0 °C Budapest
Hand holding fuel nozzle to refuel gasoline for car at the petrol station. cimlapi

Változik az üzemanyagok összetétele: megállhat a drágulás a magyar kutakon?

2021. november 10. 05:53

Hamarosan megváltozik az üzemanyagok összetétele a magyar benzinkutakon - ennek oka a téli keverékekre való átállás, amely inkább a dízel esetében fontos. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt, bár nem számíthatunk az üzemanyagárak jelentős csökkenésére, de a piac már komolyabb emelkedésre sem számít. A szakember azt is elmondta, hogy az AdBlue-helyzet lassan normalizálódni látszik a pánikvásárlások után.

Folyamatos az átállás a magyar benzinkutakon: a jogszabályok szerint november 15-étől már csak a téli minőséget lehet forgalmazni mindkét üzemanyag fajtából egészen májusig. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára ennek kapcsán a Pénzcentrumnak elmondta, a fogyasztók gyakorlatilag semmit nem fognak megérezni az átállásból, és az árakat sem befolyásolja a minőségek változása.

A szakember arról beszélt, a téli átállás a dízel esetében fontosabb, mert ekkor olyan adalékokat kevernek a termékhez, amellyek könnyebbé teszik a hidegindítást, vagyis nem sűrűsödik be annyira az üzemanyag, így nem tömődik el a gépjármű gázolaj szűrője. Ez a határérték -20 Celsius-fok, de a „nyári dízelnél” is -5 Celsius-fok a szabványi előírás, úgyhogy annak sem kell aggódnia a hidegebb éjszakák, hajnalok miatt, aki még a nyáriból tankolt.

Hozzátette, lényegesen komolyabb feladat a téli-tavaszi átállás, mint az őszi-téli. Ennek az az oka, hogy a téli időszakban a benzin több könnyű, illékonyabb komponenset tartalmaz, hogy megkönnyítsék a téli motorindítást. A nyári időszakban azonban már kockázatot jelenthet a több illékony komponenst tartalmazó, így könnyebben párolgó téli benzin tárolása.

Mi lesz az üzemanyagárakkal?

Az elmúlt héten nem változott az üzemanyagok literenkénti átlagára a magyar kutakon, szerdától pedig a gázolaj ára még valamelyest csökkenni is fog. Grád Ottó reméli, hogy az év hátralévő részében már nem várható jelentősebb áremelkedés:

Látva a kőolaj jegyzésárait, a piac nem vár további drágulást. A jelenlegi piaci helyzetben inkább enyhe árcsökkenésre, illetve stagnálásra számíthatunk, tehát jó eséllyel maradnak az üzemanyagárak a jelenlegi sávban.

A főtitkár arról beszélt, hogy a mostani helyzet többek között az OPEC-országok korábbi döntése miatt alakulhatott ki, amely szerint nem növelték tovább a kitermelt kőolaj mennyiségét a kereslet felfutásával sem.

Az óvatosságot azzal indokolták, hogy ha esetleg a járvány újra felfut a világban, akkor a gazdaságok megint lelassulhatnak, ez pedig visszavetheti a kőolaj iránti keresletet, illetve az árakat – ahogy ez megtörtént egyébként a tavalyi lezárások idején. Ennek az augusztusi döntésnek volt köszönhető, hogy a kőolaj ára meredeken emelkedni kezdett

- vázolta Grád Ottó, majd hozzátette, úgy tűnik, hogy jogos volt az OPEC aggodalma, a negyedik hullám igencsak érezteti a hatását a gazdaságokban. Példaként az autóipart hozta fel, amely jó mérője a világgazdasági állapotoknak. Itt pedig érzékelhető a gyártási alapanyagok, alkatrészek hiánya miatti megingás, és van rá esély, hogy az autóipar más ágazatokat is magával ránt.

További árfolyamok és indexek a Pénzcentrum aloldalán!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lecsengett az AdBlue-pánik

Pár héttel ezelőtt őrült felvásárlási láz indult be Magyarországon, ami rövid időn belül fennakadásokat okozott az AdBlue-piacon. Grád Ottó szerint szerencsére már lecsengett a felhalmozási hullám, túl vagyunk a pánikvásárlásokon.

A piaci ellátottsági helyzet ténylegesen nem volt annyira rossz, mint ahogyan azt a vészharangot megkongató pánikkeltők prognosztizálták. Így, hogy nincs már extrakereslet, érezhetően normalizálódott a helyzet, a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai sem jeleznek problémákat, lassan a bevezetett mennyiségi korlátozások is kivezetésre kerülhetnek

- tájékoztatott a főtitkár. Mindazonáltal az AdBlue ára vélhetően nem fog csökkenni a pánikhelyzet elmúltával sem.

Ugyanis a legfőbb gyártási alapanyag, a földgáz ára továbbra is nagyon magas a piacon, jelentősebb csökkenésre akkor számíthatunk, ha a fölgáz ára újra normalizálódik Európában.

Ez valamilyen szinten elkezdődött, de a gázárak még mindig lényegesen magasabbak, mint az év első hónapjaiban voltak. Látható, hogy az energiakrízis még teljes mértékben nem oldódott meg, és bár a földgáz ára csökkent az okóberi csúcshoz képest, de még így is négyszeres a drágulás az év elején tapasztalt árszinthez képest

-foglalta össze Grád Ottó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?