21 °C Budapest
Elderly spouses sitting on couch at home planning budget check bills cheques, computer, documents and calculator on coffee table, close up cropped concept image, couple manage family expenses concept

Már nem a gyermekvállalás az első? Az érettségire többet készülünk, mint a családalapításra

2023. július 30. 18:01

Minden 10. magyar hosszú életet szeretne, amelynek során a nők inkább egészségre, a férfiak pedig pénzre vágynak jobban. Ezek után azt gondolhatnánk, hogy a nők számára fontosabb a szerelem, de ez tévedés: a válaszok alapján a férfiak számára nagyobb prioritás, miközben egy autóvásárlást jobban megfontolnak, mint a családalapítást. 10 százalékunk többet készül egy nyelvvizsgára, mint a nyugdíjas éveire, az esküvőnkre pedig akár 10-15 évig is gyűjtünk – derült ki az Allianz kutatásából.

A kutatás eredményei szerint a magyarok leginkább hosszú, tartalmas életre vágynak (11,3%), de ez csak 25 éves kortól válik igazán fontossá számukra. Alapvetően lényeges az egészséges életmód és jó közérzet is (11%), hiszen hosszú életet így érdemes igazán élni. A vágyaink listáján a pénzügyi biztonság összességében a 3. helyen (10,5%) szerepel, viszont kor és nem viszonylatában ennél előkelőbb helyre kerül. A 25-40 éveseknek ugyanis az az elsőszámú prioritás, hogy anyagilag megalapozzák a jövőjüket. A nemeket tekintve pedig a férfiaknak fontosabb a pénz (10,3%), mint az egészség (9,4%), a nőknél ez viszont pont fordítva van (egészség: 11,7% kontra pénz: 10,6%).

A személyes beteljesülés elérése legfőképp 25 és 40 éves korunk között mozgat minket, az egyensúly és a harmónia megteremtése az élet minden területén pedig 56-64 évesen a legfontosabb számunkra. Mély baráti kapcsolatokra 18-24 évesen, illetve 40 éves korunk után vágyunk.

A válaszok alapján a saját otthon a 7. legnagyobb vágyunk az életben, az életkori sajátosságokból adódóan főként a 18 és 40 éves korosztály számára. A lakás után jöhet az érzelmi kapcsolat és a család. Talán nem is gondolnánk, de a férfiak számára fontosabb a szerelem, mint a nőknek. A családalapításon már 18 évesen is sokat gondolkozunk, ám ez összességében csak a lista végén szerepel. A szakmai sikerekre és elismerésekre döntően 41-55 éves kor között fókuszálunk.

Fontosabb az autó, mint a nyugdíj

A kitöltők közül korosztálytól függetlenül mindenkinek az általános tartalék képzése a legfontosabb (19,2%). Ezt követi az utazás, pihenés (15,9%), majd a lakásvásárlás vagy -felújítás (12,5%). Érdekes, hogy bár a saját lakás megszerzése a 25-40 évesek számára a második legfontosabb cél, utazásra ez a korosztály mégis szívesebben gyűjt, mint otthonteremtésre. A Z generáció számára viszont ugyanannyira fontos félre tenni lakásra, mint autóra (13-13%). Az autó nyújtotta mobilitás több szempontból is prioritást élvez, ugyanis minden válaszadó szívesebben spórol autóra, mint a nyugdíjára (8,2% vs 7,4%), és csak 56 éves korunk felett kapunk észbe, jellemzően ebben a korcsoportban egyenlítődik ki az egymáshoz viszonyított arány. A megtakarítási célok kapcsán az egészségügyi kiadások is az élmezőnyben szerepelnek (9,7%), ezekre a nyugdíjas korosztály gyűjt leginkább.

Az ügyféladatainkból is látszik, hogy egy autót sokszor fontosabbnak tartunk, mint az életünket és a saját jövőnket, és előbb gondolunk annak biztosítására is, pedig ennek pont fordítva kellene lennie

 – hangsúlyozta Bencsik Tamás, az Allianz Hungária Zrt. Személybiztosítások Igazgatóságának vezetője.

A kézzel fogható dolgokra kevesebb ideig, a szeretteinkre és magunkra hosszabban gyűjtünk

A kutatásban résztvevők visszajelzései alapján a legkevesebb ideig (1-2 év) utazásra és pihenésre gyűjtünk (26,7%), a leghosszabb ideig, több mint 20 évig pedig nyugdíjra. Tanulásra jellemzően 1-2 évig, autóra és egészségügyi kiadásokra 2-3 évig spórolunk. A gyerekek jövőjének megalapozására és az idős szülők támogatására 5-10 éven át teszünk félre, az esküvőnkre viszont akár 10-15 évig is. Gyerekvállalásra, illetve idősebb korban a gyerekek, unokák támogatására 15-20 éven keresztül takarítunk meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A céljaink közül a lakásvásárlásra készülünk fel a legalaposabban (15,4%), ezután pedig az érettségi vagy a főiskolai/egyetemi diploma megszerzése az a mérföldkő az életünkben, amire a legtöbbet készülünk (14,8%) – többet, mint a családalapításra (10,8%). Figyelemre méltó az is, hogy a férfiak jobban megfontolják az autóvásárlást, mint a szülővé válást (13,5% vs 7,8%), egy fontos vizsgára (pl. nyelvvizsga, jogosítvány, egyéb szakmai bizonyítványok) pedig többet készülünk, mint a nyugdíjas éveinkre (10,1% vs 8,8%).

A vágyaink megvalósítására fel kell készülni, nemcsak testileg, lelkileg és szellemileg, hanem anyagilag is. Emellett a számunkra fontos dolgok biztonságáról is gondoskodnunk kell, legyen az akár az életünk, az egészségünk, az otthonunk, vagy bármi egyéb. Ehhez pedig elengedhetetlen a pénzügyi tudatosság, és a hosszú távú megtakarításokban való gondolkodás, beleértve a nyugdíj- vagy megtakarítási célú életbiztosításokat is. Ezeket fontos, hogy folyamatosan optimalizáljuk, és az adott élethelyzetünkre szabjuk, ez segítséget jelenthet a különböző életszakaszokban épp úgy, mint felkészülni a váratlan élethelyzetekre. Ma már egyre népszerűbb például az euróalapú nyugdíjbiztosítás, ami kiegészítő eleme révén nemcsak nyugdíjas korunkban, hanem a rövid és középtávú anyagi céljaink eléréséhez is fontos eszközt jelenthet.

 – hívta fel a figyelmet a szakember.

A nőket elfogadóbbakká teszik a sorsfordító események

Az Allianz kutatása azt is vizsgálta, mik jelentik számunkra a sorsfordító pillanatokat az életben. A gyerekszületés (40,6%), egy életveszélyes baleset vagy betegség túlélése (15,9%), és egy utazás során szerzett kulturális élmény (8,8%) volt a legnagyobb hatással a válaszadókra. A megkérdezettek közül a legtöbben azt vallják, új értelmet nyert az életük egy sorsfodító esemény után, ami egyúttal megtanította őket a változások elfogadására és az alkalmazkodásra. Ennek kapcsán a kutatásból az derül ki, hogy a nők elfogadóbbak lesznek egy sorsfordító eseménytől, mint a férfiak, akik viszont több lehetőséget látnak egy-egy jelentős életeseményben.

Kinőttük a híres magyar pesszimizmust?

A három legjobb dolognak az életben a jelentőségteljes családi és baráti kapcsolatokat, a testi-lelki egészséget és a szerelmet tartjuk. Az Allianz kutatása szerint elégedettebbek vagyunk a kapcsolatainkkal, mint a szerelmi életünkkel, különösen a nők. Érdekes továbbá, hogy a férfiaknak fontosabb a társuk megtalálása, mint a nőknek (18,8% vs 14,3%). A magyarok pozitív gondolkodásmóddal és szeretetteljes kapcsolatokkal törekszenek arra, hogy a legjobbat hozzák ki az életükből, csak ezután következnek a megvalósítható célok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 14:50
Elérhetetlenné vált az Eger Hírek is. Ez már a negyedik olyan portál, amelyet azután ér kibertámadás...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 13:46
Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig le...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm