18 °C Budapest
A javuló számok sem mentenek meg minket: sosem lesz már 10 millió magyar

A javuló számok sem mentenek meg minket: sosem lesz már 10 millió magyar

2019. július 19. 14:01

Bár javulnak a számok, és történelmi mélyponton a csecsemőhalandóság magyarországon, még ez sem elegendő ahhoz, hogy visszaforduljon a rohamos népességfogyás. Kiderült, hogy megyénként is komoly eltérések vannak az arányokban: a legjobb és a legrosszabb között hétszeres a különbség.

A 28 uniós tagállamban nagyjából 18200 gyermek halt meg mielőtt elérte volna az egyéves kort, 1000 születésre 3,6 csecsemőhalál jutott az EU-ban - derült ki az Eurostat adataiból. A 2017-es összesítés szeint abban az évben a legmagasabb csecsemőhalálozási arány Máltán és Romániában volt (6,7 jutott ezer születésre), illetve Bulgáriában is elég rossz a helyzet, ott ez a szám 6,4 volt.

Az uniós átlag 3,6 halálozás ezer születésre, bár Magyarországon egy tizeddel alacsonyabb volt ez a szám, de régióban még mindig nem állunk túl jól. Ausztriában 2,9, Csehországban pedig 2,7 halálozás jutott 1000 születésre abban az évben. Szlovénia még rájuk is köröket ver: 2,1-es arányával konkrétan a harmadik legjobb statisztikát tudja felmutatni. A lengyeleknél és a horvátoknál egyaránt 4-es az arány, Szlovákiában pedig 4,5.

Az Eurostat kiemeli, hogy az elmúlt 20 évben a felére csökkent ez a szörnyű mutató - 1997-ben még 6,9 haláleset jutott 1000 születésre. Azt is megjegyezték, hogy 10 éve még 4,4 volt az uniós átlag.

Nagyot lépett előre Magyarország, de még mindig nagy a baj

Ha megvizsháljuk az adatokat, látható, hogy 2008 óta Magyarország nagyon sokat javított a csecsemőhalandósági rátán. 5,6-ról indultunk, és a 2010-es (5,3) és 2013-as (5,0) emelkedésen kívül folyamatosan csökkent az 1000 születésre jutó csecsemőhalálozás aránya. Így jutottunk el 2017-ig, amikor a ráta történelmi mélypontra csökkent.

Ugyanakkor a KSH korábbi elemzése régiós szinten is megvizsgálta a 2017-es adatokat, és arra jutottak, hogy óriási különbségek vannak Magyarország egyes részei között. A kutatók hangsúlyozták azt is, hogy mivel az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a születések, ezzel együtt pedig a csecsemőhalálozások száma, ezért az ország egyes területei közötti eltérésekben egyre nagyobb szerep juthat egy-egy váratlan eseménynek, balesetnek, tragédiának, magának az esetlegességnek.

Még szabályszerűség sem állapítható meg: nem lehet kikövetkeztetni, hogy melyik régiók szerepelnek jól, vagy éppen rosszul a csecsemőhalálozás tekintetében. 2017-ben a legmagasabb halandósággal rendelkező megyék közé Bács-Kiskun (6,9) és Nógrád megye (6,8) tartozott, és az elmúlt évtizedekben változatlan maradt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (5,4) relatív helyzete is. Ugyanakkor meglepő, hogy az ország nyugati felében, Zala megyében is ugyanakkora az arány, mint Szabolcsban.

A 2017. évi adatok szerint Veszprém (1,0) és Baranya megye (1,6), valamint Budapest (2,2) helyzete volt a legjobb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külön sokkoló, hogy a legjobb és a legrosszabb megye között hétszeres különbség mutatkozott.

Sötét jövőkép

Egy korábbi Eurostat-elemzésből kiderült, hogy hiába csökken a csecsemőhalandóság, Magyarország népességfogyása várhatóan nem fog visszafordulni - a legfrissebb, január-áprilisi adatok szerint például több mint 20 ezerrel lettünk kevesebben 4 hónap alatt.

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 80 évben drámai módon fog elfogyni a magyar, évről-évre folyamatosan. Ami odáig vezethet, hogy 

2100-ra már csupán 7,9 milliónyi magyar emberről beszélhetnek a későbbi korok.

A sokszor a szóbeszédben még ma is reménytelin emlegetett 10 milliós országhatárokon belüli magyar tehát a későbbiekben még annyira sem fogja majd megállni a helyet, mint ahogy manapság - is egyre kevésbé.

Ha pedig az elöregedést nézzük, akkor még sötétebb jövő előtt állnak a magyarok: az elérhető előrejelzések alapján a függőségi ráta nálunk 55-60 százalék közé fog esni, ami azt jelenti, hogy

100 munkaképes korú magyarra 55-60 65 évesnél idősebb honfitárs jut majd.

A brutális méretű népességfogyás és az elöregedés pedig valóságos nyugdíjkatasztrófát idézhet elő, ha jelenlegi rendszert vesszük alapul.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?