Szigetszentmiklós, 2022. augusztus 7.Üzemen kívül feliratú tankoló pisztolyok Szigetszentmiklóson a Gyári úton lévõ OMV - Österreichische Mineralölverwaltung Aktiengesellschaft - egy ausztriai központú olaj- és gázipari konszern üzemanyagtöltõ állomásán.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Küszöbön a benzinárstop újbóli bevezetése? Tisztul a kép, lépéskényszerben a kormány

2024. április 16. 16:04

A benzin 40 forinttal drágább Magyarországon, mint a környező uniós országok átlagára, a gázolaj esetében pedig 43 forint az eltérés. Utóbbit csak Ausztriában drágább tankolni a régióban, benzinből pedig a nyugati szomszédunk mellett Szlovákiában is többe kerül átlagosan egy liter, mint itthon. A kormányzat türelme fogy az ügyben - húzta alá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter miután egyeztetésre hívta a Mol és az Ásványolaj Szövetség vezetőit. A kormány szerint az a "megállapodás", hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lennie, ám ezt a piaci szereplők "nem tartják be". Ha valaki manapság Romániába jár át üzemanyagért, akkor átlagáron számolva kb. 3500 forintot spórolhat egy 50 literes tankon. Persze, ha átlagnál olcsóbb kutat talál, akkor ez több is lesz.

Ismét kerekedik a perpatvar a hazai üzemanyagárak körül, szerdától megint emelkedik a benzin ára bruttó 2 forinttal (ezúttal a gázolaj megúszta a drágulást), így egy liter benzin 643 Ft/literáron lesz kapható átlagosan, a gázolajért pedig 653 forintot kell fizetni literenként. Az ügy odáig jutott, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyeztetésre hivatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőségét.

Állítása szerint az üzemanyagkereskedők "nem tartják be a megállapodást", ami a kormánnyal kötöttek, eszerint a hazai benzin- és dízeláraknak a régiós középmezőnyben kellene lenniük. Mint a miniszter elmondta, az üzemanyagárak nem csak az urali típusú olajárakat követik le.

Van benne profittartalom és sok más elem. Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak

- fogalmazott Nagy Márton.

Az egyeztetés után már egyenesen arról beszélt: figyelmeztették az olajpiaci szereplőket a korábbi megállapodás betartására.

A kormány türelme kezd elfogyni, ez látszik az elmúlt napok történésein is

- húzta alá, ezzel burkoltan utalva arra, hogy ha kell, akkor ismét belenyúlhatnak központilag az üzemanyagárakba.

A holtankoljak.hu adatai szerint a 95-ös benzin átlagára utoljára tavaly szeptemberben volt magasabb a mostaninál (akkor 652 forint volt), a gázolaj pedig tavaly októberben került a mostaninál többe utoljára átlagosan (657 Ft/liter).

És hogy hogy állunk a régióhoz képest? A portál adatai szerint a szerdai áremelés után a benzin tekintetében csak Szlovákia (átváltva 643 Ft/liter) és Ausztria (654 Ft/liter) lesz drágább. Ellenben Horvátországban (522 Ft/liter), Lengyelországban (605 Ft/liter), Csehországban (603 Ft/liter), Szlovéniában (597 Ft/liter), Romániában (569 Ft/liter) és Bulgáriában (531 Ft/liter) is olcsóbb a benzin az uniós országok közül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A környező uniós országokban a benzin literenként átlagára átszámolva kb. 603 forint - a kormány elvárásai szerint ehhez kellene közelebb kerülni.

A gázolaj átlagárának esetében csak Ausztria drágább (667 Ft/liter). Horvátország (634 Ft/litet), Szlovákia (627 Ft/liter), Lengyelország (625 Ft/liter) is mögöttünk áll az ársorrendben. Szlovéniában átlagosan kereken 600 forintba kerül egy liter gázolaj, Csehországban 599-et kérnek érte, Romániában 587 Ft/liter az átlagár és a környező EU-országok között Bulgáriában a legolcsóbb ezt is tankolni, 542 forintot kérnek egy literért.

A gázolaj átlagos literára ezekben az országokban 610 forint.

Látható, hogy a benzin esetében 40 forintos, azaz 6,6 százalékos a különbség a hazai és a régiós átlag között, a gázolajnál pedig 7 százalékot jelent az átváltva 43 forintos eltérés.

Aki például a hazánkkal határos országok között Romániába jár át tankolni a keleti országrészben, az 50 liter üzemanyag vásárlása esetén a benzin esetében 3350 forinttal, a gázolajnál pedig 3600 forinttal lenne beljebb.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem