7 °C Budapest

Kin vasalhatod be, ha rossz a szigetelés az ablakon?

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 12:00

Beázott, becsapott, betörtek... Egy lakás életében számtalan esemény előfordulhat, melyek váratlanul érnek bennünket, s az eredeti állapot helyreállítása tetemes költségeket jelent. Ráadásul pont azért, mert felkészületlenül ért bennünket az eset, egyáltalán nem is bizonyos, hogy pénztárcánk is bírja a nem várt terhelést. Az előre történő gondolkodásban hasznos segédkezet nyújthat számunkra, ha lakásbiztosítást kötünk, nézzük, mit érdemes tudni ezekről a termékekről!

Ki és mire kötheti?

A szóban forgó lakásra nem kizárólag a tulajdonos köthet biztosítást, hanem bárki, aki annak megóvásában érdekelt (pl. bérlő, haszonélvező), s nem feltétlenül kell természetes személynek lennie, azaz köthet lakásbiztosítást akár gazdálkodó szervezet is, társasház, vagy akár lakásszövetkezet is.

A lakásbiztosítások alapvetően két típusra oszthatóak, biztosíthatjuk magát az épületet, illetve az abban fellelhető ingóságokat, vagyontárgyakat. A ma kapható lakásbiztosítások nagy része "csomag"-elemekből épül fel, azaz az alapcsomag tartalma mellé választhatóak már akár néhány ezer forinttól kezdődően bizonyos kiegészítő módozatok is. Egyre több biztosító társaság igyekszik egyre különlegesebb kiegészítésekkel kedvére tenni az ügyfeleknek, mielőtt azonban rátérnénk ezekre, nézzük, mit tud az alaptermék!

Alap és kiegészítés

Érdemes megállni egy percre, s jól tudatosítani magunkban, hogy az alapcsomag tartalma is változhat biztosítóról biztosítóra, vagyis mielőtt bármelyik termék mellett elköteleznénk magunkat, nézzünk körül jó alaposan a piacon.

A biztosítások alapfedezetébe a legtöbb esetben általában beletartozik a tűz, a robbanás, a villámcsapás, a vihar, az árvíz, a jégverés, a földrengés, idegen tárgy ütközése, de még az is, ha netán egy repülőgép esik a házunkra.

A kiegészítő biztosítások köre ezeknél már jóval "izgalmasabb" és változatosabb káreseményeket ölel fel. A betöréses lopásról például nem árt tudni, hogy akad olyan biztosító, ahol kiegészítő fedezetként szerepel csupán. De lakásbiztosításunk mellé köthetünk felelősségbiztosítást. Az egyre terjedő graffiti eltávolításához nyújthat pénzügyi segítséget a vandalizmus esetén kifizetést teljesítő biztosítás.

Akad ma már olyan kiegészítő biztosítás is, amely a szigetelés hibája esetén teljesít, de köthető biztosítás különleges üvegtárgyakra, tükörfelületekre. Másutt a kár esetén bekövetkező romeltakarítás fedezhető a megkötött kiegészítő módozatból.

Asszisztencia

Szintén széles körben elérhető ma már a lakásbiztosítási csomagokban az úgynevezett asszisztencia-szolgáltatás, amikor a megadott telefonszámot tárcsázva záros határidőn belül szakmai segítséget kapunk, ha például beletört a zárba a kulcsunk, vagy egyéb probléma jelentkezik a lakásunkban.

Hitelfelvételhez lakásbiztosítás?

Bizonyos hiteleknél a bankok előírhatják, hogy legyen lakásbiztosítási szerződés. Ezekben az esetekben a szerződésben a hitelt nyújtó intézményt kell megjelölni kedvezményezettként, azaz valamely káresemény bekövetkeztekor a bankot illeti meg a kártérítés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben társasházi lakáshoz kötjük a hitelfelvételhez szükséges biztosítást, úgy a lakásbiztosításból ki kell vétetni az építményre vonatkozó részt, s csupán az ingóságok maradhatnak benne, mivel a hatályos jogszabályok értelmében a biztosítás nem eredményezhet vagyonosodást, azaz egy esetleges káresemény bekövetkeztekor nem fordulhatunk egyszerre két biztosítóhoz teljesítésért.

Több biztosítás megkötése csupán egyetlen esetben megengedett, amennyiben az ingatlan újraépítési értéke magasabb, mint ami a társasházi biztosításban szerepel, úgy a kettő közötti különbözetet lefedhetjük egy új biztosítással.

Mekkora biztosítást kössünk a lakásra?

A biztosítási összeg meghatározása igen kényes kérdés, ugyanis amennyiben a valósnál alacsonyabb értéken kötjük meg a biztosítást, úgy az alulbiztosítottság áldozatává válhatunk, vagyis az esetleges káresemény bekövetkeztekor csak úgy téríti meg a biztosító a kárt, ahogyan a tényleges érték a biztosítási összeghez aránylik.

A biztosítási összeg meghatározása azonban több tényező függvénye. Az épület értékének meghatározásakor az ingatlan hasznos alapterületét, valamint az újraépítési négyzetméterárat veszik figyelembe, s a kikalkulált összegnek az újraépítési költségeket kell fedezni. Az ingatlanban megtalálható vagyontárgyak értékének meghatározása a biztosított feladata, s ebben az esetben a pótláshoz szükséges értéket kell figyelembe venni.

A külföldi trend

A pénzügyi termékeknél mindig érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy külföldön milyen újításokkal jelentkeznek az egyes szolgáltatók, hiszen az - ha beválik - előbb-vagy utóbb nálunk is megjelenik. A briteknél például akad már olyan lakásbiztosítás, amely nem csupán a lakásban található számítógépeket, mint vagyontárgyakat biztosítja, hanem az azokon lévő digitális tartalmat is.

A Legal&General biztosító társaság például nem csupán akkor fizet, ha a számítógépen lévő adat elveszik, megsemmisül tűz- vagy vízkár miatt, hanem arra az esetre is kártérítést nyújt, ha a letöltött fájlokat ellopják.

Összefoglalva tehát ha lakásbiztosítást kötünk ne csupán arra fordítsunk figyelmet, hogy mit tartalmaz a termék, milyen károk esetén teljesít a biztosító kifizetést, hanem arra is, hogy mekkora a biztosítási összeg, sőt, ezt időnként felül is szükséges vizsgálni a bekövetkezett értékváltozások miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm