34 °C Budapest

Tovább gyűrűzik a kartell ügy - dagad a botrány?

Pénzcentrum
2006. december 13. 06:50

Nemrégiben felröppent a hír, hogy néhány nagy hazai biztosító és alkusz cég bizony egymással összefogtak és egyesített erőkkel megpróbálták megtéveszteni a fogyasztókat. Eleinte minden "hivatalos szerv" tagadta, hogy tudna a problémáról, aztán egyszer csak a GVH elkezdett vizsgálódni. Aztán mai napon elhalasztották a döntést. Azonban az érintett cégek sem ülnek ölbe tett kézzel, támadásba lendültek. Nézzük, most melyek a legújabb fejlemények!

Az Allianz Hungária, a Generali, a Mabisz és a Gémosz, valamint három alkuszcég ellen tavaly nyáron indított eljárást a GVH. A gyanú szerint az érintettek 2002 és 2005 között évente egyeztettek és meg is állapodtak a casco és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján rendezendő károk kapcsán alkalmazott rezsióradíjakról. Átlagosan az inflációt meghaladó, 10 százalék fölötti egységes javítói óradíj emeléséről döntöttek. Ezt kiegészítették különböző feltételekkel, ügyeltek például arra, hogy az adott területen működő márkakereskedéseknél a rezsióradíjak összhangban legyenek. Feltételezhetően a két biztosító külön is megállapodott a márkakereskedésekkel való egységes tárgyalásról és azonos óradíjak alkalmazásáról.

Az ügy komplexitására jellemző, hogy mintegy másfél száz oldalt tett ki az előzetes álláspont, és ennek kétszeresét is jóval meghaladta az érintettek írásbeli reagálása.

A Generali a 2006. december 12-én, zárt tárgyalással megkezdett eljárás folyamán jogi képviselőin keresztül 120 oldalas beadványt fogalmazott meg a GVH előzetes álláspontjában megfogalmazott vádpontokra.

"A Generali bizalommal tekint a tárgyalás további szakaszaira, hiszen mind jogilag, mind biztosítás-szakmai szempontból minden részletre kiterjedően erősen megalapozottnak ítéljük a beadványunkban szereplő érveket. Az előzetes álláspont tartalmát és jogalapját is vitatjuk." - nyilatkozta dr. Fejes Gábor ügyvéd, a Generalit képviselő Freshfields Bruckhaus Deringer iroda képviselője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a felhozott vádpontokban nem vétkes a biztosító.
A Generali tevékenységét a vizsgált időszakban etikusan, a verseny szabadságának szellemében, minőségi szolgáltatási színvonala megtartásával, ügyfelei érdekében folytatta. A biztosító érdeke jóhírének védelme, ügyfelei bizalmának megtartása, amelyért a múltban és a jövőben is mindent megtesz. A Generali bízik az erős érvanyagon nyugvó álláspontja meggyőző erejében és számára pozitív határozathozatalra számít. "

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?