Ez most komoly? Kiderült az igazság a netes alkuszokról

Ez most komoly? Kiderült az igazság a netes alkuszokról

2016. július 14. 06:02

Sokszor csak az utolsó pillanatban jut eszünkbe, de külföldi utazás esetén fontos, hogy ne induljunk el utasbiztosítás nélkül. Megmutatjuk, hogy a népszerű biztosítási ajánlatokat összehasonlító oldalak árainál, van-e olcsóbb a piacon.

Az utasbiztosítási piacon hihetetlen verseny folyik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a biztosítók árban lefelé, szolgáltatásban meg felfelé versenyeznek egymással. Emiatt érdemes keresni egy biztosítási ajánlatokat összehasonlító oldalt.

Ezen oldalak segítségével össze tudsz hasonlítani több ajánlatot, és a végén azt tudod megkötni, ami mind árban, mind szolgáltatásban a legmegfelelőbb számodra.

Ezekkel az oldalakkal kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, hogy piaci verseny ide vagy oda, vajon a legjobb ajánlatukat teszik-e fel a biztosítók ezekre az oldalakra?

Képeztünk három utazni vágyó profilt, rákerestünk egy összehasonlító oldalon, hogy milyen ajánlatokat dob ki a rendszer, majd felhívtuk a legjobb árú biztosítókat, hogy közvetlenül náluk, mennyiért tudnánk megkötni ugyanezeket biztosításokat.

A profilok:

  • Egy házaspár két gyerekkel autós utazásra indul Olaszországba, a napfényes Lido di Jesoloba, egy hétre.
  • Fiatal pár, 35 évesek mindketten, Barcelonába utaznak egy hétre repülővel..
  • Fiatal, frissen elvált hölgy, elutazik újra felfedezni magát New Yorkba, szintén egy hétre.

Minden keresés esetén leválogattuk a négy legolcsóbb ajánlatot. Ezek természetesen eltértek szolgáltatásban, de mind elég széles körű védelmet jelentett ahhoz, hogy nyugodtan induljunk az utazásra.

A jó hír, hogy profilonként a legolcsóbb ajánlat alá nem ígért egyik biztosító sem,

ezért ha kizárólag az árra megyünk, akkor meg is lehet kötni az összehasonlító oldalon a biztosítást.


Az általunk keresett profilok közül összesen az Európán kívül utazó egyedülálló nő esetén találtunk húsvéti tojást, tehát olyan ajánlatot, ami az ár összehasonlító oldalon drágábban volt fent, mint amikor közvetlenül a biztosítónál szerettük volna megkötni

Mindemellett érdekes tanulságra tettünk szert, miközben teszteltük a biztosítókat. Mindhárom keresésünkben a három legolcsóbb ajánlatot adó biztosító között szerepelt a MAPFRE. Amikor ügyfélként meg akartuk náluk kötni telefonon a biztosítást, akkor közölték, hogy ezt csak személyesen tudjuk náluk megtenni, de az biztosan nem lesz olcsóbb, mint a legnagyobb ár-összehasonlító oldalon, ugyanis ők is ezt használnák a kalkulációhoz.

Ezzel kapcsolatban hivatalosan is megkerestük a biztosítót, mert furcsának tartottuk, hogy

  • nem tudnánk megkötni a saját weboldalukon a biztosítást, továbbá, hogy
  • hozzánk hasonlóan ők is egy ár-összehasonlító oldalt használnának az ajánlatadáshoz.

Válaszukban közölték, hogy a kalkulációs moduljuk jelenleg csak utazási irodák illetve biztosítási alkuszok számára érhető el. Ugyanakkor elárulták, hogy terveik szerint az év második felében ez már változni fog, és ők is piacra lépnek saját internetes megoldásukkal.

Telefonon ugyanakkor továbbra sem fogunk tudni utasbiztosítást kötni a MAPFRE biztosítónál, ennek üzleti és adatvédelmi okai vannak - írta e-mailben a Pénzcentrum kérdésére Rozsnyói Fruzsina, a biztosító ügyfélszolgálati osztályvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nekem van valami beépítve a kártyámba

Sokunk bankkártyájába lapul beépítve utasbiztosítás. Ugyanakkor, a prémium kártyáktól eltekintve, ez sokszor nem nyújt olyan széles körű védelmet, mellyel egy hétre el mernénk utazni külföldre.

Így sokszor akkor is kénytelenek vagyunk utasbiztosítást kötni, ha van bankkártyába beépített biztosításunk. Ha pedig nincs, akkor pláne szükségünk van rá, bármikor külföldre utazunk.

Van az a kék EU-s kártyám

Igen, létezik még a kék Európai Egészségbiztosítási Kártya is, amit akkor válthatunk ki, ha itthon jogosultak vagyunk társadalombiztosítási ellátásra. Segítségével az Európai Unió, Svájc, Liechtenstein, Izland, és Norvégia területén vehetünk igénybe orvosilag szükséges ellátásokat, Szerbiában pedig sürgősségi ellátást.

A kártyával igénybe vett külföldi ellátást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti ki azon szolgáltató részére, ahol igénybe vettük az egészségügyi ellátást. Fontos azonban megjegyezni, hogy az OEP csak addig a mértékig finanszírozza az ellátásunkat, mely összeget a helyben jogosultak után fizetne a helyi társadalombiztosítási szerv. Ez azt jelenti, hogyha helyben önrészes egészségbiztosítás jár csak az embereknek, akkor ezt a terhet nekünk is meg kell fizetnünk, továbbá magánkórházakba ezzel a kártyával főszabály szerint nem mehetünk.

Mielőtt kizárólag erre a kék kártyánkra támaszkodva utaznánk külföldre, érdemes utánanézni, hogy a célországunkban mire is jogosít az pontosan, és milyen egyéb költségek merülhetnek fel.

Utasbiztosítás vs. Európai Egészségbiztosítási Kártya

Vannak helyzetek, amelyekben az Európai Egészségbiztosítási Kártya verhetetlen. Az Európai Bíróság döntése alapján például a vese dialízis is szolgáltatási körön belül esik, amely ellátást egy utasbiztosítással biztos, hogy nem vehetnénk igénybe.

Az utasbiztosítás csak olyan helyzetekben nyújt szolgáltatást, melyeket nem láthattunk előre, ugyanakkor nemcsak egészségügyi probléma esetén jelent segítséget.

A legtöbb utasbiztosítás magába foglal

  • jogi felelősségbiztosítást,
  • útipoggyász biztosítást elvesztés vagy lopás esetére,
  • összegbiztosítást maradandó egészségkárosodás vagy halál esetére,

ráadásul, ha súlyosan megbetegszünk, akkor még egy rokonunk kiutaztatását is fedezi általában, hogy az ápolni tudjon minket.

Ilyen többletszolgáltatásokat nem tartalmaz az Európai Egészségbiztosítási Kártyánk, ahogyan itthon sem fedezi az egészségügyi pénztár, ha ellopják a fényképezőgépünket a hetes buszon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?