2020. október 22. csütörtök Előd

Óriási veszélyben a magyar gyerekek: suliból hazafelé is megtörténhet a baj


Az év sötétebb hónapjaiban küölönösen fontos a gyerekek biztonsága, láthatósága. Ősszel és télen hamar sötétedik, így könnyen lehet, hogy a gyerek már sötétben jön haza az iskolából, ráadásul a helyzetet nehezítheti a köd és az eső is: a fényvisszaverők és a láthatósági mellények szerepe ilyenkor megnő.

Különösen az iskolások vannak fokozott veszélyben ősszel és télen, hiszen reggel még sötétben indulnak el a suliba, és délután is könnyen belecsúszik a tanítás naplemente utánra. Sajnos ilyenkor több baleset is történik azért, mert a sofőrök nem látják, vagy nem veszik észre időben a gyerekeket. A sötét ruhát viselő gyalogosokat csak kb. 25 méteres távolságból veszik észre a sofőrök a rossz látási viszonyok között. Ám az ADAC emlékeztet, hogy a kocsi fétávolsága 50 kilométeres sebességnél (ennyivel lehet lakott területen haladni) nagyjából 28 méter.

Ha azonban a gyalogoson van valamilyen fényvisszaverő, akkor már 140-150 méterről is kiszúrják az autósok, úgyhogy könnyen el lehet kerülni a verszélyes helyzeteket. Viszont az német autóklub emlékeztet, hogy az anyag megfeleljen az EN ISO 20471 vagy az EN 1150 szabványnak. Akár a cipőre, iskolatáskára is rá lehet ragasztani a fényvisszaverő csíkot. Az ADAC azt is ajánlja, hogy a gyerekek közlekedjenek csoportosan, hogy könnyebben észrevehetőek legyenek.

Emellett a járművezetők felelőssége is, hogy elkerüljék a baleseteket! Sötétben, rossz látási viszonyok mellett érdemes lelassítani. Rossz látási viszonyok mellett különösen fontos, hogy a szélvédő és az ablakok tiszták legyenek, érdemes még ellenőrizni a fényszórókat is, és az sem árt, ha az ablaktörlő lapátok is rendben vannak.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó