19 °C Budapest
Solar panels on a house in Ambleside, Lake District, UK.

Nagyon megjárja, aki így spórolna a rezsiemelésen: milliókat bukhatnak a felelőtlen háztulajok

2022. november 3. 10:04

Az elmúlt hónapokban az energiaválságnak köszönhetően a sokszorosára növekedett a felújítások száma Magyarországon. Azonban sokan nem gondolnak abba bele, hogy a munkálatok után is szembe találkozhatnak még nem várt költségekkel, amik meghibásodásból, rossz kivitelezésből, vagy akár mindezektől független szerencsétlenségből adódhat. Éppen ezért a felújítások után érdemes a biztosításunkat is újra gondolni.

Azóta, hogy a kormány bejelentette, hogy csak egy bizonyos átlagfogyasztásig jár csökkentett áron az áram és a gáz, aki csak megteheti veszettül felújításba kezdett: lecserélte a nyílászárókat, hőszigetelést rakatott fel és megpróbált még az új szabályozás érvénybelépése előtt napelemrendszert igényelni, vagy telepíteni. Ezekkel a munkálatokkal pedig egyenes arányosan növekszik az ingatlanunk értéke is.

Azonban sokan nem gondolnak abba bele, hogy a munkálatok a felújítás befejezésével sem biztos, hogy véget érnek. A napelem rendszerek folyamatosan ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, így érdemes rájuk biztosítást kötni, akár már a kivitelezés fázisában is, ahogyan Tunner János, a Bankmonitor biztosítási elemzője is tanácsolta lapunknak.

A készülő napelemrendszert már a kivitelezés fázisában is érdemes lehet biztosítani. Erre alkalmasak az építés-, szerelésbiztosítások. Amennyiben a rendszer szerelése alatt károk keletkeznek, úgy a biztosítás megtéríti azt

– mondta el a szakértő, aki azt is kiemelte, hogy szerinte érdemes olyan kivitelezőt választanunk, aki rendelkezik ilyen biztosítással. Ez ugyanis így kiterjedhet a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibákból eredő károkra is az elemi, vagy betöréses lopással, rablással vagy vandalizmussal okozott károk mellett. Ezt támasztotta alá lapunk megkeresésére Lambert Gábor a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője is, aki szerint a legegyszerűbb, ha annál kezdeményezzük a szerződésünk aktualizálását, akivel azt korábban megkötöttük.

A napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk igen nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ráadásul elhelyezésüknél fogva a környezet és emberi hiba is könnyen kárt okoz bennük.

Ezen berendezések kárai is biztosíthatók a lakásbiztosítási szerződés kiterjesztésével, a biztosítóknál ezek a berendezések az ingatlan vagyoncsoport részét képezik

– tanácsolta a Bankmonitor szakértője, aki kiemelte, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetében is a napelem, napkollektor, hőszivattyú az ingatlanok részét képezi, az alapcsomag is fedezi őket. A biztosításunk frissítéséről pedig nem érdemes megfeledkezni, hiszen sok fejfájástól tudjuk magunkat megkímélni vele. Ráadásul sokszor a támogatás feltétele önmagában a biztosítás is.

Mire jó a napelem biztosítás?

Tunner János elmondása szerint a legtöbb esetben a napelemek, napkollektorok az épület részeként mindazon kockázatokra biztosítottak, amire az épület is. Így tűz, vihar és jégverés okozta károk után is fizet a biztosítónk.

Arra kell ügyelni, hogy az épületre meghatározott biztosítási összegben szerepeljen a napelemek, napkollektorok értéke is, különben felléphet alulbiztosítottság

– tette hozzá a szakértő. A pénzügyi elemző viszont azt tanácsolja, hogy ezen kívül érdemes töréskárokra, vandalizmusra és lopáskárokra is kiegészítő biztosítást kötni, amik általában egy bizonyos összegik nyújtanak védelmet.

Sokszor pedig ezeknek a megkötése nem döntés kérdése, hanem feltétele a támogatásnak, amit igényeltünk:

Hitelből, vagy állami támogatásból finanszírozott napelemes rendszer kiépítésénél a finanszírozó elő is írhatja a napelem biztosítás megkötését

– emelte ki Tunner János, aki azt is elmondta, hogy számolnunk kell azzal, hogy a napelemes rendszer árával az ingatlan értéke is nőni fog, így a biztosítás összege is változhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nőni fog a biztosításunk ára

A biztosítás összege változhat az energetikai felújítással párhuzamosan, vagyis a biztosított vagyontárgyak pénzben meghatározott értéke, amire a káresemény bekövetkeztekor az ügyfél számíthat. Azt azonban láthatatlanban szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyivel:

A biztosítási összeget formailag minden esetben a szerződő határozza meg, a gyakorlatban azonban ehhez a biztosító segítséget nyújthat. Erre a célra dolgozták ki az úgynevezett ajánlott vagy javasolt egységár intézményét, amely az adott biztosító által valamely vetítési alapra (praktikusan például a hasznos alapterület egy négyzetméterére) kalkulált újjáépítési költség

– mondta el Lambert Gábor. A szakértő továbbá kiemelte, hogy a konkrét épület újjáépítési költsége annak kialakítottságától függően lehet a biztosító által javasolt értéktől jóval magasabb, de alacsonyabb is. Ilyen esetben az ügyfél természetesen igényelheti, hogy az általa javasolt biztosítási összegre kössék meg a szerződést, hiszen az felel meg jobban az érdekeinek.

A bejelentést pedig kár elmismásolni, hiszen maximum pár ezer forintot spórolhatunk rajta éves szinten, miközben akár milliókat is bukhatunk.

Ha nem jelentjük be a változásokat, akkor a biztosító pro-rata térít. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy éves szinten néhány száz vagy ezer forint megspórolásával a káreseménytől függően akár több millió forinttól is eleshetünk

– hangsúlyozta Lambert Gábor. Tehát, ha nem jelentjük a károkat, akkor alulbiztosítottak leszünk ez pedig komoly bajt is jelenthet.

A nagyléptékű ingatlanfelújítást követően nem szabad megfeledkezni a biztosítások megújításáról sem, ennek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a lakásbiztosítás. Ez az alulbiztosítottság – egészítette ki a fentieket a Bankmonitor szakértője, aki elárulta, hogy a biztosítási összeg nagysága akkor helyes, ha az eléri az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tár.

Ezen adatok ismeretében szükség szerint módosítani kell a biztosítási szerződést is. A biztosítói értékkövetés ugyanis nem foglalja magában az épp folyamatban lévő felújítás, beruházás miatti értéknövekedést. Erről az ügyfélnek kell tájékoztatnia biztosítóját. A változás-bejelentés a biztosított elemi érdeke és a szerződésben előírt kötelezettsége

– húzta alá Tunner János.

Összefoglalva ha nem jelentjük be a felújítást, akkor nagy valószínűséggel nem is fogunk kártérítést kapni, hiszen az ingatlan értékébe nincsen belefoglalva a változás. A szakértők szerint minden nagyobb, vagy kisebb átalakítást – ami hatással van otthonunk értékére – érdemes bejelenteni, illetve minden évben átgondolni a szerződésünket.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem