13 °C Budapest

Tovább gyűrűzik a kartell ügy - dagad a botrány?

Pénzcentrum
2006. december 13. 06:50

Nemrégiben felröppent a hír, hogy néhány nagy hazai biztosító és alkusz cég bizony egymással összefogtak és egyesített erőkkel megpróbálták megtéveszteni a fogyasztókat. Eleinte minden "hivatalos szerv" tagadta, hogy tudna a problémáról, aztán egyszer csak a GVH elkezdett vizsgálódni. Aztán mai napon elhalasztották a döntést. Azonban az érintett cégek sem ülnek ölbe tett kézzel, támadásba lendültek. Nézzük, most melyek a legújabb fejlemények!

Az Allianz Hungária, a Generali, a Mabisz és a Gémosz, valamint három alkuszcég ellen tavaly nyáron indított eljárást a GVH. A gyanú szerint az érintettek 2002 és 2005 között évente egyeztettek és meg is állapodtak a casco és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján rendezendő károk kapcsán alkalmazott rezsióradíjakról. Átlagosan az inflációt meghaladó, 10 százalék fölötti egységes javítói óradíj emeléséről döntöttek. Ezt kiegészítették különböző feltételekkel, ügyeltek például arra, hogy az adott területen működő márkakereskedéseknél a rezsióradíjak összhangban legyenek. Feltételezhetően a két biztosító külön is megállapodott a márkakereskedésekkel való egységes tárgyalásról és azonos óradíjak alkalmazásáról.

Az ügy komplexitására jellemző, hogy mintegy másfél száz oldalt tett ki az előzetes álláspont, és ennek kétszeresét is jóval meghaladta az érintettek írásbeli reagálása.

A Generali a 2006. december 12-én, zárt tárgyalással megkezdett eljárás folyamán jogi képviselőin keresztül 120 oldalas beadványt fogalmazott meg a GVH előzetes álláspontjában megfogalmazott vádpontokra.

"A Generali bizalommal tekint a tárgyalás további szakaszaira, hiszen mind jogilag, mind biztosítás-szakmai szempontból minden részletre kiterjedően erősen megalapozottnak ítéljük a beadványunkban szereplő érveket. Az előzetes álláspont tartalmát és jogalapját is vitatjuk." - nyilatkozta dr. Fejes Gábor ügyvéd, a Generalit képviselő Freshfields Bruckhaus Deringer iroda képviselője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a felhozott vádpontokban nem vétkes a biztosító.
A Generali tevékenységét a vizsgált időszakban etikusan, a verseny szabadságának szellemében, minőségi szolgáltatási színvonala megtartásával, ügyfelei érdekében folytatta. A biztosító érdeke jóhírének védelme, ügyfelei bizalmának megtartása, amelyért a múltban és a jövőben is mindent megtesz. A Generali bízik az erős érvanyagon nyugvó álláspontja meggyőző erejében és számára pozitív határozathozatalra számít. "

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?