31 °C Budapest
Klemencice, 2023. február 9.A MOL-csoport elsõ lengyelországi benzinkútja a Swietokrzyskie vajdaságban levõ Klemencice településen 2023. február 9-én. A Lotos Csoport és a PKN Orlen lengyel társaságok egyesítése nyomán több mint négyszáz lengyelországi benzinkutat látnak el a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. logójával. A töltõállomások 2022-ben történt felvásárlásával a MOL a lengyel üzemanyagpiac harmadik legjelentõsebb szereplõjévé lépett elõ. A megszerzett kutak mintegy 80 százaléka 2024-re már MOL-logó alatt fog mûködni, a fennmaradó 20 százalékot fokozatosan nevezik át a késõbbiekben.MTI/PAP/Piotr Polak

Kongatják a vészharangot: nemsoká megismétlődhet a tavalyi káosz a magyar benzinkutakon?

2023. augusztus 11. 08:44

December végén roham lehet a benzinkutakon a jövedéki adó emelése miatt, erre a kutaknak is fel kell készülni - mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó számításai szerint január elsejétől több mint 40 forinttal emelkedhetnek az üzemanyagárak, ezt a kutak egy az egyben a vásárlókra háríthatják. A szervezet arról egyeztetne a kormánnyal, hogy ne egylépésben, hanem fokozatosan emeljenek az adónemen.

Tágyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Magyar Ásványolaj Szövetség a magas üzemanyagárak miatt. Grád Ottó, a szövetség főtitkára az ATV-ben arról beszélt, az utóbbi időben 20 százalékkal emelkedett meg a kőolaj jegyzésára a világpiacon, ezért drágult meg Magyarországon is a tankolás. Az olajár emelkedése mellett és a forintárfolyam is gyanegülni kezdett, úgyhogy két fontos tényező is rossz irányba fordult.

A szakember szerint vélhetően a 85 dolláros olajár támasz lehet, így olyan drasztikus drágulás nem fog a jövőben bekövetkezni Magyarországon, mint ami az utóbbi hetekben volt. A jövedéki adó emelését követően a szakember szerint több mint 40 forintos áremelkedést jelenthet majd január 1-től. Ezt a töltőállomások egy az egyben tovább fogják hárítani a vásárlókra.

Grád Ottó elmondta, a kormányzati egyeztetéseken javasolni fogják, hogy lépcsőzetesen emeljék az adókulcsot, mert a tavalyi példából kiindulva idén év végén is komoly káosz lehet a benzinkutakon a fentiek miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Piotr Polak, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem