23 °C Budapest

Tovább gyűrűzik a kartell ügy - dagad a botrány?

Pénzcentrum
2006. december 13. 06:50

Nemrégiben felröppent a hír, hogy néhány nagy hazai biztosító és alkusz cég bizony egymással összefogtak és egyesített erőkkel megpróbálták megtéveszteni a fogyasztókat. Eleinte minden "hivatalos szerv" tagadta, hogy tudna a problémáról, aztán egyszer csak a GVH elkezdett vizsgálódni. Aztán mai napon elhalasztották a döntést. Azonban az érintett cégek sem ülnek ölbe tett kézzel, támadásba lendültek. Nézzük, most melyek a legújabb fejlemények!

Az Allianz Hungária, a Generali, a Mabisz és a Gémosz, valamint három alkuszcég ellen tavaly nyáron indított eljárást a GVH. A gyanú szerint az érintettek 2002 és 2005 között évente egyeztettek és meg is állapodtak a casco és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján rendezendő károk kapcsán alkalmazott rezsióradíjakról. Átlagosan az inflációt meghaladó, 10 százalék fölötti egységes javítói óradíj emeléséről döntöttek. Ezt kiegészítették különböző feltételekkel, ügyeltek például arra, hogy az adott területen működő márkakereskedéseknél a rezsióradíjak összhangban legyenek. Feltételezhetően a két biztosító külön is megállapodott a márkakereskedésekkel való egységes tárgyalásról és azonos óradíjak alkalmazásáról.

Az ügy komplexitására jellemző, hogy mintegy másfél száz oldalt tett ki az előzetes álláspont, és ennek kétszeresét is jóval meghaladta az érintettek írásbeli reagálása.

A Generali a 2006. december 12-én, zárt tárgyalással megkezdett eljárás folyamán jogi képviselőin keresztül 120 oldalas beadványt fogalmazott meg a GVH előzetes álláspontjában megfogalmazott vádpontokra.

"A Generali bizalommal tekint a tárgyalás további szakaszaira, hiszen mind jogilag, mind biztosítás-szakmai szempontból minden részletre kiterjedően erősen megalapozottnak ítéljük a beadványunkban szereplő érveket. Az előzetes álláspont tartalmát és jogalapját is vitatjuk." - nyilatkozta dr. Fejes Gábor ügyvéd, a Generalit képviselő Freshfields Bruckhaus Deringer iroda képviselője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Meg vagyunk győződve arról, hogy a felhozott vádpontokban nem vétkes a biztosító.
A Generali tevékenységét a vizsgált időszakban etikusan, a verseny szabadságának szellemében, minőségi szolgáltatási színvonala megtartásával, ügyfelei érdekében folytatta. A biztosító érdeke jóhírének védelme, ügyfelei bizalmának megtartása, amelyért a múltban és a jövőben is mindent megtesz. A Generali bízik az erős érvanyagon nyugvó álláspontja meggyőző erejében és számára pozitív határozathozatalra számít. "

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem