2 °C Budapest

Milliárdos bírság a biztosítóknak!

Pénzcentrum
2006. december 21. 13:59

Fennállásának második legkomolyabb bírságát szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal a biztosítók árkartellének ügyében. Az Allianznak 5,319 milliárd, a Generali-Providenciának 1,046 milliárd forintos bírságot kell fizetnie. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét (Gémosz) 361 millió, három alkuszcéget 13,6-45 millió forintra bírságoltak. A versenytanács szerint a megbírságolt cégek és a szervezet 2003-2005-ben számos versenyt korlátozó megállapodást kötöttek - tudósít az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A versenytanács szerint a verseny korlátozására alkalmas magatartást tanúsított az Allianz Hungária, a Generali-Providencia, a márkakereskedők országos szövetsége és három alkuszcég azzal, ahogyan megállapodtak 2003-2005-ben a javítói óradíjakról. Az Allianz a javítói óradíjak mértékét összekapcsolta a biztosítások értékesítésével, emellett a két biztosító megegyezett a javítói óradíjakról is.

A versenyhivatal szerint a két piacvezető biztosító úgy fogadta el a megemelt óradíjakat, hogy az értékesítésekből pótlólagos bevételekhez jutott, míg a többi biztosítónak enélkül kellett az emelt összegeket fizetnie.

A versenyjogot sértő megállapodások miatt az Allianz Hungáriának 5,319 millió forintot kell fizetnie, a Generali-Providenciát 1,046 milliárd forintra bírságolták. A Gémosz 361 millió forintos bírságot kapott, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft.-t 45 millió, a Magyar Opel-kereskedők Bróker Kft.-t 13,6 millió, míg a Porsche Biztosítási Alkusz Kft.-t 30,7 millió forintra bírságolta a versenytanács. A döntés indoklásában leszögezték: nem arról van szó, hogy biztosító nem köthet megállapodást alkuszcéggel, de azt a verseny keretein belül kell megkötni.

A döntést 30 napon belül megtámadhatják az érintettek és a Pénzcentrum.hu értesülései szerint mindenki így is tesz! A GVH egyelőre írásban nem közölte még sem az ítéletet sem annak indoklását...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?