33 °C Budapest
A portrait of a Maori man in traditional clothing and facial tattoos in Rotorua.

Közel 10 millió forintot fizetett ki egy gyűjtő egy ritka tollért: így néz ki, ettől olyan értékes

2024. május 21. 11:15

Új-Zélandon rekordösszegért, mintegy 28 ezer dollárért kelt el egy kihalt énekesmadár, a huia tolla, amely a māori nép számára szent jelentőségű volt és az elit főnökök viseltek - számolt be a Business Insider. Így ez a toll vált a legdrágábban eladott tollá a világon.

Új-Zélandon egy kihalt madárfaj, a huia tollát értékesítették rekordösszegért, mintegy 28 ezer dollárért - vagyis 9,9 millió forintért - egy hétfői árverésen. Ez a tranzakció tette a tollat a világ legdrágábban eladott darabjává. A huia, amely az Új-Zéland északi szigetén honos volt, már több mint száz éve nem létezik; utoljára 1907-ben látták. A māori nép számára ez a madár és annak tolla szent jelentőséggel bírt, és kizárólag az elit főnökök viselhették azt.

Az aucklandi Webb árverési házban került sor az eladásra, ahol az eredeti becslés 1830 dollár volt. Azonban 59 licit után az ár hirtelen megugrott. A The Guardian kiemelte, hogy a végleges eladási ár alapján a fizetős grammonkénti értéke jóval meghaladja az aranyét. Új-Zélandon az arany grammonkénti ára körülbelül 77 dollár, míg a 9 grammos huia-toll esetében ez az összeg 3153 dollár grammonként.

Ez nem az első eset, hogy huia-toll került árverésre; 2010-ben egy másik példányt körülbelül 4400 dollárért adtak el - ez akkori árfolyamon közel egymillió forintot ért. (Ne felejtsük el, hogy a 2010-es aukció környékén a dollár árfolyama 225 forinton állt, míg jelenleg a 355 forintos szinten mozog, ebből adódik a közel tízszeres különbség forintban. Illetve érdemes belegondolni, mennyit ért 1 millió forint 2010-ben, illetve mennyit ér ma.)

Új-Zélandon csak regisztrált gyűjtők vásárolhatnak hasonló tárgyakat, és engedély nélkül nem vihetik ki ezeket az országból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sötétbarna, fehér hegyű toll nagy becsben állt a māori társadalomban is; gyakran használták kereskedelemben vagy ajándékként. A New Zealand Geographic szerint a huia madarak párban éltek és egy életre szóló kötelékben maradtak egymással. Az élőhelyük elvesztése és intenzív vadászatuk már a gyarmatosítás előtti időkben is veszélyeztette állományukat, de a helyzetet tovább rontotta az erdőirtás és az európai vadászok tevékenysége is. Annak ellenére, hogy 1892-ben próbálkoztak megelőző intézkedéseket hozni, már valószínűleg túl késő volt; a madár valószínűleg a 20. század elején halt ki.

Illusztráció egy huia párról: fent a nőstény, alul a hím madár. A madárfaj hozzávetőleg 1907-ben halt ki. A képet publikálták 1888-ban a A History of the Birds of New Zealand, Volume 1 (2nd ed.) című kötetben. Az illusztrációt készítette J. G. Keulemans.Illusztráció egy huia párról: fent a nőstény, alul a hím madár. A madárfaj hozzávetőleg 1907-ben halt ki. A képet publikálták 1888-ban a A History of the Birds of New Zealand, Volume 1 (2nd ed.) című kötetben. Az illusztrációt J. G. Keulemans készítette. Forrás: Wikimedia Commons

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem