8 °C Budapest

Elindult a fusizás a koronavírus-tesztekkel Magyarországon: ennyiért árulják a neten

2020. április 29. 18:31

Hétről hétre újabb magánegészségügyi intézmények jelentik be, hogy koronavírus-tesztet végeznek. Az árak nagyon változó képet mutatnak, ahogy az is, hogy a hazai privátszolgáltatók leghamarabb mikorra tudnak időpontot adni, vagy akár az is, hogy hogyan zajlik maga a tesztelés. Most pedig már az interneten is elkezdték árulni a gyorsteszteket, hogy aki szeretné, otthon magának végezhesse el a vizsgálatot. Hogy ezek a tesztek mennyire megbízhatóak, az kérdéses, mikrobiológusok és virológusok is hangoztatták, a forgalomban lévő szerológiai tesztek sok esetben tévesen adnak negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

Többször írtunk már arról, hogy folyamatosan nő azoknak a magánintézményeknek a száma, ahol - akár a páciens otthonába kiszállva - koronavírus-tesztet végeznek. Azt is végigvettük, hogy a különböző privátszolgáltatóknál milyen teszteket alkalmaznak: van, ahol csak és kizárólag szerológiai vizsgálatot végeznek, máshol csak PCR-t, és van, ahol mind a kettőt. Hogy a szerológiai tesztek mennyire megbízható eredményt adnak, arról a vélemények megoszlanak.

Az általunk megkérdezett Mikromikomed Lab például a Pénzcentrumnak azt mondta, a piacon elérhető számos (ujjbegyvérből mérő) ún. "gyorstesztet" kipróbáltak, amelyeket nem találtak megbízhatónak. 17 teszt közül összesen kettő adott megbízható eredményt.

Mindenesetre a magánegészségügyi intézményeknél a gyorstesztek kiértékelését minden esetben szakemberek végzik el, akkor is, ha a páciens a saját otthonában kívánja megcsináltatni a vizsgálatot. Van olyan szolgáltató, amelyik a szerológiai tesztek elvégzéséről a pácienseknek írásos dokumentumot is kiállít.

Nem kellett azonban sokat várni arra, hogy valaki szakemberek segítsége és kiértékelése nélkül végezhesse el otthon a szerológiai vizsgálatot. Az egyik budapesti kerületi Facebook-csoportban tűnt fel egy hirdetés, melyben COVID-19-teszteket kínálnak eladásra.

Forrás: Facebook

Potenciális érdeklődőként kerestük meg az eladót, aki közölte, a teszteket Dél-Koreából rendelték, és a napokban kapták meg a forgalmazási engedélyt. Az eladó azt állítja, a tesztek megbízhatósága 96-98 százalékos - ez azonban meglehetősen kérdéses. Az is kiderült, hogy nem egészségügyi dolgozóról van szó, ennek ellenére kérés esetén biztosítanak segítséget a teszt elvégzéséhez. Segítség nélkül egyébként 7500 forintért kínálják házhozszállítva, segítséggel 8500 forintért, aki pedig nagy tételben rendelne, az 130 ezer forintért szerezhet be 20 darabot,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eladó csatolta az OGYÉI-engedélyt is:

Forrás: Facebook

dr. Bodó Imre, az RMC hematológusa a Pénzcentrumnak korábban azt mondta, ha valakinek például nagyjából egy hete tünetei vannak, de nem biztos benne, koronavírus-fertőzés okozza-e azokat, érdemes lehet mind PCR, mind szerológiai vizsgálatot végezni, hozzátéve, nagyon sokféle, különböző minőségű teszt van jelenleg forgalomban, és

a legbiztosabb eredményt egyrészt a bevizsgálás során jó minőségűnek bizonyult teszt kiválasztásával, másrészt a két teszt egyidejű elvégzésével kaphatjuk,

de így is gyakran ismételt vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy megbízható eredményhez jussunk. Épp ezért érdemes inkább szakemberrel konzultálni, mielőtt pénzt adunk ki egy kétséges eredetű gyorstesztre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm