Caribbean reef sharks can grow to around 3m (10 ft) in length. They are found in the waters of the western Atlantic and Caribbean.

Nem csak olcsóbb, mint a bolti, finomabb is az új magyar csodatej: mégsem talált befektetőt a milliárdos üzlet

2024. április 28. 21:07

Vasárnap estétől új epizódokkal folytatódik a Cápák között című üzleti showműsor hetedik évada, amelynek 10. adásában 5 vállalkozó történetét ismerhettük meg, köztük igazán fiatalokat, és tapasztalt vállalkozókat is. Befektetések születtek ez alkalommal is, izgalmakban sem volt hiány, de egy nagyhalra ezúttal nem haraptak rá a ragadozók.

Meleg Csongor élete első vállalkozásával érkezett a Cápák elé, mellyel a vendéglátóhelyeknek segítene a digitalizációra való átállásban. A NeerY egy mesterséges intelligencián alapuló applikációja a vendégélmény fokozásáért a hatékonyabb kiszolgálásért felel. Jelenleg 2 ezer visszatérő felhasználója van, a jövőben dinamikus, egyénre szabott ajánlatokat is készítene nekik, a befektetőknek pedig 6 százalékot ajánlott fel 20 millió forintért.

Egy étterem azért, hogy a rendszer része legyen, jelenleg 20 ezer forintot fizet, Moldován András szerint ez rettentően alacsony díj, és így nagyon sok ügyfélre lenne szükség ahhoz, hogy ez modell fenntartható legyen. Emellett bonyolultnak, túl összetettnek is tartotta a terméket, a 350 millió forintos cégértéket pedig abszurdnak. Egyből kiszállt, ahogy Balogh Levente is. Balogh Petya szerint valós problémát old meg a termék, hiszen van lemaradása a hazai éttermeknek: felajánlott 20 millió forintnyi befektetést és egy 5 millió forint értékű oktatást, ezért cserébe 12,5 %-ot kért a cégből. Orbók Ilona is beszállt Petya mellé: 10-10 millió forintot adtak végül 5-5 százalékért, amit a fiatal vállalkozó el is fogadott.

Családi vállalkozásból saját utakon

Szülei gyógynövényekkel foglalkozó vállalkozásából válik éppen le a 21 éves Barnabás ötlete, a Biokocsma, ami tulajdonképpen egy smoothie bár. Franchise rendszerben szeretne továbblépni, bővülni, amihez 20 millió forintra lenne szüksége, ezért 10 százalékot adna a cégből.

Évente 10-15 vasárnapot van nyitva a food truckja a káptalantóti piacon, napi 200-250 ezer forintot keres meg ezzel. A cégértéket ezek alapján túlzónak tartották a Cápák, Orbók Ilona elsőként szállt ki, majd sorban a többi Cápa is.

Művész és szakember egyben

Zágoni Bettina és István egy szülővé válást támogató termékkel érkeztek: rajzos kártyáikkal, a
Modern Goddess Cards-al készülhetnek az édesanyák a szülésre és az azt követő időszakra. Eddig 8 ezer csomagot adtak el, 2023-ban a nettó 25 millió forintos árbevételből 12 millió forint volt a profitjuk. Egy csomag 9900 forintba kerül. Tovább növekednének itthon, és külföld felé is szívesen nyitnának: ehhez keresnek partnert, akinek 10 százalékot adnának 8 millió forintért cserébe.

Orbók Ilonának tetszett a termék, a többi Cápa is elismerte a létjogosultságát, de Moldován Andrást nem tudta megszólítani a termék, egyből kiszállt. Balogh Levente sem látta meg benne az üzletet, Balogh Petya pedig behozta a mesterséges intelligencia kérdését: hiszen ma már a grafikát és az üzenetet is el tudja készíteni az ember helyett a robot. Bettina persze készült a kérdésre, és szerinte a pozitív szuggesztiónak van egy nagyon komoly tudományos háttere, amit csak ember tud.

Petya szerint üzletileg jó, amit csinálnak, ennek ellenére

ez hiába működik nagyon jól Magyarországon, de nem fog működni az Egyesült Államokban vagy Németországban.

Kiderült, hogy 2024-re 57 milliós nettó árbevételt terveznek, mellé 24 millió forintnyi profitot. Ilonának ez tetszett, ajánlatot is tett, de 20 százalékot kért a 8 millió forintért. István is ajánlatot tett, de ő 33 százalékot kért. Végül megegyeztek 15-15 százalékért cserébe 5-5 millió forintot adott István és Ilona. A Raiffeisen különdíj, a pénzügyi fejlesztés nyertese a Modern Godess lett.

Új szereplő az okosnévjegy piacon?

Baranyai Dávid értékesítő, vállalkozó okos névjegykártyát hozott, a Card in Move-ot, amivel nem csak átadni, de kezelni is lehet adatokat, majd ezeket integrálni a CRM rendszerekbe. Adott esetben egy automatikus e-mailt küld a találkozó létrejöttéről, a social fiókjait összeköti, és játékosítja is egyben a folyamatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

31 millió forintért 15 százalékot ajánlott fel. Mint Balogh Petya felhívta rá a figyelmet, van egy szoftver, ami nincs kész, nincs árbevételük sem, így nehéz megmondani, ér-e a cég 200 millió forintot.

Jó a probléma, amit meg akarsz oldani, de az hogy minden nagyvállalat CRM rendszeréhez kapcsolódni tudjon, azt lefejleszteni, nem 30, hanem inkább több száz millió forint

 - mondta Ilona, majd kiszállt.

A digitális névjegykártya egy olyan termék, amibe könnyű beleugrani, addig a sales-eseket támogató rendszer, ami a világ összes CRM-jével majd integrálódik, egy nagyon nehéz téma, amivel világvállalatok sokat dolgoznak. Dávid korán jött – ezzel mindannyian egyetértettek.

Tej alternatíva – kicsit másképp

Ablonczy Attila már 30 éve vállalkozó, és reményei szerint most egy komoly rést talált a piacon, melyet termékével be tud tölteni. Ez szerinte még akár világszenzáció is lehet: egy tejhelyettesítő koncentrátumot fejlesztett ki. Az 1000 négyzetméteres üzem kész, napi 200 ezer liternyi tej-alternatíva előállítására képes, 400 millió saját tőkét fektetett bele eddig. A Cápák is megkóstolták az italt, a Fitolatte-t és ízlett nekik.

 20 százalékért 500 millió forintot kért, de nem titkolta, hogy a nem túl távoli jövőben szeretne kiszállni a vállalkozásból, eladná.

Komoly marketingbe, értékesítésbe nem kezdett bele, árbevétele még nem volt, így a 2,5 milliárdos cégértéket a Cápák túlzásnak tartották. Moldován András és Orbók Ilona egyből kiszálltak, Balogh Levente érdeklődőbb volt, viszont nem merte odaadni úgy az 500 millió forintot, hogy nem látta át pontosan az eljárást. Ugyanis az titok.

Balogh Petyának ízlett a termék, és azt is értékelte, hogy a sűrítmény megfelelő arányúra higítva olcsóbb és jobb alternatívát kínál, mint a kiskereskedelmi forgalomban aktuálisan kapható növényi tejek, de nem tudott elmenni amellett, hogy van egy gyár, ami még nem termel. Kiszállt. Lakatos István csak akkor szállt volna be, ha egy szakmai befektető is lenne már benne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem