Megszavazta az Országgyűlés a 2013-as adócsomagot

Pénzcentrum
2012. november 19. 20:37

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. Ezzel egyidejűleg eltörölte a parlament a nyugdíjjárulék-fizetési plafont is.

A jövő évi adóváltozások azoknak kedveznek, akik havonta bruttó 202 ezer és 1 millió forint között keresnek. Az alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A magánszemélyeket érintő fontos változás az is, hogy 10-ről 14 százalékra emelkedik a béren kívüli juttatások után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke. Így 100 forint ilyen jellegű kifizetés  - az 1,19-szeres szorzóval növelt adóalap miatt - jövőre már 136 forintba kerül a munkáltatóknak, szemben az idei 131 forinttal. Kérdéses, hogy a tehernövekedés mellett továbbra is megtartják-e a munkáltatók a béren kívüli juttatásokat.

Szathmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a zárószavazás előtt kijelentette: az adótörvények alapvetően a magyar családok, a magyar kis- és középvállalkozások és az egész nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, és véglegessé teszik az arányos adórendszert. A módosítások valóban a munkát és a teljesítményt állítják az adórendszer középpontjába.

Mindenkit érintő változás továbbá, hogy a tranzakciós illeték általános mértéke a korábban tervezett 1 helyett 2 ezrelék lesz, míg a készpénzfelvételt 3 ezrelék elvonás terheli majd, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben mégsem csökken a felére 2013-ban a bankadó, amiből 72 milliárd forint többletbevétele származhat az államnak. 

A bankoknak november elsejével kellett közzétenniük a 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már mind tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót.

A bankok részletes kondíciós listájáért KATTINTS! Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zárószavazás előtti módosító csomag elfogadásával - a kormány döntésének megfelelően - kikerült az önkormányzatok által kivethető helyi adók köréből a közműadó. A kormány múlt pénteken külön törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a jövőben a központi költségvetés bevételeit gyarapítja a közművezetékeket terhelő új adó.

Jól járnak jövőre az évi 6 millió forintnál alacsonyabb árbevételű mikrovállalkozások, miután új átalányadózást, a kisadózó vállalkozók tételes adóját választhatják. Javíthatja a kisvállalkozások pénzügyi likviditási helyzetét, hogy választható lesz a pénzforgalmi szemléletű áfabefizetés, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell a forgalmi adót megfizetni, ha a vevő kiegyenlítette a számla ellenértékét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm