2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Pillanatok alatt emészti fel a házad a karácsonyfatűz: ennyi is elég a tragédiához


A karácsonyi időszakban jelentősen megszaporodnak az ünnepléshez köthető tűzesetek, ám ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához közvetlenül köthető tüzek. A legnagyobb veszélyforrás ugyanis a konyha, az ünnepi időszakban rendkívül magas a tűz keletkezésének kockázata.

Idén valamivel több mint 6 ezer lakástűz keletkezett, azaz naponta átlagosan 15 regisztrált esetről beszélhetünk. Ez a szám a karácsonyi, adventi időszakban a duplájára emelkedik, ilyenkor tehát napi 30 tűzeset is előfordulhat. Ennek az az oka, hogy az emberek többet vannak otthon, többet főznek, fűtenek, sőt sok esetben olyan dekorációs eszközöket használnak, amik veszélyesek

- számolt be a Pénzcentrumnak Mukics Dániel, tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A szakember kiemelte, évente körülbelül 400 lakástűz keletkezik a főzés miatt. Sokan ugyanis ottfelejtik az ételt a sütőben vagy a tűzhelyen, a zsiradék vagy az olaj pedig idővel meggyullad.

Ilyenkor ráadásul sokan a lehető legrosszabb dolgot csinálják, vagy elkezdenek a lakásban rohangálni a lobogó serpenyővel vagy vízzel öntik nyakon az eszközt. Mindkettő nagyon veszélyes és egyértelműen tilos, utóbbi esetet azért különösen veszélyes, mert a víz egyből gőzzé alakul, ahogy eléri a 300-330 fokos olajt, és a megváltozott halmazállapot szó szerint kirobbantja az égő olajt a tepsiből, serpenyőből.

A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha az égő eszközt lefedjük nedves törlőruhával vagy egy fedővel, és kikapcsoljuk a sütőt, letekerjük a gázt.

Mukics Dániel arról is beszámolt, hogy egyes konyhatüzek akkorák lehetnek, hogy füstmérgezést is szenvedhetünk. Ennek a megelőzésére a tűzoltó hadnagy kombinált hő és füst érzékelő felszerelését javasolja a konyhákba, ami a párára vagy cigarettafüstre nem jelez, csak és kizárólag tűznél keletkező füstre. A szakember szerint egy minőségi készüléket már 10 ezer forintért be lehet szerezni, aminek 10 év a szavatossági ideje, ez ha kiszámoljuk

havi 85 forintos kiadást jelent, ami napi 2,7 forintra jön ki.

A szóvivő szerint ez igazán nem lehet sok pénz a biztonságunkért. Mukics Dániel arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az ünnepi időszakban a legtöbb tűz a konyhában keletkezik, emellett rengeteg tüzet okoznak a rossz minőségű elektromos eszközök. 

Nem kell egész nap bedugva tartani a hajvasalót, a hajszárítót vagy a mobiltöltőt. Ezek az eszközök ugyanis nem arra lettek kitalálva, hogy állandóan feszültség alatt legyenek. Le kell szögezni, hogy egy párna alá dugott mobil, ami egész éjszaka töltőn van, bizony balesetveszélyes

- hívta fel a figyelmet a tűzoltó hadnagy. Az ünnepek egyik legveszedelmesebb tűzokozója kétségtelenül a rosszminőségű fényfüzér. Fontos leszögezni, hogy ezeket az eszközöket, és egyébként bármilyen más elektronikai eszközt sem szabad piacon, autó csomagtartóból vagy egyéb más, nem ellenőrizhető forrásból beszerezni. 

Azt is fontos elmondani, hogy mindenféle karácsonyi dekorációt úgy kellene elhelyezni a lakásban, házban, hogy azok semmilyen hőforráshoz ne legyenek 1-1,5 méternél közelebb. Se a radiátorhoz, se egy meggyújtott mécseshez. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fényfüzért csak akkor üzemeltessük, ha ébren otthon vagyunk, ha elmegyünk a lakásból fölösleges, hogy égjen, valamint éjszakára is érdemes kikapcsolni

- szögezte le Mukics Dániel. A szakértő kiemelte továbbá, hogy egyes adventi koszorúk is veszélyesek lehetnek, sok közülük ugyanis csupán esztétikus, de nem rendelkezik semmilyen olyan felszereltséggel, ami tűzbiztossá tenné. Ezért nagyon fontos, hogy a külcsínen kívül más tulajdonságait is megvizsgáljuk a kiszemelt portékának

A tűzoltó hadnagy arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenyőfák általában nem december 24-én gyulladnak ki, hanem januárban, februárban, amikorra is teljesen kiszáradnak. A sokkoló videón látni is a különbséget, ahogy egy friss, illetve egy száraz fa ég:

Saját és szeretteink biztonsága érdekében tehát érdemes a nappaliba is tűzjelzőt helyezni, ide nem kell például kombinált, mint a konyhába, egy hagyományos eszköz is megteszi. Ezek a berendezések 85 decibelen visítanak, ha baj van, így ha valaki elbóbiskolna, esetleg belemerülni valamibe, akkor is rögvest értesül a bajról. Mukics Dániel tanácsként azt is megjegyzi, hogy ha ma már úgyis mindenki kezében ott az okostelefon, érdemes egy időzítést állítani például a készülő étel várható befejezésér, így bármibe is feledkezzünk bele, mindig lesz egy mentőövünk. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked