Kin vasalhatod be, ha rossz a szigetelés az ablakon?

Pénzcentrum
2008. augusztus 25. 12:00

Beázott, becsapott, betörtek... Egy lakás életében számtalan esemény előfordulhat, melyek váratlanul érnek bennünket, s az eredeti állapot helyreállítása tetemes költségeket jelent. Ráadásul pont azért, mert felkészületlenül ért bennünket az eset, egyáltalán nem is bizonyos, hogy pénztárcánk is bírja a nem várt terhelést. Az előre történő gondolkodásban hasznos segédkezet nyújthat számunkra, ha lakásbiztosítást kötünk, nézzük, mit érdemes tudni ezekről a termékekről!

Ki és mire kötheti?

A szóban forgó lakásra nem kizárólag a tulajdonos köthet biztosítást, hanem bárki, aki annak megóvásában érdekelt (pl. bérlő, haszonélvező), s nem feltétlenül kell természetes személynek lennie, azaz köthet lakásbiztosítást akár gazdálkodó szervezet is, társasház, vagy akár lakásszövetkezet is.

A lakásbiztosítások alapvetően két típusra oszthatóak, biztosíthatjuk magát az épületet, illetve az abban fellelhető ingóságokat, vagyontárgyakat. A ma kapható lakásbiztosítások nagy része "csomag"-elemekből épül fel, azaz az alapcsomag tartalma mellé választhatóak már akár néhány ezer forinttól kezdődően bizonyos kiegészítő módozatok is. Egyre több biztosító társaság igyekszik egyre különlegesebb kiegészítésekkel kedvére tenni az ügyfeleknek, mielőtt azonban rátérnénk ezekre, nézzük, mit tud az alaptermék!

Alap és kiegészítés

Érdemes megállni egy percre, s jól tudatosítani magunkban, hogy az alapcsomag tartalma is változhat biztosítóról biztosítóra, vagyis mielőtt bármelyik termék mellett elköteleznénk magunkat, nézzünk körül jó alaposan a piacon.

A biztosítások alapfedezetébe a legtöbb esetben általában beletartozik a tűz, a robbanás, a villámcsapás, a vihar, az árvíz, a jégverés, a földrengés, idegen tárgy ütközése, de még az is, ha netán egy repülőgép esik a házunkra.

A kiegészítő biztosítások köre ezeknél már jóval "izgalmasabb" és változatosabb káreseményeket ölel fel. A betöréses lopásról például nem árt tudni, hogy akad olyan biztosító, ahol kiegészítő fedezetként szerepel csupán. De lakásbiztosításunk mellé köthetünk felelősségbiztosítást. Az egyre terjedő graffiti eltávolításához nyújthat pénzügyi segítséget a vandalizmus esetén kifizetést teljesítő biztosítás.

Akad ma már olyan kiegészítő biztosítás is, amely a szigetelés hibája esetén teljesít, de köthető biztosítás különleges üvegtárgyakra, tükörfelületekre. Másutt a kár esetén bekövetkező romeltakarítás fedezhető a megkötött kiegészítő módozatból.

Asszisztencia

Szintén széles körben elérhető ma már a lakásbiztosítási csomagokban az úgynevezett asszisztencia-szolgáltatás, amikor a megadott telefonszámot tárcsázva záros határidőn belül szakmai segítséget kapunk, ha például beletört a zárba a kulcsunk, vagy egyéb probléma jelentkezik a lakásunkban.

Hitelfelvételhez lakásbiztosítás?

Bizonyos hiteleknél a bankok előírhatják, hogy legyen lakásbiztosítási szerződés. Ezekben az esetekben a szerződésben a hitelt nyújtó intézményt kell megjelölni kedvezményezettként, azaz valamely káresemény bekövetkeztekor a bankot illeti meg a kártérítés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben társasházi lakáshoz kötjük a hitelfelvételhez szükséges biztosítást, úgy a lakásbiztosításból ki kell vétetni az építményre vonatkozó részt, s csupán az ingóságok maradhatnak benne, mivel a hatályos jogszabályok értelmében a biztosítás nem eredményezhet vagyonosodást, azaz egy esetleges káresemény bekövetkeztekor nem fordulhatunk egyszerre két biztosítóhoz teljesítésért.

Több biztosítás megkötése csupán egyetlen esetben megengedett, amennyiben az ingatlan újraépítési értéke magasabb, mint ami a társasházi biztosításban szerepel, úgy a kettő közötti különbözetet lefedhetjük egy új biztosítással.

Mekkora biztosítást kössünk a lakásra?

A biztosítási összeg meghatározása igen kényes kérdés, ugyanis amennyiben a valósnál alacsonyabb értéken kötjük meg a biztosítást, úgy az alulbiztosítottság áldozatává válhatunk, vagyis az esetleges káresemény bekövetkeztekor csak úgy téríti meg a biztosító a kárt, ahogyan a tényleges érték a biztosítási összeghez aránylik.

A biztosítási összeg meghatározása azonban több tényező függvénye. Az épület értékének meghatározásakor az ingatlan hasznos alapterületét, valamint az újraépítési négyzetméterárat veszik figyelembe, s a kikalkulált összegnek az újraépítési költségeket kell fedezni. Az ingatlanban megtalálható vagyontárgyak értékének meghatározása a biztosított feladata, s ebben az esetben a pótláshoz szükséges értéket kell figyelembe venni.

A külföldi trend

A pénzügyi termékeknél mindig érdekes, ha figyelembe vesszük, hogy külföldön milyen újításokkal jelentkeznek az egyes szolgáltatók, hiszen az - ha beválik - előbb-vagy utóbb nálunk is megjelenik. A briteknél például akad már olyan lakásbiztosítás, amely nem csupán a lakásban található számítógépeket, mint vagyontárgyakat biztosítja, hanem az azokon lévő digitális tartalmat is.

A Legal&General biztosító társaság például nem csupán akkor fizet, ha a számítógépen lévő adat elveszik, megsemmisül tűz- vagy vízkár miatt, hanem arra az esetre is kártérítést nyújt, ha a letöltött fájlokat ellopják.

Összefoglalva tehát ha lakásbiztosítást kötünk ne csupán arra fordítsunk figyelmet, hogy mit tartalmaz a termék, milyen károk esetén teljesít a biztosító kifizetést, hanem arra is, hogy mekkora a biztosítási összeg, sőt, ezt időnként felül is szükséges vizsgálni a bekövetkezett értékváltozások miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?