10 °C Budapest

Orvosi Kamara: a szakemberek kiesése válságos helyzetet teremthet

2020. március 11. 10:46

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a járványhelyzet megmutatja az egészségügyi rendszer valódi teljesítőképességét, amely válságosnak mutatkozik. A szakemberhiány jelenti a legnagyobb problémát. A járványhelyzet egyik legfontosabb megoldandó feladata az orvosokat védő eszközök hiánya is, hiszen jelenleg a szakemberek kiesése betegség miatt válságos helyzetet teremthet. Ennek kapcsán a bértábla javaslat elfogadását, eszközök biztosítását javasolják, illetve kilátásba helyezték az önként vállalt túlmunka felmondását.

A világszerte terjedő koronavírus-járvány Magyarországon is rendkívüli egészségügyi helyzetet teremtett, amely az orvostársadalomtól is rendhagyó helytállást követel, ennek okán ma délelőtt a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, Dr. Kincses Gyula elnök, Dr. Lénárd Rita alelnök, Dr. Álmos Péter alelnök sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen az elnökség beszámol a bértárgyalásokon elért eddigi eredményekről, és ezzel összefüggésben az önként vállalt túlmunka felmondásával kapcsolatos terveiről is.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy az orvosok szemszögéből rávilágítson rá a jelenlegi helyzet nehézségeire, feladataira. Az Operatív Törzs vészhelyzet meghirdetését javasolta. Mivel Magyarországot a járvány a szakemberek vélekedése szerint nem kerülheti el, az Orvosi Kamara felelőssége is nagy. Az intézmény tudja legközvetlenebbül elérni az orvoskollégákat, tájékoztatást nyújtani első kézből. A kormáány felé aktív párbeszédet kezdeményeztek.

Ugyanakkor a szűk lehetsőgek miatt sok operatív lépést sajnos nem tud megtenni. A kamara szeretne a kormányzattal együttműködni, jelentette ki Dr. Kincses Gyula a MOK elnöke.

Alapállásunk az, hogy az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát

- jelenttette ki, és hozzátette, hogy ezt várják a kormánytól is. Elsősorban jelenleg a megfelelő védőeszközök biztosításában az orvosok számára. Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a járvány bevétel csökkenést kell hogy okozzon, ugyanakkor a járványügyi helyzet rengeteg plusz kiadást generál. Elmondása szerint:

ezt a költséget az államnak kell átvállalnia, nem lehet az intézményekre, társadalombiztosításra terhelni.

Azonban Kincses Gyula elmondása szerint hiába vannak meg a források, eszközök, ha nincs szakképzet személyzet, aki el tudja látni a járvány megkövetelte feladatokat. Ennek kapcsán kitért a már korábban felvetett bérrendezés kérdésére.

Az önként vállalt többletmunka felmondása nem sztrájk

- szögezte le, és kiemelte, hogy járvány alatt az Orvosi Kamara semmilyen olyan lépést nem tesz, amely veszélyeztetné az ellátást, viszont kilátásba helyezi az önkéntes többletmunka felmondását.

Dr. Lénárd Rita kiemelte, hogy nem csak a védőeszközök hiánya a probléma, hanem hogy az orvosok fele a veszélyeztetettek korosztályába esik. Ezért is nagyon fontos az egészségügyi dolgozók védelme, hiszen ráadásul ebben az időszakban rengeteg plusz munkát ró rájuk például a látogatási tilalom bevezetése is - ugyanis így nélkülözniük kell a hozzátartozók segítségét

Az a helyzet állt elő, hogy idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel (...) méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba

- mondta el az alelnök, azonban kiemelte, hogy ennek ellenére tovább küzdenek a betegellátás fenntartásáért járvány idején is.

Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára a jelentős szakemberhiányt emelte ki, azt, hogy eddig is a tartalékok mozgósításával működött a rendszer, rengeteg túlórával. Ha a járvány miatt nő az egészségügy leterheltsége, az azt fogja eredményezni, hogy meg fog mutatkozni a rendszer valódi teljesítőképessége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elmondta, hogy a betegellátás megkezdéséhez szükséges eszközök jelenleg rendelkezésre állnak, azonban nem elegendő mennyiségben ahhoz, hogy kezelni tudják a járványhelyzetet. A védőfelszerelés utánpótlásról, hangsúlyozta, gondoskodni kell a járvány terjedésének lelassításához. Ezen felül a lakosság tájékoztatása is rendkívül fontos lenne a járvány lassítása érdekében.

A háziorvosokat elkerülve, a rendszerből kihagyva kellene kezelni, ez a protokoll még mindig nem működőképes.

Dr. Álmos Péter elmondta, hogy tovább csökkent az egészségügyi ágazatban dolgozók száma - az orvostanhallgatók 30 százaléka gondolkozik azon, hogy a szakvizsga után elhagyja az országot. Három tényező erősíti a szakemberhiányt: az alacsony bérezés, a túlmunka és a hálapénz. Ez a probléma már évtizedek óta húzódik elmondása szerint.

Az önként vállalt többletmunka az a mennyiség, nem csak a rendes munkaidőn felül elrendelt túlórákat, hanem azon túl az orvos teljes szabadidejére kiterjedő időt jelenti az alelnök szerint. Itt utalt a MOK által javasolt bértábléra, amelynek bevezetésével a külföldre vándorolt orvosokat vissza lehetne hozni az országba és jelentősen csökkenteni a hálapénz mértékét.

Szintén kiemelte, hogy a járvány alatt nem fognak lépéseket tenni, ami veszélyeztetné az ellátást, az orovosok továbbra is helytállnak, viszont az önként vállalt túlmunka felmondását helyezik kilátásba.

Nagy összefogásra van szükség, mindenkinek tenni kell a dolgát

- mondta el Kincses Gyula, MOK elnök, itt nem csak az orvosokra gondolva, hanem az államra. Az várják a kormányzattól, hogy a megtett javaslatokat, mint például, hogy telefonon is lehessen hivatalosan is e-raceptet kérni az orvosoktól, vezessék be, ezen felül pedig a megfelelő kompenzációt.

A MOK elnöke elmondta, hogy egyeztettek a kormánnyal arról, hogy jelenleg a háziorvosokra van telepítve az első védelmi vonal, amely a járványhelyzet elkerülésének idején működőképes, viszont amint járvány tör ki az országban, már nem. Arra kaptak ígéretet a kormányzattól, hogy megváltozik a protokoll, és nem az alapellátásra helyeződik az első védelmi vonal. Még egyszer kiemelte:

Az önkéntes túlmunka felmondását nem élesítik, amíg járványhelyzet van, ez nem jöhet szóba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm