, amelyből könnyen kiderül, hogy mi a kötőhártya gyulladás oka (leggyakrabban egyébként bakteriális kötőhártya gyulladás).

Bakteriális kötőhártya gyulladás szemcsepp

Az orvos bakteriális kötőhártya gyulladás esetén felírhat antibiotikumos szemcseppet, amelynek hatására a kötőhártya gyulladás napokon belül elmúlik.

Bakteriális kötőhártya gyulladás kenőcs gyerekeknek

A gyerekek szemproblémáit egyszerűbb kenőccsel kezelni, amelyet könnyebb felvinni a felületre.

Vírusos kötőhártya gyulladás ellen

A vírusos kötőhártya gyulladás ellen használhatunk vény nélküli készítményeket, ám a legegyszerűbb „gyógymód” az, ha hagyjuk a betegséget néhány nap alatt lezajlani.

Kötőhártya gyulladás ellen házilag

A melegvizes borogatás jót tesz a beteg szemnek: mártsunk egy textíliát meleg, de nem forró vízbe, csavarjuk ki a felesleget, majd tegyük a gyulladt szemre és pihentessük azt.

Mi a teendő kötőhártya gyulladás esetén?

Ha már megtörtént a kotohartyagyulladas, minden esetben figyeljünk oda a higiéniára: a váladékot ne törölgessük egyik szemből a másikba, ugyanis az a fertőző gyulladást terjesztheti! Ne dörzsölgessük, ne piszkáljuk a szemet, hiába van idegentest-érzésünk és lehetőleg ne menjünk közösségbe, nehogy elkapják a kötőhártya gyulladást a kollegáink barátaink is. Ha a kötőhártya gyulladás nem enyhül vény nélküli készítmények hatására, végeztessünk el egy orvosi kötőhártya gyulladás tesztet, ugyanis, ha bakteriális eredetű kötőhártya gyulladásunk van, az antibiotikus kötőhártya gyulladás szemcsepp vagy krém sokat segíthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem