12 °C Budapest

12 meglepő tünet, ami arra utalhat, hogy gluténérzékeny vagy

2017. június 3. 13:01

Bár a világon minden 100 emberből 1-et érint a gluténérzékenység, sokan azonban a nem túl jellegzetes tünetek miatt nem is tudnak arról, hogy betegek. Az időben felismert gluténérzékenység számos súlyos egészségügyi következménytől megóvhat, ezért most megmutatjuk, milyen jelekre érdemes odafigyelni.

Egyes becslések szerint világszerte 100 emberből 1-et érint a cöliákia, vagyis más néven glutén- vagy lisztérzékenység. A számos tévhit ellenére a genetikai rendellenségre egyelőre nincs hatásos gyógymód, csak egy

életen át tartó diétával kerülhetőek el a tünetek.

Sokan nem tudnak róla, de a gluténérzékenység akár felnőttkorban is kialakulhat, a betegség felismerése azonban nagyon nehéz feladat, hiszen ez az autoimmun betegség nem mindenkinél okoz jellegzetes tüneteket. A gluténérzékenység ezen fajtája azonban még veszélyesebb, hiszen, ha nem kezdik el a betegséget időben kezelni, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A Daily Maily azonban most összegyűjtött néhány tünetet, amelyek arra utalhatnak, hogy esetleg neked sem ártana kivizsgáltatnod magad.

KATTINTS! 76 ezret bukhatsz évente: sok beteg nem ismeri ezt a kedvezményt

1. Emésztőrendszeri problémák

A bélrendszeri tünetek nagyon gyakoriak a gluténérzékenyeknél. A hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom és székrekedéses panaszokat sokszor félrediagnosztizálják, és az IBS-el vagyis az irritábilis bél szindrómával hozzák összefüggésbe.

2. Bőrkiütés

Elsősorban a dermatitis herpetiformis esetén kell gyanakodnunk. Ez azt jelenti, hogy leginkább a könyökökön és a térdnél jelenhetnek meg apró kis hólyagok, amelyek viszketnek.

3. Fáradtság

A nem diganosztizált gluténrézékenység egyik lenagyob próblémája, hogy számos tünet, ahogyan az extrém fáradság is több más betegséget is jelezhet.  A gluténérzékenyeknél az okozhatja a gondot, hogy a tápanyagok már nem tudnak kellően felszívódni a szervezetben. Hiszen a glutén miatt sérülhetnek a bélbolyhok.

4. Szájfekélyek

A szájfekélyek megjelenésekor kevesen gondolnak bélproblémákra, pedig a lisztérzékenységnek ez egyik gyakori tünete lehet.

5. Anémia és B-vitamin hiány

Szintén a sérült bélbolyhok miatt már nem szívódnak fel megfelelő mennyiségben a vitaminok és a tápanyagok. Ez vezethet anémiához, vagyis vészes vérszegénységhez.

6. Rossz koordináció és egyensúly

A neurológia problémák, mint például az ataxia, egy meglepő tünete annak, hogy a szervezetünk nem tudja feldolgozni a glutént. Az ataxia olyan rendellenességek csoportját jelenti, amelyek befolyásolják az egyensúlyt és akár a beszédet is. Az izommozgások zavara bizonytalan és ügyetlen mozgást eredményezhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7. Csontritkulás

Ha csontritkulásban szenvedünk, akkor a csontjaink gyengébbek és törékenyebbek az átlagosnál. Bár nem feltétlen köthető ez a tünet a lisztérzékenységhez, a kezeletlen betegségnek azonban könnyen lehet csontritkulás a következménye.

8. Depresszió

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a depressziót, ami a lisztérzékenységnek az egyik tünete lehet. Bár fontos tudnunk, hogy a szakemberek még bizonytalanok a depresszió és az autoimmunbetegség pontos kapcsolatán. Ha fizikailag rosszul vagy, de nem tudod pontosan megmondani, hogy mi a bajod és az orvosok sem tudják, mi lehet a baj, akkor gyanús, hogy depresszió van a háttérben.

9. Sorozatos vetélés

Az ilyen esetek számos embert megrázhatnak és persze nem csak a gluténérzékenységgel lehetnek kapcsolatban, de érdemes erre is odafigyelni. Ha többször is egymás után elvetélünk, esetleg meddőségi problémák merülnek fel, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a lisztérzékenységet is.

10. Hirtelen fogyás

Az autoimmun betegségek egyik általános tünete a hirtelen tapasztalt fogyás. Erre is különösen érdemes odafigyelni.

11. Hajhullás

A fogyás mellett a különböző autoimmun betegségek a hajhullást eredményezhetnek. Bár ez nem számít tipikus tünetnek, de a lisztérzékenyeknél előfordulhat foltos hajhullás is.

12. Rossz fogak

Ez is egy nagyon ritka tünet, de a nem diagnosztizált cöliákiásoknál a fogak károsodása, a zománc elszíneződése is könnyebben előjöhet.

Mit tegyek, ha azt gondolom gluténérzékeny vagyok?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne kezdjünk addig gluténmentes diétába, amíg azt az orvos nem tanácsolja nekünk. Ha azt érezzük, hogy a fenti tünetek jellemzőek ránk, akkor kérjünk háziorvosunktól egy vizsgálatot. A kivizsgálás azonban nem lesz pontos, ha idő előtt neki állunk a gluténmentes diétának.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem