15 °C Budapest

Filléres védekezés a szúnyogok ellen: a legjobb módszerek

Pénzcentrum
2012. június 26. 11:07

A nyárral együtt beköszöntött a szúnyogszezon is. A helyzetet legegyszerűbben úgy lehetne összefoglalni, hogy az önkormányzatok irtanak, a hatóságok bírságolnak, a boltok akcióznak - a szúnyogok pedig csípnek. Mutatjuk a legolcsóbb megelőzési technikákat is.

Az elmúlt hetekben országszerte megkezdődött az idei szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, például Győrben és Dunaföldváron, és elindult a Balatonnál is. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál a szakemberek szerint még nincs szükség szúnyoggyérítésre, de felkészültek a szükséges lépésekre.

Győr környékén például az idén már több szúnyogirtást is végeztek: egy repülő a város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást. A városban folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés.

A Balatonnál is megkezdték már a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg. A mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt.

A Velencei-tavon lesz az idén is szúnyogirtás, ennek költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják. A 124 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó környékén a nyári idegenforgalmi szezonra négy akciót terveznek.

A hatóságok figyelmeztetnek

Magyarországon a szúnyog- és kullancsriasztó szerek csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók, kizárólag az ilyen termékeknél garantálható, hogy alkalmazásuk nem jelent elfogadhatatlan egészségügyi kockázatot - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az engedély kiadását az OTH az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett termékhatékonysági vizsgálat eredményéhez köti. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy szúnyogriasztó szer vásárlása előtt mindenki feltétlenül ellenőrizze, megtalálható-e a termék címkéjén a hivatalos engedély, amely az "OTH", illetve "JÜ" (járványügy) betűkkel kezdődik, majd számokkal folytatódik. Ugyanis - mint kiemelték - "csak az engedélyezési eljáráson átesett terméktől várható el kellő hatékonyság".


Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért, hogy "az évtizedek óta jól bevált engedélyeztetési rendszer ellenére" most is kaphatók olyan termékek, főként különböző anyagú karkötők, amelyek hatásossága kétséges. A jelenleg engedélyezett riasztószerek között azonban egyetlen karkötő formájú termék sem szerepel, tehát hatékonyságuk nem igazolt - hangsúlyozták. Az illatosított divatkarkötők ráadásul allergiás bőrtüneteket válthatnak ki, az érzékeny bőrű gyermekek és túlérzékeny felnőttek esetében pedig még nagyobb kockázatot jelenthetnek - tették hozzá.

Az ÁNTSZ szerint még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki.

A boltok akcióznak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szezon természetesen azt is jelenti, hogy felpörög a szúnyogirtó-szerek eladása, a hipermarketekben és a drogériákban hangsúlyosabban jelennek meg ezek a termékek. A közvetlenül a testre kenhető/fújható szerek közül léteznek krémes és pumpás termékek, melyek nagyjából nyolcszáz és ezer forint közötti áron szerezhetőek be, és több (2-4) órán keresztül hatékony védelmet nyújtanak. Fontos kiemelni, hogy ezen szerek legtöbbje nem csak a szúnyogok, hanem például a kullancsok ellen is véd. Az aerosolok körében is széles a választék: az árak 800 és 1900 forint között mozognak.

Az elmúlt években jelentek meg a hazai polcokon a szegmensben csúcstechnikának minősülő riasztókészülékek és párologtatók: a legtöbb ilyen készülék hálózati áramról vagy elemről működik, nagy előnyük, hogy hatásuk egyenletes és nincs velük sok tennivaló. Igaz, - terméktől függően- viszonylag gyakran kell cserélni a folyadékot vagy lapkát, ezek pedig szintén nem olcsók. Maguk a készülékek 1000-1500 forint között kaphatóak.

Ha nem sikerült elkerülni az elkerülhetőt, a legfontosabb a csípés helyének mielőbbi kezelése - igaz, nagyon gyorsnak kell ahhoz lennünk, hogy se bőrpirosodással, se viszketéssel ne kelljen számolnunk. A patikákban több szer is kapható erre a célra, ha ezek egyike sincs kéznél, fluoridos fogkrém vagy hűsítő borogatás is enyhítheti tüneteinket. A zellerlevél-kivonat, a szódabikarbónás fürdő és az ecetes borogatás is segít.

A megelőzés pár forintból is lehetséges

A szúnyoginvázió elkerülésének egyik legfontosabb eleme, hogy kerti/udvari víztartókat, esővíztárolókat lefedve kell tartani, hogy ne szaporodhassanak el bennük a szúnyogok, a járdán levő pocsolyát pedig néhány mozdulattal szét tudjuk söprögetni.

A szúnyogok is irtóznak bizonyos szagoktól, így a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla illatától. Ugyancsak távol tarthatóak a vérszívók, ha őrölt szegfűszegből, vízből, levendula- és citromolajból álló elegyet párologtatunk.
A népi hagyományok szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkába ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk, esetleg porrá tört szegfűszeget, vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre. A tábortűz füstje is hatásos védelmet nyújthat, ezt egy marék nedves szénával fokozhatjuk.

Ami pedig a csípések megelőzését illeti: hatásos szúnyogriasztó szer a bőrre kent higított ecet, illetve a repceolaj, amiben borsmenta ázott, ugyanakkor az is segíthet, ha citromfű-, levendula- vagy petrezselyemlevelet dörzsölsz szét a testeden. A (főleg nyers) fokhagyma rendszeres fogyasztása is éppolyan hatásos, mint a B-vitaminé, hiszen a vérszívó rovarok nem szeretik a bőrünkön keresztül áramló illatát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem