18 °C Budapest
Ennyi volt? Visszahívja Elon Musk a Tesla Cybertruckokat: súlyos problémára derült fény

Ennyi volt? Visszahívja Elon Musk a Tesla Cybertruckokat: súlyos problémára derült fény

2024. április 20. 15:32

A Tesla több ezer, gázpedál beszorulásának kockázata miatt visszahívott Cybertruckját ingyenesen javítja. A probléma a járművek akaratlan felgyorsulásához vezethet, ezzel növelve a balesetek esélyét. .

A Tesla, Elon Musk tulajdonában lévő elektromos autógyártó vállalat, biztonsági okokból visszahívja a piacra nemrégiben bevezetett Cybertruck modelljeinek több ezer darabját - írja a BBC. A döntés hátterében az áll, hogy a járművek gázpedáljai beszorulhatnak a belső burkolatba, ami növelheti a baleseti kockázatot. 

A visszahívás 3 878 darab Cybertruckot érint, melyek gyártása 2023 novemberétől 2024 áprilisáig tartott. Ezeknek az autóknak az ára körülbelül 61 000 dollár (22 566 950 forint). Az amerikai közlekedési minisztérium szerint a beszorult gázpedál akaratlan gyorsulást okozhat, ezáltal baleseti veszélyt jelent. A problémát egy elmozduló gázpedálbetét okozza, amely erős nyomás hatására beszorulhat az autó belső kárpitjába.

A Tesla bejelentette, hogy ingyenesen javítja a hibát és hangsúlyozta, hogy a fékpedál lenyomása felülbírálja a gázpedált, így lehetséges az autó megállítása.

A hiba oka egy "nem jóváhagyott változtatás", amely során kenőanyag került felhasználásra az összeszerelésnél, ami miatt a fékbetét nem tapadt megfelelően.

Két panasz érkezett a vállalathoz vezetőktől március és április folyamán, de április 15-ig semmilyen ütközésről, sérülésről vagy halálesetről nem érkezett jelentés. A Cybertruck projekt már korábban is szembesült nehézségekkel; példaként említhetjük Elon Musk egyik bemutatóját 2019-ben, amikor betörte az autó ablakát.

Nem túl fényes a helyzet

A visszahívás egy olyan időszakban történik, amikor a Tesla már így is verseny- és piaci nyomás alatt áll. Az első negyedévi eladások meredek csökkenése részvényeinek értékvesztését eredményezte. A vállalat bejelentette alkalmazottainak 10%-ának elbocsátását is ugyanebben az időszakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hónapokban több millió Tesla autó kellett visszahívni világszerte biztonsági aggályok miatt. Kínában több mint 1,6 millió autót érintett egy visszahívás kormányszoftverrel és ajtózárral kapcsolatos problémák miatt januárban. Decemberben pedig több mint kétmillió járművet hívtak vissza az Egyesült Államokban egy robotpilóta rendszerbeli hiba miatt. Mindkét esetben szoftverfrissítést küldtek az érintett járműveknek.

Ezenfelül Cristina Balan mérnök jogi eljárásba kezdett a céggel szemben pedálösszeszerelési problémák miatt. Balan már 2014-ben jelezte aggályait egy korábbi modell fékpedáljának tervezése kapcsán. A Tesla nem reagált ezekre a kommentárkérésekre.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Adam Davis

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem