View from above of the pit of an open-pit copper mine in Peru

Mi folyik itt? A drogkereskedelemnél is nagyobb bizniszre akadtak, rengetegen gazdagodhatnak meg belőle

2024. június 20. 16:16

A rézárak idén tapasztalt jelentős mértékű emelkedése következtében drámaian megnőtt azoknak a teherautóknak száma, amelyeket az illegális perui bányákból származó réz szállítására használnak. A megnövekedett teherautóforgalom súlyos és veszélyes közlekedési problémákat eredményezhet a kulcsfontosságú perui "bányászati folyosón" - közölte a Reuters.

Az elektromos járművek és a tiszta energiaforrások iránti kereslet növekedésének köszönhetően az illegális bányászat is fellendült. A perui bányászati folyosó mentén jelentős teherautó-forgalom növekedést tapasztaltak, ami az illegális bányákból származó réz szállításához köthető. A jelenség komoly terhet jelent az andoki ország kulcsfontosságú autópályájának, különösen sötétedés után.

Nagy verseny bontakozik ki Peruban

A 482 kilométeres, részben burkolt autópálya létfontosságú tényezője a rézkoncentrátum szállításának, azonban az utakon tapasztalható torlódások miatt nőtt a késések és a leállások száma.

Az illegális bányászati műveleteket kiszolgáló teherautók versenyt folytatnak az olyan nagyobb bányavállalatok járműveivel, mint például az MMG Ltd Las Bambas, a Hudbay Constancia és a Glencore Antapaccay. Egy, a Las Bambashoz közeli forrás szerint a torlódások megnehezítik minden érintett bánya munkáját. A Hudbay által megosztott dokumentumok májusban legalább 11 baleset bekövetkezését kötik az informális bányászkamionok közlekedéséhez.

Éjjel közlekednek, hogy elkerüljék az ellenőrzést

Peruban jelenleg naponta mintegy 120 teherautó kel útra az engedélyezett és az illegálisan működő kézműves bányászati telephelyekről, a megnövekedett forgalom pedig romboló hatással van a helyi utakra. Egy, az Antapaccayhoz közeli forrás szerint az informális kamionok gyakran éjszaka közlekednek, hogy elkerüljék az ellenőrzést. A perui kormány próbálta szigorítani az engedélyeztetési folyamatot, azonban ez tiltakozásokhoz vezetett.

A nagyobb bányák és a kézműves bányászok közötti ellentétek már régóta megnehezítik a kormánynak az ország gazdasági fellendülését célzó erőfeszítéseit. Habár Peru jelenleg is a világ egyik legjelentősebb réztermelője, az elmúlt időszakban Kongó megelőzte az országot. Az Energia- és Bányászati Minisztérium, valamint Cusco tartományi kormánya nem reagáltak az eddigi megkeresésekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A perui kormány szerint az illegális bányászat évi 3-4 milliárd dollár bevételt generál, ami jövedelmezőbb lehet még az illegális drogkereskedelemnél is.

Egyre több ellenőrizetlen tevékenységet végeznek

Helyi közösségek arról számoltak be, hogy a bányákban egyre több ellenőrizetlen tevékenységet végeznek. Robertson Pacheco, a helyi védelmi erők vezetője szerint naponta több mint 100 kamion halad át Las Bambas szakaszán. Iván Arenas limai elemző előrejelzései szerint a bányászati folyosón a megnövekedett forgalom okozta krízishelyzet a későbbiekben tovább súlyosbodhat.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosítás szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem