Ezt sokaknak érdemes megfontolni: nagy segítség lehet a koronavírus-járvány idején

2020. május 25. 19:48

Jelentős összegű és változatos állami hitel- és garanciaprogramok nyíltak meg kedvező feltételekkel az egészségügyi veszélyhelyzet kezelése érdekében. Ezért a reorganizációra szoruló és a beruházást vagy akvizíciót tervező vállalatoknak egyaránt érdemes újragondolni meglévő finanszírozási struktúrájukat. A programok nagy része csak idén év végéig vehető igénybe, ezért fontos most kidolgozni a szükséges üzleti terveket - mondta el Haás László, az EY tőke- és finanszírozási tanácsadással foglalkozó területének vezetője a cég szakmai webináriumán.

A vállalatok egy része számos negatív hatással, és ennek következtében komoly likviditási problémával szembesül, más cégek - piacaik bővülésével párhuzamosan - új beruházásban vagy épp akvizícióban is gondolkodhatnak. A kormányzati, jegybanki programok ennek megfelelően komplexen kezelik a helyzetet: a hitel-, a garancia és a kötvényprogramok együtt, egyidőben jelentek meg, illetve illeszkedtek a kialakult helyzethez frissített terméktájékoztatóval. 

A válsággal sújtott cégek stabilitásának és likviditásának biztosítására, illetve a terjeszkedő vállalatok akvizícióira és beruházásaira a Magyar Nemzeti Bank, az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank összesen 4 hitelprogramot, 3 garanciaprogramot és 3 tőkeprogramot indított. Mindez jelentős összegeket tesz elérhetővé: a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá egymagában például 1500 milliárd forintos keretet nyújt KKV-k számára beruházásra, eszköz vásárlásra vagy akár refinanszírozásra. A programok nagy része a közép- és nagyvállalatok számára kínál megoldást, de elérhető kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak szóló hitel és tőkeprogram is. Így minden cég a saját stratégiájához, újraindulási vagy fejlesztési tervéhez, akvizícióhoz, reorganizációhoz kapcsolódóan választhatja ki a számára optimális finanszírozási megoldást.

"A jelenlegi bizonytalan helyzetben kiemelten szükség van üzleti tervre, még akkor is, ha nem tudjuk, mit hoz a jövő. A bankok szívesebben finanszírozzák a likviditási problémákat akár a legrosszabb forgatókönyv esetén is, hiszen látják, hogy a vállalat felmérte, átgondolta a kilábalási tervét, és tudja, hogyan növekedhet a válság után - mondta Haás László. - Minden cégnek érdemes ezért több szcenárióval megtámogatott kilábalási forgatókönyvet készíteni."

"A megfelelő, hiteles és teljesíthető üzleti terv készítése azért is elengedhetetlen, mert a meghirdetett hitelprogramok esetében a kölcsönöket - főleg a likviditási hiteleket - saját kockázatukra folyósítják a pénzintézetek. Az állami garancia ugyanakkor a korábbiaknál magasabb, akár 50-90 százalék - például az MFB Vis Maior, a Garantiqa Krízis vagy az Eximbank Kárenyhítő garanciaprogramja esetén - ami csökkenti a finanszírozási kockázatot és elősegíti a hitelezést" - tette hozzá Gáspár Barna, az EY tranzakciós tanácsadással foglalkozó területének szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legtöbb program kifejezetten kedvező kamat- és garanciafeltételekkel vehető igénybe, és idén december 31-éig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig érhető el. A szükséges tervek kidolgozása, az igény benyújtása és az elbírálás is időbe telik, érdemes ezért már most elkezdeni a felkészülést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm