Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról május 19-én

2020. május 19. 07:59

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.19 19:33Szlávik János: ne lazítsunk, a mai napig találnak betegeket az ország legkülönbözőbb részein!Hiába csökken a koronavírusos esetek száma, továbbra is vigyázni kell, hiszen a mai napig az ország különböző részein találnak betegeket - mondta Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Gördülékenyebbé, kényelmesebbé válik több hiteltípus igénylése a járványhelyzetben. Mindössze a szerződés aláírásához kell a személyes jelenlét, minden más teendőt elektronikusan, telefonon intéz a bank, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor az ügyfélnek több alkalommal is szükséges volt megjelennie a bankfiókban egy-egy lakás,- kamattámogatott lakáshitel vagy babaváró hitel folyósításáig. A koronavírus-járvány miatt bevezetett újdonság sok ügyfelet érinthet, a múlt évben csak jelzáloghitelből több mint 6 ezer kapott zöld jelzést a bankfiókokban történő ügyintézést követően.

2020. március 16. óta aki csak teheti, az home office-ban dolgozik, hogy ezzel is csökkentse a koronavírus terjedésének kockázatát. Most azonban, hogy a járvány első szakasza lezárult, és már nem otthonmaradás a legfőbb védekezési forma, hamarosan a konyhai munkavégzésre száműzött munkavállalók élete ismét megváltozik. Vagy az is lehet, hogy mégsem? Egy kérdőív segítségével szeretnénk felmérni most olvasóink tapasztalatát és véleményét, hogy merre halad tovább a világ.

Fogócska az akvárium körül, kidobós a nappaliban, nyitva felejtett csap a fürdőkádnál... Az elmúlt hetekben jóval többet tartózkodtunk lakásunkban, számos családnál vált sűrűbbé az otthoni lét. Ha megtörténik a baj, segít a lakásbiztosítás, ám most az ügyintézés megszokott formái helyett sokan inkább a biztonságosabb megoldásokat keresték. Egy országos kutatás szerint a magyarok nyitottak az online ügyintézésre, így nem meglepő, hogy a videós kárrendezést igénybe vevők aránya is 3-4 szeresére emelkedett az elmúlt hetekben az egyik legnagyobb lakásbiztosítónál.

Kevesebb mint három hét alatt csaknem tízezren igényelték a maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Pluszt - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Június első hetétől újraindítja Budapest és Párizs közt közlekedő járatait az Air France légitársaság. A biztonságos és kényelmes repülésről olyan intézkedések gondoskodnak majd, mint a kötelező maszkviselés, a felszállás előtti lázmérés, az ingyenes időpontváltoztatás, a gépeken alkalmazott fokozott tisztítás és fertőtlenítés, valamint a fedélzeti szolgáltatások átalakítása.

Már most tízezrekkel nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon, akik most kétségbeesetten próbálnak valamilyen munka után nézni. Őket is (!) célozza a Büntetés-végrehajtás friss toborzóakciója, amiben tiszthelyettesi és tiszti pozíciókat is hirdetnek havi minimum 253 - 412 forintos fizetési lehetőségekkel.

A kijárási korlátozások fokozatos feloldásával a következő hetekben egyre többen kelnek majd útra. A vírushelyzet szorításában azonban sokan inkább az autójukat választják a tömegközlekedési eszközök helyett, ami főleg a városokban jelenthet szokatlanul zsúfolt közlekedést. A megnövekedett autóforgalom most még komolyabb vezetési rutint és megfelelő állapotú gépjárművet kíván.

Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz, mint tavaly volt - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden Zalakaroson.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.

2020.05.19 14:43
Igazolt koronavírus-fertőzöttek száma megyénként(2020. május 19.)

Áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben, kevesebb mint a negyedére esett vissza a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált jelentése szerint. Magyarországon áprilisban a negyedik, az év első négy hónapjában pedig a második legkisebb mértékben csökkentek a forgalomba helyezések az EU-ban.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy jóval magasabb lehet a koronavírus járvány következtében elhunytak száma, mint a hivatalosan közölt igazolt esetek mutatnak. Erre az összes haláleset számából következtetnek, amely bekövetkezett a kérdéses időszakban - összevetve a korábbi évek átlagos halálozási adataival. Most a Pénzcentrum megvizsgálta, hogy a kérdéses időszakban Magyarországon többen haltak-e meg, mint a korábbi években átlagosan, és hogy ezt lehet-e a koronavírus számlájára írni. Mutatjuk, mit találtunk.

Kevesen tudják, hogy a vezetékes vízkárok évről évre az élen szerepelnek a leggyakoribb lakáskárok listáján. 2020 első negyedévében közel fél milliárd forintnyi összeget fordítottak az ezekből eredő költségek fedezésére. A kárrendezés ráadásul nehézségekbe ütközhet a járványidőszakban, azonban ma már lehetőség van arra, hogy videós kapcsolattal járjuk végig a kárfelmérés egész folyamatát, a kárösszeget akár néhány perccel később már a számlánkon tudhassuk.

A lakásukat piacra dobó tulajdonosok nagyobb része a hirdetési árat magától nem vinné lejjebb, ha viszont komoly vevő jön, akkor változik a felállás - többek között ez derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében május közepén végzett - nem reprezentatív - felméréséből, amelyben több mint 1200 vettek részt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közepesen és erősebben felhős időszakok és területek egyaránt lesznek, északon több, délen kevesebb napsütésre számíthatunk - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Több változás várható a határellenőrzésben.

Ismét tájékoztat az Operatív Törzs.

A világban 4 805 005-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 318 534, a gyógyultaké pedig 1 787 539 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

A turizmussal párhuzamosan az autókölcsönzők forgalma is drasztikusan visszaesett. A szövetség szerint még az állami segítségre sem jogosult a szektor.

Nagyon szigorú feltételek mellett újraindulnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogszabályozások is. Van, ahol már felvették a kapcsolatot azokkal, akiket az elmúlt nyolc-tíz hétben nem láttak el, de sok helyen még nem tudni, mikor folytatódhatnak a kezelések - írta a Világgazdaság kedden.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3556 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, 1412-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3556 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 467 főre emelkedett az elhunytak száma, 1412-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 45%-a , az elhunytak 62%-a, a gyógyultak 46%-a budapesti.

A 11 és 15 év közötti, európai gyerekek egyre nagyobb hányada küzd mentális problémákkal - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bemutatott jelentéséből.

Minden pedagógus tudja, hogy a jó tanár-diák kapcsolatnak mekkora ereje van. A válság után egy emberközpontú oktatásban, az emberi tényezők, interakciók jelentőségében hiszek - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Vass Vilmos, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) főállású szakvezetője, akinek fő kutatási területei az interdiszciplináris tantervfejlesztés, a kreativitás pedagógiája, illetve az összehasonlító tantervelmélet. A szakemberrel többek között az új koronavírus okozta digitális oktatás hatásairól; a pozitív, illetve negatív példákról; valamint a válság utáni megszokott oktatási szisztémára gyakorolt potenciális behatásairól beszélgettünk.


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem