A javuló számok sem mentenek meg minket: sosem lesz már 10 millió magyar

A javuló számok sem mentenek meg minket: sosem lesz már 10 millió magyar

2019. július 19. 14:01

Bár javulnak a számok, és történelmi mélyponton a csecsemőhalandóság magyarországon, még ez sem elegendő ahhoz, hogy visszaforduljon a rohamos népességfogyás. Kiderült, hogy megyénként is komoly eltérések vannak az arányokban: a legjobb és a legrosszabb között hétszeres a különbség.

A 28 uniós tagállamban nagyjából 18200 gyermek halt meg mielőtt elérte volna az egyéves kort, 1000 születésre 3,6 csecsemőhalál jutott az EU-ban - derült ki az Eurostat adataiból. A 2017-es összesítés szeint abban az évben a legmagasabb csecsemőhalálozási arány Máltán és Romániában volt (6,7 jutott ezer születésre), illetve Bulgáriában is elég rossz a helyzet, ott ez a szám 6,4 volt.

Az uniós átlag 3,6 halálozás ezer születésre, bár Magyarországon egy tizeddel alacsonyabb volt ez a szám, de régióban még mindig nem állunk túl jól. Ausztriában 2,9, Csehországban pedig 2,7 halálozás jutott 1000 születésre abban az évben. Szlovénia még rájuk is köröket ver: 2,1-es arányával konkrétan a harmadik legjobb statisztikát tudja felmutatni. A lengyeleknél és a horvátoknál egyaránt 4-es az arány, Szlovákiában pedig 4,5.

Az Eurostat kiemeli, hogy az elmúlt 20 évben a felére csökkent ez a szörnyű mutató - 1997-ben még 6,9 haláleset jutott 1000 születésre. Azt is megjegyezték, hogy 10 éve még 4,4 volt az uniós átlag.

Nagyot lépett előre Magyarország, de még mindig nagy a baj

Ha megvizsháljuk az adatokat, látható, hogy 2008 óta Magyarország nagyon sokat javított a csecsemőhalandósági rátán. 5,6-ról indultunk, és a 2010-es (5,3) és 2013-as (5,0) emelkedésen kívül folyamatosan csökkent az 1000 születésre jutó csecsemőhalálozás aránya. Így jutottunk el 2017-ig, amikor a ráta történelmi mélypontra csökkent.

Ugyanakkor a KSH korábbi elemzése régiós szinten is megvizsgálta a 2017-es adatokat, és arra jutottak, hogy óriási különbségek vannak Magyarország egyes részei között. A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy mivel az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a születések, ezzel együtt pedig a csecsemőhalálozások száma, ezért az ország egyes területei közötti eltérésekben egyre nagyobb szerep juthat egy-egy váratlan eseménynek, balesetnek, tragédiának, magának az esetlegességnek.

Még szabályszerűség sem állapítható meg: nem lehet kikövetkeztetni, hogy melyik régiók szerepelnek jól, vagy éppen rosszul a csecsemőhalálozás tekintetében. 2017-ben a legmagasabb halandósággal rendelkező megyék közé Bács-Kiskun (6,9) és Nógrád megye (6,8) tartozott, és az elmúlt évtizedekben változatlan maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (5,4) relatív helyzete is. Ugyanakkor meglepő, hogy az ország nyugati felében, Zala megyében is ugyanakkora az arány, mint Szabolcsban.

A 2017. évi adatok szerint Veszprém (1,0) és Baranya megye (1,6), valamint Budapest (2,2) helyzete volt a legjobb.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Külön sokkoló, hogy a legjobb és a legrosszabb megye között hétszeres különbség mutatkozott.

Sötét jövőkép

Egy korábbi Eurostat-elemzésből kiderült, hogy hiába csökken a csecsemőhalandóság, Magyarország népességfogyása várhatóan nem fog visszafordulni - a legfrissebb, január-áprilisi adatok szerint például több mint 20 ezerrel lettünk kevesebben 4 hónap alatt.

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 80 évben drámai módon fog elfogyni a magyar, évről-évre folyamatosan. Ami odáig vezethet, hogy 

2100-ra már csupán 7,9 milliónyi magyar emberről beszélhetnek a későbbi korok.

A sokszor a szóbeszédben még ma is reménytelin emlegetett 10 milliós országhatárokon belüli magyar tehát a későbbiekben még annyira sem fogja majd megállni a helyet, mint ahogy manapság - is egyre kevésbé.

Ha pedig az elöregedést nézzük, akkor még sötétebb jövő előtt állnak a magyarok: az elérhető előrejelzések alapján a függőségi ráta nálunk 55-60 százalék közé fog esni, ami azt jelenti, hogy

100 munkaképes korú magyarra 55-60 65 évesnél idősebb honfitárs jut majd.

A brutális méretű népességfogyás és az elöregedés pedig valóságos nyugdíjkatasztrófát idézhet elő, ha jelenlegi rendszert vesszük alapul.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20