15 °C Budapest

Visszavonta az engedélyét az MNB 48 pénzpiaci közvetítőnek

2017. január 6. 13:00

A Magyar Nemzeti Bank 48 igazolt felelősségbiztosítás nélküli pénzpiaci közvetítő engedélyét visszavonta, és 6,75 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az eddig jogsértően működő közvetítőkre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi határozataiban számos független pénzpiaci közvetítőt kötelezett arra, hogy öt napon belül küldjék be a tevékenységükhöz a hitelintézeti törvény (Hpt.) által kötelezően előírt felelősségbiztosítás meglétét igazoló kötvényt és a biztosítási díj megfizetését igazoló bizonylatok másolatait is.

Az érintettek közül 12 pénzpiaci közvetítő egyáltalán nem vette át a jegybank határozatait, további 36 közvetítő pedig vagy nem válaszolt az MNB-nek, vagy válaszában nem küldte meg a kért adatszolgáltatást, míg egyesek úgy nyilatkoztak, hogy nem rendelkeznek a szükséges felelősségbiztosítással. Utóbbi többes ügynökök egy része jelezte, hogy vissza kívánja adni tevékenységi engedélyét, 1 további közvetítő ellen pedig időközben felszámolás indult.

Mindezek alapján az MNB visszavonta valamennyi érintett, a Hpt. előírásainak meg nem felelő, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételekkel nem rendelkező pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét. Ezzel párhuzamosan a jegybank összesen 6,75 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a mostanáig jogsértően tevékenykedő közvetítőkre.

A törvény a pénzpiaci többes ügynököknek a tevékenységükből eredő esetleges károk megfizetésére káreseményenként 5 millió forint, illetve évente együttesen legalább 50 millió forint felelősségbiztosítás kötelező meglétét írja elő. A felelősségbiztosítás hiánya, illetve az MNB által előírt adatszolgáltatás teljesítésének elmulasztása a pénzpiaci többes ügynökök esetében jelentős jogsértésnek számít.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm