8 °C Budapest

Ezek a legjobb téli gumiabroncsok idén: itt az ADAC legfrissebb tesztje!

2018. október 15. 11:00

Lassan, de biztosan közeleg a tél, november elejére már a 30 napos előrejelzések is hűvös reggeleket jósolnak. Ezt pedig egyet jelenthet: ideje beszerezni a téli gumiabroncsokat, hogy 7 fok alatt is biztonságosan közlekedj! No de milyet érdemes venni? Mennyiért? Szerencsére a német autóklub, az ADAC évről vére górcső alá veszi, melyek a legjobb abroncsok a piacon. Mutatjuk az eredményeket!

A német autoklub minden évben gazdaságos-, középkategóriás- és prémiumkategóriás gumikat tesztel, két méretben. Az ADAC-nál minél alacsonyabb pontot kap egy abroncs, annál jobb volt a teljesítménye.

Az alsó középosztály legjobbjai

Idén a németek a 205/55 R16 H-os szabványméretű kerekeket vették górcső alá - ezek a többi mellett a Volkswagen Golf gyári méretei is. A dobogóra csak prémiumkategóriás abroncsok kerültek, méghozzá sorrenben:

  • Continental WinterContact TS 860 (2,2),
  • Goodyear UltraGrip 9 (2,2)
  • Dunlop Winter Sport 5 (2,3)

Az értékelés szerint az első két helyezett ugyanolyan mutatókat produkált a vizsgált körülmények között, a harmadik Dunlop pedig az ADAC szerint azért kapott egy tizeddel rosszabb értékelést, mert nedves úton egy fokkal rosszabbul teljesített, mint vetélytársai.

A Continental darabja az ADAC táblázata szerint 110 euróba (35600 forint), a másik kettőért pedig 106-ot (34300 forint) kérnek a kereskedők.

Kielégítő teljesítmény

A legjobb besorolásról éppenhogy lecsúsztak az alábbi abroncsok:

  • Kleber Krisalp HP 3 (2,6)
  • Michelin Alpin 5 (2,7)
  • Nexen Winguard SnowG WH2 (2,7)
  • Fulda Crystal Control HP 2 (2,8)
  • Vredestein Snowtrac 5 (2,8)
  • Bridgestone Blizzak LM 001 Evo (2.9)
  • Nokian WR D4 (3,0)
  • Yokohama BluEarth Winter V905 (3,1)
  • Kumho WinterCraft WP51 (3,3)
  • Giti Winter W1 (3,5)
  • Pirelli Cinturato Winter (3,5)

Az ADAC megjegyzésében kifejtették: a Kleber és a Kumho nedves körülmények között teljesített alul, a Michelin, a Nexen, a Fulda, a Bridgestone és a Yokohama a hóban maradt alul. A Giti és a Pirelli sazáraz úron hagyott kívánnivalót maga után, a Nokiannak pedig a kopásállóságával volt baj.

Ezek 71 és 104 euró (23-33 ezer forint) között mozognak a németek összesítése szerint.

A legrosszabbul a Semperit Speed-Grip 3 és a Laufenn Fit Fit LW31 teljesített, előbbi "elégséges" osztályzatot kapott, utóbbi viszont még ezt sem ugrotta meg - ezeket az ADAC sem javasolja megvételre.

Ezeket vedd kisautóra

A másik tesztelt méret a 175/65 R 14 T volt, amely kisebb autókra jó - a németek egy Ford Fiestán próbálták ki őket. Ebben a kategóriában két kereket emeltek ki, ezek egyaránt 2,1-es pontszámot kaptak:

  • Continental WinterContact TS 860 (2,1)
  • Dunlop Winter Response 2 (2,1)

Ezek között hajszálnyi különbséget tapasztaltak a tesztelők, a Dunlop azért lett csupán második, mert azzal többet fogyasztott a tesztautó. A felsrolt kerekek darabja 71-72 euróba kerül, nagyjából 23 ezer forintba.

Kielégítő osztályzatot nyolc abroncs kapott:

  • Firestone Winterhawk 3 (2,6)
  • Nokian WR D4 (2,7)
  • Goodyear UltraGrip 9 (2.8)
  • Debica Frigo 2 (2.9)
  • ESA + Tecar Super Grip 9 (2,9)
  • Sava Eskimo S3 + (2,9)
  • Vredestein Snowtrac (2,9)
  • Pirelli Cinturato téli (3,1)

A Firestone a főbb tulajdonságait tekintve éppenhogy lemaradt a legjobb osztályzatokról, a Debica, a Sava és a Vredestein azért már jóval több kívánnivalót hagytak maguk után, a Nokian, a Goodyear és az ESA a hóban nem teljesített olyan jól, mint az előttük végzett kerekek. A Pirelli száraz utakon nem muzsikált jól.

Az ADAC által korrektnek ítélt abroncsok darabja 44 és 74 euró (14-24 ezer forint) között mozog, az ESA a legolcsóbb, a Pirelli a legdrágább.

Ezekre érdemes figyelni

Bár jogszabály nincs arról, hogy kötelező lenne téli abroncsot használni, de az előírás Magyarországon, hogy 1,6 milliméteres profilmélységnél már le kell cserélni a kereket. A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint nem érdemes bizonytalan, kétes eredetű, például ismeretlen távol-keleti importból származó abroncsokat vásárolni. Ne vegyünk használt gumiabroncsot sem, még akkor se, ha szemmel láthatóan jó állapotban vannak.

Zsebbenyúlós lehet a váltás

A fentiek alapján tehát négy gumiabroncs mérettől és márkától függően akár százezres tétel is lehet - és akkor még a felszerelést, nem számoltuk bele, és ha még új felniket is akarsz, akkor a kétszázezret is bőven átlépheted.

Persze, ha lesz olyan, aki felszereli a kocsidra az új gumikat: ugyanis a szerelőket is elérte a munkaerőhiány, érdemes jóelőre bejelentkezni. A gumicsere ára pedig nagyban függ a szolgáltatás színvonalától, nehéz átlagos tarifát meghatározni, de nagyságrendileg tízezer forint körül lehet, és az alacsonyabb bérköltségek miatt vidéken a fővárosinál akár 20-30 százalékkal olcsóbban is lecserélhetik a gumikat.

Csereérettek a gumik, de nincs rá pénzed?

Mint fentebb írtuk, az új, márkás téli gumi szett, illetve a felszerelés elég költséges, de 250 ezer forintból például egy új szett felnit is tudsz venni a gumik mellé! A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ekkora összeget, 2 éves futamidő esetén, már havi 12 395 forintos törlesztővel felvehetsz az OTP-nél, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 13 221 forintos törlesztőt, illetve a Provident 16 164 forintos törlesztőrészletet ígérő konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért (illetve a konstrukciók pontos részleteiért) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm